26/04/2024

Είναι τελικά το μποξ επικίνδυνο;

Έναν ανηλεή πόλεμο δέχεται τις τελευταίες μέρες η πυγμαχία με αφορμή τους δύο θανάτους πυγμάχων μετά από αγώνες τους. 


Dadashev και Santillan έχασαν την ζωή τους, σε δύο πολύ θλιβερά περιστατικά που έπληξαν ανεπανόρθωτα τον πυγμαχικό κόσμο. Aπό χθες παρατηρούμε σχόλια που ζητούν τον αποκλεισμό της πυγμαχίας για να σωθούν ζωές. Όμως πάμε να δούμε μερικά γεγονότα που έρχονται κόντρα στην επικινδυνότητα.

Αμέτρητοι αθλητές ακόμα και σε υψηλό επίπεδο έχουν σωθεί από την πυγμαχία. Βρήκαν την πυγμαχία ως λύτρωση στην ζωή τους, έναν σκοπό να υπηρετούν, που τους κράτησε εκτός φυλακής, μακριά από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Έχουμε άπειρα τέτοια παραδείγματα όπως του Tyson Fury κτλ.

Σε δύσκολες στιγμές σαν κι αυτές που διανύουμε, όπου έχουν χαθεί δύο ζωές νέων ανθρώπων, θα βρεθούν πολέμιοι που θα ζητήσουν τον αποκλεισμό του σπορ ή την αλλαγή των κανόνων. Φυσικά κάθε λογικός άνθρωπος είναι υπέρ της ασφάλειας των αθλητών και οτιδήποτε χρειαστεί να γίνει, για να μειωθούν οι τραυματισμοί και να εξαλειφθούν οι θάνατοι.

Αλλά στατιστικά δεν είναι τόσο μεγάλη η συχνότητα των θανάτων στην πυγμαχία. Το μποξ πληρώνει το τίμημα πως είναι παρεξηγημένο άθλημα. Οι πολέμιοι της πυγμαχίας συνηθίζουν να πατούν πάνω σε αυτό και να δημιουργούν ντόρο σε κάθε άσχημο περιστατικό, προσπαθώντας να αποδείξουν πως συχνά χάνουν την ζωή τους άνθρωποι που πυγμαχούν, κάτι που δεν είναι αλήθεια. Τα δύο μαζεμένα περιστατικά είναι μία καλή ευκαιρία γι’αυτούς που αντιτίθενται της ύπαρξης του σπορ.

Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα επικίνδυνων επαγγελμάτων: Το 2016 υπήρξαν 91 θάνατοι ξυλοκόπων και 135 σοβαροί τραυματισμοί για κάθε 100.000 εργαζόμενους. Αυτή ήταν η πιο επικίνδυνη δουλειά στον κόσμο. Το 2017 έχασαν την ζωή τους 41 άνθρωποι που ψάρευαν. Δύο ενασχολήσεις που μοιάζουν σχετικά ακίνδυνες ειδικά η δεύτερη.

Στην παρακάτω λίστα βλέπουμε την πυγμαχία στην προτελευταία θέση με τους λιγότερους τραυματισμούς. Με χαώδη διαφορά από τα λεγόμενα πιο «ασφαλή» σπορ όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Το 2016 ο Mike Loosemore που είναι γιατρός στο ινστιτούτο  Sport Exercise and Health και στο team της επαγγελματικής πυγμαχίας στην Αγγλία έδωσε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία στο VICE, αναφορικά με την επικινδυνότητα της πυγμαχίας.

«Το επαγγελματικό μποξ σίγουρα είναι πιο επικίνδυνο από το ερασιτεχνικό καθώς δέχονται περισσότερες γροθιές. Πάντα υπάρχει κίνδυνος όταν δέχεσαι ένα χτύπημα. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ σπάνιο να τραυματιστεί κάποιος σοβαρά. 

Το θετικό είναι πως στις μέρες υπάρχει καλή αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών και για οι γιατροί είναι έτοιμοι να επέμβουν. Θεωρώ πως όσο καλύτερα είναι γυμνασμένος ένας αθλητής τόσο λιγότερη είναι η περίπτωση να τραυματιστεί.

Αυτό διότι ο πυγμάχος δέχεται περισσότερα χτυπήματα όταν είναι κουρασμένος. Οπότε όσο καλύτερα προετοιμασμένος είναι κάποιος τόσο πιο ασφαλές είναι για εκείνον. Βέβαια υπάρχουν και τα απρόβλεπτα χτυπήματα, η κακιά στιγμή που κάποιος δεν θα μπορέσει να αποφύγει», κατέληξε.