25/04/2024

Γυναίκα: Μάνα, σύζυγος, μαχήτρια, εργαζόμενη

Η Φανή Μέρα γράφει για τις δυσκολίες που ενέχει η καθημερινότητα μίας μαχήτριας με τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να αναλάβει. 


Όπως ο άντρας έτσι και η γυναίκα έχει τους δικούς της ρόλους, τις δικές της υποχρεώσεις και τα δικά της προβλήματα και με αφορμή μία συζήτηση που είχα με έναν φίλο απαντάω στο ερώτημα: Τι είναι πιο σκληρό από μία πολεμική τέχνη στην καθημερινότητα μίας γυναίκας;

Η απάντηση είναι υποκειμενική και σχετίζεται με τα βιώματα κάθε γυναίκας. Για μερικές η απάντηση θα είναι η ρουτίνα, για άλλες η δουλειά και για άλλες οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Όμως, οι πιο κοινές απαντήσεις είναι δύο:

1. Ο σεξισμός στον εργασιακό τομέα Όσο περίεργο και να ακούγεται, δυστυχώς ακόμη και στις σημερινές πολιτισμένες κοινωνίες η γυναίκα υφίσταται διάκριση. Δεν είναι λίγες οι φορές που δέχεται προσβλητικά σχόλια για το φύλλο της και αρκετά είναι τα φαινόμενα απόρριψής της σε μια θέση εργασίας.

Παρατηρούνται και φαινόμενα απόλυσης λόγω εγκυμοσύνης! Αν κάποιος έχει ενδοιασμούς, υπάρχουν άπειρες έρευνες στο διαδίκτυο και όχι μόνο που αποδεικνύουν αυτά τα φαινόμενα.

2. Η προσπάθεια ανταπόκρισης σε πολλαπλές υποχρεώσεις Όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος και από τον τίτλο του κειμένου η γυναίκα καλείται σήμερα να ανταποκριθεί σε πλήθος υποχρεώσεων.

Αυτές μπορεί να είναι της μητέρας, της συζύγου, της εργαζομένης ή ακόμα και της γηροκόμου, αφού μπορεί να έχει αναλάβει και την φροντίδα των γονέων της. «Επιλογή της» θα πουν μερικοί και θα συμφωνήσω. Όμως, με το να την βοηθήσετε λίγο δεν θα πάθετε και τίποτα.

Από τα προαναφερθέντα καταλαβαίνετε πως οι δυσκολίες για μια γυναίκα βρίσκονται στις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής της και όχι σε ένα μαχητικό σπορ. Αντιθέτως, ένα μαχητικό άθλημα την σκληραγωγεί και χάρη σε αυτό χτίζει «ατσάλινο χαρακτήρα» με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πιο ψύχραιμα τις καθημερινές δυσκολίες.

Και ας μην ξεχάσουμε ότι ένα μαχητικό άθλημα την βοηθά να ξεφύγει από την ρουτίνα, την ξεκουράζει και συμβάλει στην εκτόνωση. Ακόμα και αν αυτή η εκτόνωση περιλαμβάνει…κλωτσομπουνίδια.