28/03/2024

Δίδυμοι Ρομά παίζουν μποξ από τα πέντε και ταξιδεύουν από την μία άκρη του πλανήτη στην άλλη για να επιβιώσουν

Είναι μόλις 11 ετών και από τα πέντε τους χρόνια, μεταφέρονται από την μία άκρη του πλανήτη στην άλλη σαν… καραβάνι.


Οι δίδυμοι Ρομά με καταγωγή από την Ρουμανία κέντρισαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και συγκεκριμένα του Channel 5 show που επέλεξε να τους κάνει ένα αφιέρωμα για τον τρόπο ζωής τους. Ο Abraham και ο Johnny Smith που τώρα τελείωσαν την πρώτη γυμνασίου δεν έχουν την ίδια καθημερινότητα με άλλα παιδιά του σχολείου.

Τις διακοπές τους τις περνούν οδηγώντας αμάξια, κάνοντας ιππασία και ψήνουν το φαγητό τους χωρίς κουζίνα. Έμαθαν να είναι άντρες και όχι παιδιά από αυτή την ηλικία. Από την ηλικία των πέντε ξεκίνησαν το μποξ και στα 11 που έχουν φύγει από το «σπίτι» και κινούνται σαν… νομάδες, έχοντας πάντα συντροφιά την πυγμαχία.

Για να βοηθήσουν τον πατέρα τους, δουλεύουν ως κηπουροί, στις περιφράξεις και καθαρίζουν βεράντες. «Είμαι σαν άντρας μέσα σε ένα σώμα 11χρονου. Πηγαίνουμε σχολείο, αλλά το πραγματικό σχολείο για εμάς είναι όταν επιστρέφουμε σπίτι. Πηγαίνω με τον παππού μου που αγοράζει άλογα και διαπραγματεύεται για αυτοκίνητα για να μάθω την δουλειά», λέει ο  Abraham.

Το μποξ όμως το έμαθαν από τον θείο τους, πρωταθλητή σε κλουβί Tony Giles και έχουν φτιάξει το δικό τους γυμναστήριο σε έναν στάβλο.

Ο Johnny λέει σχετικά: «Η πυγμαχία είναι μέρος της κουλτούρας μας και δεν έχουμε επιλογή για το αν πρέπει να μάθουμε. Το κάνουμε για τον εαυτό μας. Το κάνω τώρα για να προστατευτώ αλλά όταν μεγαλώσω δεν ξέρω αν θα το κάνω. Θέλω να αμύνομαι όταν μου κάνουν άσχημα πράγματα και να προστατεύω την οικογένεια μου», και καταλήγει πως δεν μπορεί να φωνάξει την αστυνομία εφόσον γίνει κάτι. «Ποτέ δεν θα κάναμε κακό σε κάποιον με την πυγμαχία».

Όπως λέει και ο θείος του δεν θέλουν να μαλώνουν αλλά όταν χρειαστεί θα το κάνουν, γιατί θα ντραπούν να σηκωθούν και να φύγουν!