27/04/2024

Ζαχαρίας Κούβαρης: Το μποξ είναι μία προσιτή δραστηριότητα για όλους

Σε μία από τις πιο λαϊκές γειτονιές του Πειραιά εδρεύει η πυγμαχική «φωλιά» του Σπάρτακου Κερατσινίου με επικεφαλής τον Ζαχαρία Κούβαρη που με μεράκι και όραμα ευελπιστεί να βγάλει τους επόμενους πρωταθλητές.


Ο Κούβαρης εκτός από προπονητής είναι και ενεργός αθλητής της ερασιτεχνικής πυγμαχίας. Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη:

Είσαστε μία παραδοσιακή σχολή πυγμαχίας σε μία από τις πιο λαϊκές γειτονιές. Ο κόσμος έχει περισσότερο ενδιαφέρον τώρα για την πυγμαχία σε σχέση με παλιά και γιατί;

«Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου προς τις πολεμικές τέχνες. Θεωρώ πως αυτό το ενδιαφέρον έχει τροφοδοτηθεί περισσότερο λόγω της ανάγκης του κόσμου για προστασία και αυτοάμυνα.

Πλέον έχει καταργηθεί η παλιά εικόνα των πολεμικών τεχνών και συγκεκριμένα της πυγμαχίας ως ένα άθλημα σκληρό, επίπονο που απευθύνεται σε λίγους και έχει αντικατασταθεί ως μια δραστηριότητα εκγύμνασης προσιτή σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια ανάδειξης των μαχητικών αθλημάτων καθοριστικό ρόλο έχουν τόσο τα social media με την συνεχή προβολή όσο και η προσπάθεια ανθρώπων που πραγματικά αγαπούν τα αθλήματα αυτά ιδρύοντας όλο και περισσότερους συλλόγους στην χώρα μας».

Εκτός από προπονητής είσαι και ενεργός αθλητής. Πως τα συνδυάζεις διότι απ’ όσο γνωρίζουμε η προπονητική είναι ένα εμπόδιο σοβαρό για τον πρωταθλητισμό.

«Είμαι ενεργός αθλητής της ερασιτεχνικής πυγμαχίας από το 2008 έχοντας συμμετάσχει σε αρκετούς αγώνες και έχοντας κατακτήσει διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια λόγω της φοίτησης μου στην γυμναστική ακαδημία(Τεφαα)ασκώ στον ΓΣ Κερατσινίου «Σπαρτακος» την προπονητική θέλοντας να μεταδώσω την εμπειρία και την γνώση μου στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα της πυγμαχίας είτε ως μέσο προπόνησης είτε σε πιο αγωνιστικό επίπεδο.

Συνεπώς προσπαθώ να ισορροπήσω αυτές τις δυο ιδιότητες του αθλητή και προπονητή δίνοντας πάντα τον καλύτερο μου εαυτό και έχοντας ως γνώμονα το πάθος και την αγάπη μου για την πυγμαχία».

Υπάρχει μία περίπτωση αθλητή που έχεις αναλάβει και έχασε πολλά κιλά και πλέον είναι έτοιμος να δώσει τον πρώτο του αγώνα. Αυτή είναι πραγματικά μία θαυμάσια προσπάθεια. Μπορείς να μας λίγα πράγματα για αυτή την ιστορία;

«Πριν πέντε χρόνια εμφανίστηκε στον σύλλογο μας το παιδί αυτό σε ηλικία 15 χρόνων ζυγίζοντας 130 κιλά. Ήθελε να ασχοληθεί με το άθλημα της πυγμαχίας με σκοπό την απώλεια βάρους λόγω της αεροδυναμικής φύσης του αθλήματος.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να χάσει αρκετά κιλά ενώ με την πάροδο του χρόνου συνειδητοποίησε την αγάπη του για την πυγμαχία. Ενώ παράλληλα η απόδοση του στο άθλημα βελτιωνόταν όλο ένα και περισσότερο και έπειτα από δίκη μου παρότρυνση και ενθάρρυνση καθώς έβλεπα την ραγδαία αγωνιστική του εξέλιξη αποφασίσαμε από κοινού να δώσει τον πρώτο του επίσημο αγώνα.

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στο κύπελλο Gold Ring II της ΕΑΠ Πατρών στην κατηγορία των 81 κιλών».

Ένα μήνυμα στον κόσμο γιατί να έρθει και να προπονηθεί στο Spartakos Boxing Club;

«Είμαστε όπως προαναφέρατε μια παραδοσιακή σχολή πυγμαχίας έχοντας δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο και οικογενειακό κλίμα όπου με γνώμονα την αγάπη και την γνώση μας πάνω στο Ολυμπιακό αυτό άθλημα προσκαλούμε το κόσμο ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας να έρθει να προπονηθεί και να γνωρίσει το άθλημα της πυγμαχίας».