18/04/2024

Η παράξενη ιστορία της Tonya Harding που από πατινέρ έγινε πυγμάχος

Η ιστορία της πατινέρ Tonya Harding είναι ιδιαίτερη καθώς η πυγμαχία για δύο χρόνια αποτέλεσε για εκείνη «καταφύγιο» έστω κι αν δεν στέφθηκε με επιτυχία. 


Στην ταινία «I, Tonya» η οποία κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό, περιγράφεται η ζωή της Tonya Harding, που τελείωσε άδοξα η καριέρα της το 1994 όταν ο σύντροφος της προσπάθησε να σπάσει το πόδι της αντιπάλου της ώστε να αναδειχτεί πρώτη στους αγώνες.

Τελικά η Tonya δεν την γλίτωσε και παρά το ότι αρνήθηκε της κατηγορίες, τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό από το πατινάζ. Αυτό την οδήγησε στην πυγμαχία, αν και είχε διάφορες προτάσεις,όπως γυμνές φωτογραφίσεις ή επαγγελματικό wrestling, εκείνη ανέβηκε στο ρινγκ για να μπορεί να πληρώσει τα χρέη της.

Το δικαστήριο της είχε επιβάλλει πρόστιμο 160.000 δολαρίων και αφού προσπάθησε αρχικά να εισέλθει στον χώρο της μουσικής με την μπάντα Golden Blades, και τα μαθήματα πατινάζ που έκανε στο Όρεγκον, τίποτα από αυτά δεν τις κάλυπτε το υπέρογκο πρόστιμο.

Το 2002 εμφανίστηκε στην τηλεόραση φορώντας γάντια και ανακοίνωσε πως θα έπαιζε με την Paula Jones αγώνα μποξ. Η συγκεκριμένη γυναίκα εκείνη την περίοδο είχε κατηγορήσει τον Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση.

Η πρώτη της νίκη έφερε και συμβόλαιο 10.000 δολαρίων ανά αγώνα και τον τίτλο του πιο κακού κοριτσιού στην Αμερική. Ο δεύτερος αγώνας της ήταν με την Samantha Browning τον οποίο έχασε, με τις δύο αθλήτριες να δείχνουν πως έχουν ακόμα μπόλικο δρόμο για την πυγμαχία.

Στην συνέχεια ακολούθησαν νίκες, αλλά κακά τα ψέματα ο κόσμος γούσταρε την παρουσία της στο ρινγκ, ως μίας τεράστιας αθλήτριας που κατρακύλησε και τώρα δέχεται γροθιές.

Μετά ήρθαν δύο σερί ήττες και ο ακυρωθέν αγώνας της ζωής της με την Σέρβα Jelena Mrdjenovich που θα την απάλλασσε μία και καλή από την οικονομική «θηλιά».

Το παράδοξο της υπόθεσης ήταν πως η Tonya υπέφερε από άσθμα που την εμπόδιζε γενικότερα στην καριέρα της στο πατινάζ πόσο μάλλον στην πυγμαχία. Ήταν μακροχρόνια καπνίστρια.

Ο τελευταίος της αγώνας ήταν το 2005 απέναντι στην  Brittany Drake, καθώς μετά το ματς παρουσίασε προβλήματα στα πνευμόνια. Το 2011 της έγινε πρόταση από έναν πλούσιο επιχειρηματία να επιστρέψει ξανά στο πατινάζ κόντρα στην άσπονδη αντίπαλο της Nancy Kerrigan  για 100.000 δολάρια. Η τελευταία δεν απάντησε ποτέ!

Στην ταινία την Tonya Harding υποδύεται η εντυπωσιακή Margot Robbie ενώ το ρεκόρ της στο μποξ ολοκληρώθηκε με τρεις νίκες και τρεις ήττες.