20/04/2024

Δυνατά πυγμαχικά χτυπήματα | Ισορροπία μεταξύ δύναμης ταχύτητας & τεχνικής

Η πυγμαχία είναι άθλημα της ισορροπίας. Ο πυγμάχος πρέπει να προπονείται με τέτοιον τρόπο ώστε να μη χάνει το μέτρο σε οποιονδήποτε από τους τομείς τους οποίους εξασκεί, διότι αυτό πάντα τον οδηγεί σε ανισορροπία με άσχημα αποτελέσματα. Αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό στον καθρέφτη που λέγεται αγώνας.


All About Boxing

Εκεί δύσκολα καλύπτονται τα καινά αφού η τακτική και η εν γένει προσπάθεια του αντίπαλου πυγμάχου είναι βασισμένη στο να τα ανακαλύπτει και να τα εκμεταλλεύεται. Ένας τομέας στον οποίο αυτό είναι άμεσα εμφανές είναι η ισορροπία μεταξύ δύναμης και ταχύτητας. Ο θρύλος των πολεμικών τεχνών Bruce Lee έλεγε ότι:

«Ένας αθλητής με μυϊκή δύναμη δεν είναι ένας δυνατός αθλητής, αλλά ένας που μπορεί να ασκήσει τη δύναμή του γρήγορα είναι. Εάν ο αθλητής μάθει να κάνει ταχύτερα κινήσεις, αυξάνει τη δύναμή του, ακόμα κι αν η δύναμη σύσπασης των μυών του παραμένει αμετάβλητη. Έτσι, ένας μικρός άνθρωπος που μπορεί να ταλαντεύεται γρηγορότερα μπορεί να χτυπά όσο δυνατά ή τόσο μακριά όσο ο βαρύτερος άνθρωπος που ταλαντεύεται αργά.»

 

Αυτό προέκυψε από την εμπειρία του στις πολεμικές τέχνες αλλά και από την μελέτη που έκανε στο άθλημα της πυγμαχίας, που εκτιμούσε πολύ, αφού και ο ίδιος είχε συμμετάσχει σε σχολικούς πυγμαχικούς αγώνες. Από εκεί, λοιπόν, το δανείστηκε και ο αθλητής MMA Conor McGregor, καθώς είναι μεγάλος θαυμαστής του Bruce Lee, ο οποίος εξηγώντας την δύναμη των χτυπημάτων του, συχνά αναφέρει την χαλαρότητα των  μυών και αρθρώσεων κ.λπ. και τις διάφορες ασκήσεις χαλάρωσης κυρίως των ώμων αλλά και γενικότερα του σώματος. Η δημοφιλία, όμως, του εν λόγω αθλητή τείνει να του το κατοχυρώσει ως καινοτομία κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει. Όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά  «This here is Bruce Lee Shit».

Ας δούμε, όμως, τι πρέπει να κάνουμε και τι πρέπει να προσέξουμε για να αποδώσουμε εκρηκτικά δυνατά χτυπήματα.

  •   Δύναμη

Κανείς δεν είπε ότι πυγμαχία και βάρη δεν πάνε μαζί. Η άρση βαρών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πυγμαχικής προπόνησης. Ανάλογα την περίοδο της προετοιμασίας του και τον υποκειμενικό του στόχο, ο πυγμάχος χρειάζεται να χρησιμοποίει και τα βάρη. Η μυϊκή δύναμη είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να δουλεύει ένας αθλητής και να προσπαθήσει να αυξήσει τη μέγιστη δύναμή του χωρίς να ξεχνά την αντοχή στη δύναμη αλλά και την εκρηκτική δύναμη (Ταχυδύναμη). Οι διατάσεις και σκιαμαχίες εκρηκτικές αλλά και χαλαρές στο τέλος της προπόνησης με βάρη βοηθούν πολύ στην επαναφορά της ελαστικότητας των μυών.

  • Ταχύτητα

Η ισορροπία μεταξύ της ταχύτητας και της δύναμης είναι αυτή που φέρνει εκρηκτικά δυνατά χτυπήματα. Έτσι, ένας πυγμάχος πρέπει να δουλεύει όχι μόνο την ταχύτητα των χεριών καθώς χρειάζεται ένα συνολικά γρήγορο σώμα για να έχει γρήγορα χτυπήματα.

Έτσι, ταχύτητες στον σάκο ή στη σκιαμαχία και ταχύτητες για τα πόδια με σκάλα επιδεξιότητας (agility ladder) ή τρέξιμο στον στίβο είναι απαραίτητα για κάθε αθλητή. Επίσης, δεν πρέπει να παραμελείται η ταχυδύναμη που είναι η ικανότητα των μυών να παράγουν δύναμη στη μονάδα του χρόνου. Δηλαδή, μεγίστη δύναμη σε ελάχιστο χρόνο. Ασκήσεις με βαριές μπάλες (medicine balls), σκιαμαχίες με βαράκια και εκρηκτικές ασκήσεις με λίγα ή περισσότερα βάρη αναπτύσσουν αυτήν την ικανότητα.

Η τεχνική, όμως, είναι ο αγωγός μέσα από τον οποίο θα περάσουν η δύναμη, η ταχύτητα και όλες οι σωματικές αρετές του πυγμάχου, ώστε να μεταφραστούν σε δυνατά και αποτελεσματικά χτυπήματα.

Έτσι έχουμε την:

  • Περιστροφική κίνηση

Όλη η πυγμαχία είναι βασισμένη σε αυτήν και  χρησιμοποιείται για όλες τις «δουλειές». Τα χτυπήματα, αλλά και οι άμυνες ,βασίζονται πάνω στη μικρότερη ή μεγαλύτερη περιστροφή του κορμού. Συμβάλλει τα μέγιστα στην παραγωγή δύναμης των χτυπημάτων. Η προοδευτική περιστροφή του κορμού προσθέτει στο χτύπημα δύναμη που παράγεται από μυϊκές ομάδες πολύ μεγαλύτερες αυτών του χεριού. Η τεχνική, λοιπόν, είναι το μέσο για να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τη δύναμη και την ταχύτητα που αποκτήσαμε.

  • Μεταφορά βάρους

Όπως και η περιστροφική κίνηση, η μεταφορά βάρους χρησιμοποιείται για διάφορες τεχνικές κινήσεις του πυγμάχου. Μια από αυτές είναι η παραγωγή δύναμης από το καναβάτσο του ρινγκ. Μεταφέροντας το βάρος στο αντίστοιχο πόδι του χτυπήματος που θέλουμε να εκτελέσουμε προκαλούμε ένα ελαφρύ λύγισμα. Αυτό συμβαίνει αυθόρμητα σε έμπειρο και χαλαρό αθλητή (επιτηδευμένα ο αρχάριος μέχρι να το κατακτήσει). Έτσι, οι μύες κάνουν μια πρώτη σύσπαση ώστε να πράξουν μια ανοδική κίνηση με δύναμη που ξεκινάει από το έδαφος, περνάει στα πόδια και μετέπειτα στη λεκάνη. Από εκεί, αρχίζει η περιστροφική κίνηση του κορμού η οποία καθώς δέχεται τη δύναμη αυτή τη μεταβιβάζει στο χέρι, το οποίο, τέλος, την απελευθερώνει σε ένα εκρηκτικά δυνατό χτύπημα.

Βασίλης Οικονόμου

oikonomou vasilis fight academy