19/04/2024

Η ιστορία του Muhammad Ali που αρνήθηκε να πολεμήσει στο Βιετνάμ

Ο Muhammad Ali ήταν μία σημαντική προσωπικότητα τόσο πάνω στο ρινγκ όσο και εκτός με τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Το 1966 τον κάλεσαν στον στρατό για να καταταγεί και την επόμενη χρονιά να πάει να πολεμήσει στο Βιετνάμ.

Ο Ali αρνήθηκε να το κάνει διότι όπως έλεγε ήταν κόντρα στις πεποιθήσεις του και κανένας Βιετναμέζος δεν τον είχε πειράξει για να τον πολεμήσει.

Αυτό έφερε αντιδράσεις και συνέπειες για τον κορυφαίο πυγμάχο της εποχής. Του αφαίρεσαν την άδεια για τρία χρόνια και τον τίτλο. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ωστόσο δεν εξέτισε την ποινή του.

Μάλιστα είχε προκαλέσει αντιδράσεις και στους Αφροαμερικανούς που πήγαιναν να πολεμήσουν στο Βιετνάμ για χάρη της Αμερικής, θεωρώντας πως πληγώνει το ηθικό τους κατά την διάρκεια του πολέμου! Ο ίδιος όμως επέμενε και εξηγούσε τους λόγους.

«Γιατί μου ζητούν να φορέσω στολή και να πάω δεκάδες χιλιάδες μίλια μακριά και να ρίχνω βόμβες και σφαίρες στους Βιετναμέζους; Μας φέρονται σαν σκυλιά και μας αρνούνται ίσα δικαιώματα. Όχι δεν θα πάω να σκοτώσω έναν φτωχό άνθρωπο για να βοηθήσω στην επιβολή του λευκού κατά του μαύρου. 

Αυτό το κακό πρέπει να τελειώσει. Ξέρω ότι διακυβεύω την φήμη μου και χάνω χρήματα. Οι εχθροί όμως του δικού μου λαού είναι εδώ στην Αμερική. Δεν  θα προδώσω την θρησκεία μου, τον λαό μου για να γίνω υποχείριο τους. Να σκλαβώσω ανθρώπους που παλεύουν για την ελευθερία τους (Βιετναμέζοι). Καλύτερα να πάω φυλακή. Ήμασταν εκεί για 400 χρόνια»!