19/04/2024

Δέκα πράγματα που ίσως να μην ξέρεις για τον Μοχάμεντ Αλί

Είναι ένας θρύλος της πυγμαχίας, όχι μόνο για τις ικανότητες του αλλά και για την προσωπικότητα του, που για την εποχή, ο Μοχάμεντ Αλί αποτέλεσε μαχητή της ζωής. 


Έδωσε αγώνα μέχρι τέλους με το σύνδρομο Parkinson και έφυγε τον Ιούνιο του 2016 στα 74 του χρόνια, μένοντας στην ιστορία ως μία από τις σημαντικότερες μορφές του αθλητισμού. Πάμε να δούμε 10 γεγονότα που ίσως να μην γνωρίζεται για την ζωή του Αλί.

Το πραγματικό του όνομα

To πραγματικό όνομα του Αλί ήταν Cassius Marcellus Clay..Το κληρονόμησε από τον πατέρα του που είχε απελευθερώσει 40 σκλάβους.

Γιατί ξεκίνησε το μποξ

Ο Αλί ξεκίνησε το μποξ επειδή του έκλεψαν το ποδήλατο. Όταν έμαθε πως το κόκκινο ποδήλατο που του πήραν τα Χριστούγεννα κλάπηκε τότε πήγε στον αστυνομικό Joe Martin και απείλησε ότι αν τον βρει θα τον σπάσει στο ξύλο. Ο αστυνομικός του πρότεινε να ξεκινήσει το μποξ. Μάλιστα έγινε ο πρώτος προπονητής του.

Δεν του άρεσαν τα αεροπλάνα

Είναι γεγονός πως ο Αλί φοβόταν τα αεροπλάνα και ήθελε να αποφύγει τους Ολυμπιακούς της Ρώμης το 1960. Χάρη στον προπονητή του Joe Martin, πείστηκε να πάει. Μάλιστα αγόρασε ένα αλεξίπτωτο και το φορούσε καθ’όλη την διάρκεια της πτήσης.

Που πήγε το μετάλλιο;

Ο Αλί υποστήριζε πως το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στην Ρώμη το πέταξε σε ένα ποτάμι επειδή νευρίασε που τον αντιμετώπισαν ρατσιστικά σε ένα εστιατόριο. Αργότερα παραδέχτηκε πως το έχασε και του έδωσαν άλλο στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα το 1996.

Πριν γίνει Muhammad…

Το τελικό στάδιο ονομασίας του πέρασε από 40 κύματα καθώς το Muhammad Ali δεν ήταν το μοναδικό του. Πριν από αυτό είχε το “Cassius X”. Όταν κατέληξε ήταν και η περίοδος που ασπάστηκε το Ισλάμ. Μετά την νίκη του επί του  Sonny Liston αποκάλυψε πως το όνομα Clay ήταν όνομα σκλάβου. Το καινούριο όνομα δόθηκε από τον αρχηγό του Ισλάμ Elijah Muhammad το 1964.

Λιποτάκτησε και έχασε τον τίτλο

Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του δεν ήθελε να πολεμήσει στο Βιετνάμ και έτσι του αφαιρέθηκε ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή αλλά και η άδεια να πυγμαχεί! Τέσσερα χρόνια μετά ανέβηκε ξανά στο ρινγκ.

Είχε ταλέντο στην υποκριτική

Ήταν πολυτάλαντος και του άρεσε το θέατρο. Έτσι είχε γράψει έναν δίσκο που απήγγειλε ποιήματα ενώ έδωσε και παραστάσεις όπου σε ρόλο λέκτορα μιλούσε για τα πιστεύω του. Η προσπάθεια του δεν κράτησε πολύ καθώς μετά από τέσσερις παραστάσεις, το σόου σταμάτησε.

Ήταν ο Αλί Ιρλανδός;

Είχε ιρλανδικές ρίζες αφού ο παππούς του ήταν Ιρλανδός ονόματι Abe Grady  και μετανάστευσε στην Αμερική. Ο Grady παντρεύτηκε μία σκλάβα.Της έδωσε το όνομα Odessa Lee Grady Clay.

Ελευθέρωσε 15 ομήρους του Σαντάμ

Ήταν ισχυρή προσωπικότητα τόσο που έπεισε τον αμετανόητο Σαντάμ Χουσείν, τότε ηγέτη του Ιράκ να αφήσει 15 ομήρους από το Κουβέιτ ελεύθερους, κατά την επίσκεψη του εκεί. Μάλιστα είχε ήδη διαγνωστεί με Πάρκισον και παρέμεινε στο Ιράκ μέχρι ο Σαντάμ να τους αφήσει ελεύθερους!

Ο Αλί έχει παίξει ΜΜΑ!

Ο αείμνηστος πυγμάχος κόντραρε παλαιστή σε ιαπωνική διοργάνωση. Ο αντίπαλος του ήταν ο Antonio Inoki. Ο αγώνας έληξε ισοπαλία με τον Αλί να καταφέρνει μόλις έξι γροθιές σε 15 γύρους!