25/04/2024

Επαγγελματικό μποξ στην Κούβα!

Μετά από πενήντα χρόνια απαγόρευσης, η επαγγελματική πυγμαχία εμφανίστηκε και επίσημα στην Κούβα, όπως είχε διαφανεί τους τελευταίους μήνες.

Πλέον οι μποξέρ θα έχουν το δικαίωμα εγγραφής σε χρηματοδοτούμενες ομάδες και να αγωνίζονται χωρίς προστατευτικά έναντι μηνιαίου μισθού! Γενικά όλοι οι κανονισμοί είναι αντίστοιχοι της επαγγελματικής πυγμαχίας και η σχετική διοργάνωση, της οποίας ηγείται η ίδια ηAIBA, έχει τίτλο World Series of Boxing και αποτελείται από δώδεκα συλλόγους. Το συγκεκριμένο τουρνουά ξεκίνησε το 2010-11 και πλέον, στην τρίτη σεζόν του, θα έχει πυγμάχους από την Κούβα, που δεν θα απολέσουν την ερασιτεχνική ιδιότητά τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς της διοργάνωσης.

Θυμίζουμε πως ο Φιντέλ Κάστρο απαγόρευσε όλα τα επαγγελματικά αθλήματα, μαζί και το μποξ, το 1961. Έκτοτε, οι μποξέρ της Κούβας έχουν δημιουργήσει θετική παράδοση στουςΟλυμπιακούς Αγώνες, όπου επιτρέπονται μονάχα ερασιτέχνες, αλλά πλέον η πυγμαχία της χώρας παίρνει διαφορετικές διαστάσεις, χωρίς ωστόσο να αποτραπεί η συμμετοχή των αθλητών στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη.