26/04/2024

Η πυγμαχία γίνεται «φάρμακο» για τους πάσχοντες από Πάρκισον

Η πυγμαχία δεν προκαλεί αλλά διαχειρίζεται την νόσο του Πάρκισον

Οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως η ενασχόληση ενός ατόμου που πάσχει από Πάρκισον με την πυγμαχία μπορεί να επιβραδύνει την νόσο. Αυτή η φιλοσοφία επικρατεί στο Rock Steady Boxing Program που έχει δημιουργήσει τμήμα με πάσχοντες που απολαμβάνουν τα οφέλη του μποξ. 

«Νιώθω πιο δυνατή και σταθερή», αναφέρει μία ασκούμενη. Το πρόγραμμα «τρέχει» στο Queen City από τον Μάρτιο του 2019. Σε κάποιες έρευνες που έγιναν παλαιότερα αποδείχτηκε πως η έντονη άσκηση επιβραδύνει την νόσο.

«Παρατηρήσαμε πως οι άνθρωποι που κάνουν πυγμαχία, βελτίωσαν την δύναμη, την αντοχή, την κινητικότητα και την ισορροπία τους», αναφέρει ο ψυχολόγος Patrick Bernat που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Regina.

Το τμήμα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα και στόχος είναι η βελτίωση της κινησιολογίας. Περιλαμβάνει ζέσταμα, ασκήσεις αεροβικής και μετά ασκήσεις πυγμαχίας. Αυτή η μεθοδολογία δεν εξαλείφει την νόσο αλλά την διαχειρίζεται.

«Συγκεντρωνόμαστε σε αυτό που κάνουν τα χέρια μας και στην ισορροπία. Είναι σαν να ξεγελάμε το μυαλό μας, ωστε να ασχοληθεί με κάτι άλλο,και  όχι με την νόσο», αναφέρει ένας άλλος ασκούμενος.

Το τμήμα  απαριθμεί εκατοντάδες μέλη και έχει γίνει ευρέως γνωστο για τα οφέλη του σε ανθρώπους που νοσούν από Πάρκισον.