24/04/2024

Η ιδιαίτερη ικανότητα προσαρμογής στις απαιτήσεις του πυγμαχικού αγώνα

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας πυγμάχος προκειμένου να ξεχωρίσει είναι η ικανότητα προσαρμογής στις ιδιαίτερες απαιτήσεις ενός αγώνα. Αυτό εξαρτάται κυρίως από τα χαρακτηριστικά του αντιπάλου, όπως είναι η σωματοδομή, το στυλ παιχνιδιού, ιδιαίτερες επιδεξιότητες και ικανότητες, ακόμα και  η εθνικότητά του παίζουν σπουδαίο ρόλο.


All About Boxing

Επίσης, υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες και ειδικές συνθήκες κάθε αγώνα που δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν, όπως η αλλαγή της συνηθισμένης τακτικής του αντιπάλου, ένας τραυματισμός, ακόμα και η καλή ή κακή μέρα που έχει ένας από του δυο πυγμάχους. Σε κάθε περίπτωση, ο αθλητής πρέπει να είναι προετοιμασμένος για να ανταπεξέλθει σε όσο δυνατόν περισσότερες καταστάσεις ή να έχει την ικανότητα να προσαρμοστεί ώστε, να λύσει τον «γρίφο» που θα του παρουσιαστεί πάνω στο ρινγκ. Τι πρέπει, λοιπόν, να διαθέτει στο οπλοστάσιο του;

Κάθε πυγμάχος πρέπει να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις αποστάσεις

Ακόμα και αν αυτός έχει ροπή προς μία θα πρέπει να μπορεί να πυγμαχήσει αξιοπρεπώς και στις τρεις γενικές αποστάσεις (μακρινή, μεσαία και κοντινή). Σε κάθε αγώνα είτε ερασιτεχνικό, είτε επαγγελματικό όσο και αν η τακτική του πυγμάχου τον οδηγεί στο να κρατήσει μια απόσταση, θα αναγκαστεί σε αρκετά σημεία του αγώνα να περάσει και από τις υπόλοιπες. Γι ‘αυτό θα πρέπει να γνωρίζει έστω τα βασικά ώστε αλώβητος να μπει πάλι στην «αγαπημένη» του ή επιβεβλημένη βάση τακτικής απόσταση.

Ετοιμότητα για επίθεση αλλά και άμυνα ανάλογα τις συνθήκες

Υπάρχει η αντίληψη ότι ο επιθετικός πυγμάχος χτυπάει μόνο μπροστά και πρώτος, ενώ ο αμυντικός μόνο προς τα πίσω περιμένοντας. Αυτή η αντίληψη είναι εσφαλμένη. Αν για παράδειγμα, έχουμε έναν επιθετικογενή πυγμάχο στο ρινγκ οι αμυντικές κινήσεις, όπως βήμα πίσω ή πλάγια, κόντρες (σε ενδεχόμενη αντεπίθεση) κ.λπ. είναι αυτές που του διασφαλίζουν την αναίμακτη επιθετική του τακτική. Επίσης, η πίεση μέσω προσποιήσεων προκαλούν σε βεβιασμένες κινήσεις και αποκαλύπτουν την επομένη κίνηση του αντιπάλου. Αντίστοιχα ο αμυντικογενής αθλητής από τις επιθετικές κινήσεις βγαίνει με ασφάλεια στην άμυνα. Φροντίζει να χτυπάει πρώτος κρατώντας τον επιθετικότερο αντίπαλο του απασχολημένο.

Φαντασία, συγκέντρωση και ικανότητα πρόβλεψης

Ο σημερινός τρόπος ζωής επιβάλλει στον άνθρωπο να έχει μόνιμα έναν απασχολημένο νου. Αυτό επηρεάζει άμεσα και την απόδοσή του στην πυγμαχία, τη συγκέντρωση αλλά και τη δημιουργικότητα στο ρινγκ. Το διακρίνεις  στους περισσοτέρους αθλητές εύκολα την ώρα της σκιαμαχίας, όπου το βλέμμα βρίσκεται κάπου χαμένο στον χώρο ή να κοίτα το είδωλό του στον καθρέφτη. Ο πυγμάχος πρέπει να είναι συγκεντρωμένος στον υποθετικό του αντίπαλο κατά τη διάρκεια της σκιαμαχίας με το βλέμμα σταθερό πάνω του. Στον σάκο αντίστοιχα να λειτουργεί σαν να είναι αντίπαλος που χτύπα, στο αχλάδι το ίδιο και ούτω καθεξής. Τέλος ο πυγμάχος θα πρεπει να τολμά να εφαρμόζει το σύνολο των τεχνικών που διδάχτηκε συνδυάζοντάς τες με κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο, αξιοποιώντας  αλλά και αυξάνοντας  έτσι τις πολύτιμες αυτές ικανότητες μάχης.

Βασίλης Οικονόμου- Fight Academy

oikonomou vasilis fight academy