29/04/2024

Η πυγμαχία σώζει παιδιά που υποφέρουν από διάσπαση προσοχής (ADHD)

Το μποξ είναι σανίδα σωτηρίας για τέτοια προβλήματα (ΒΙΝΤΕΟ).

Το ποσοστό των παιδιών που πάσχουν από διάσπαση προσοχής στην Ελλάδα(ADHD) είναι μεγάλο.

Εμείς σήμερα θα…ταξιδέψουμε στο Barry που βρίσκεται στην Ουαλία και ένα γυμναστήριο φιλοξενεί παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ADHD. Παιδιά που είναι αποκλεισμένα από το σχολείο, λόγω επιθετικής συμπεριφοράς. Η διάγνωση των γιατρών αναφέρει πως πάσχουν από διάσπαση προσοχής. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι κοινωνικά αποκλεισμένα και να μην έχουν την δυνατότητα να εκτονωθούν. Η πυγμαχία όμως μοιάζει βάλσαμο για την δική τους περίπτωση.

Ο 14χρονος Levi είναι ένα από αυτά τα παιδιά.

«Έχανα εύκολα την συγκέντρωση μου. Καυγάδιζα συνέχεια με τους συνομήλικους και μίλαγα άσχημα στους καθηγητές. Η διάγνωση οδήγησε στην φαρμακευτική θεραπεία αλλά αυτό που βοήθησε πραγματικά είναι η πυγμαχία. Νιώθω διαρκώς γεμάτος ενέργεια και συγκεντρωμένος», παραδέχεται.

Η 14χρονη  Aalijah, είναι άλλη μία τέτοια περίπτωση. «Δεν μου άρεσε το σχολείο. Ένιωθα πίεση. Προσπαθούσα να συγκεντρωθώ και το μυαλό μου ήταν κενό. Σαν να κλειδώνουν τα πάντα. Πλέον νιώθω πιο ήρεμη και συγκεντρωμένη».

Στην σχολή βάζουν κάθε φορά μικρούς στόχους που προσπαθούν να πετύχουν. Συνήθως οι προπονήσεις δεν περιλαμβάνουν επαφή. Ο σκοπός είναι αυτά τα παιδιά να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους. Το 40% των παιδιών που πάσχουν από διάσπαση προσοχής αποβάλλονται προσωρινά από τα σχολεία ενώ το 11% μόνιμα. 

Είναι σημαντικό πως μέσω της πυγμαχίας μαθαίνουν να συμπεριφέρονται μέσα σε μία ομάδα με άλλους ανθρώπους. Αυτό τους βοηθάει να θωρακίζονται στην πραγματική ζωή. Το μυστικό είναι να διοχετεύσουν την ενέργεια τους για έναν εποικοδομητικό σκοπό.