23/04/2024

Η ήττα του Joshua από τον Ruiz ανέδειξε την…άγρια ομορφιά του μποξ

Τι θα ήταν η πυγμαχία χωρίς τις εκπλήξεις; Ένα αδιάφορο άθλημα πιθανόν γι’αυτό και οι φανς του μποξ, ακόμα και οι υποστηρικτές του Anthony Joshua, θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι μετά την ήττα του Βρετανού.


Ο Joshua μπήκε στο παιχνίδι ως το απόλυτο φαβορί απέναντι στον Andy Ruiz. Έχοντας κερδίσει σπουδαίους πυγμάχους όπως οι Klitschko, Parker, Povetkin και με μία απίθανη εκκίνηση 21 παιχνιδιών που πήγαιναν όλα διακοπή και νοκ άουτ, ο Joshua άξιζε να έχει αυτόν τον τίτλο.

Απέναντι του ο σκληροτράχηλος Ruiz που δεν ξεφεύγει από τα στάνταρ ενός Μεξικανού πυγμάχου, σκληροτράχηλου με καλές αντοχές και επιθετικό παιχνίδι. Μοναδική του ήττα από τον Joseph Parker σε κοντινό ματς. Πολλοί τον υποτίμησαν λόγω κυρίως της σωματικής του διάπλασης. Δεν θυμίζει τον ιδεατό πυγμάχο με το γυμνασμένο κορμί.

Μέσα στο παιχνίδι τα πάντα ανατράπηκαν. Ο «γίγαντας» ήταν ο Μεξικανός και ο Joshua εκτός από το νοκ ντάουν που πέτυχε(περισσότερο αιφνιδίασε τον ίδιο) είχε μία παθητική συμπεριφορά.

Καθοριστικό ήταν το πρώτο νοκ ντάουν που πέτυχε ο Ruiz καθώς κλόνισε τον Joshua που παρά το ότι συνέχισε μέχρι τον έβδομο γύρο, δεν συνήλθε ποτέ. Ο Βρετανός έχει μία αδυναμία όταν το παιχνίδι γίνεται σκληρό, καθώς τα περισσότερα ματς τα έχει πάρει λόγω στρατηγικής.

Είναι ένας εγκεφαλικός πυγμάχος, που κατάφερε στο παιχνίδι με τον Klitschko να επιβιώσει και να κερδίσει όμως σου έδινε την αίσθηση πως κάποια στιγμή θα πέσει πάνω σε…τείχος.

Το τείχος ήταν ο Ruiz που με την δύναμη και την υπομονή στο all around παιχνίδι του Βρετανού, είχε δύο-τρία ξεσπάσματα που του έδωσαν την μεγάλη νίκη. Ο Joshua από τον τρίτο γύρο και μετά δεν πατούσε καλά και προσπαθούσε να κρατήσει σε απόσταση τον Ruiz. Για τρεις γύρους μέχρι τον έβδομο τα κατάφερε όμως τα ισχυρά χτυπήματα του Μεξικανού δεν μπόρεσε να τα διαχειριστεί.

Πλέον στο κάδρο των heavyweights μπαίνει σε περίοπτη θέση και το όνομα του Ruiz, που απέδειξε πως μπορεί να αποτελέσει απειλή και για τους Wilder και Fury. Χρειαζόταν ένας παίκτης-έκπληξη στην κατηγορία για να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα της τριάδας Joshua-Wilder-Fury και να δούμε κάτι νέο, διαφορετικό και απροσδόκητο.

Άλλωστε αυτή είναι η μαγεία της πυγμαχίας… Η έκπληξη, η ανατροπή, τα νέα πρόσωπα και η…δύναμη που πολλές φορές νικά την τεχνική.