20/04/2024

Γκρούεβα, μια μαχήτρια από «σίδερο»

H Tίτα Γκρουέβα αποτελεί το next big thing στο χώρο των γυναικείων πολεμικών τεχνών. Μόλις στα 18 της έχει ήδη κατακτήσει ένα παγκόσμιο τίτλο ενώ η ίδια δηλώνει αποφασισμένη να φτάσει ακόμα ψηλότερα. Με φιλοδοξίες χωρίς ταβάνι και σιδερένια θέληση η αθλήτρια του Στέλιου Πολίτη είναι σίγουρο πως θα μας απασχολήσει έντονα στο μέλλον. Απολαύστε την σε μία σούπερ συνέντευξη, μόνο στο fightsports.gr!

Τίτα πότε ήταν η πρώτη σου επαφή με τα μαχητικά αθλήματα;
Η πρώτη μου επαφή με τα μαχητικά αθλήματα έγινε σε ηλικία έξι ετών.
Τι ήταν αυτό που σου έδωσε το ερέθισμα να το κάνεις και ποιο είναι το αγαπημένο σου στυλ;
Το ερέθισμα για να ξεκινήσω μαχητικά αθλήματα υπήρξαν οι διάφορες ταινίες που παιζόντουσαν τότε στην τηλεόραση.Αγαπημένο στυλ σε παραδοσιακό κομμάτι είναι το kung fu και φυσικά αγωνιστικά το kick boxing.
Αν και μικρή σε ηλικία έχεις ήδη κερδίσει παγκόσμιο τίτλο, μίλησέ μας γι΄αυτό αλλά και τις υπόλοιπες διακρίσεις σου…
Το 2010 πήγαμε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της WKA στη Σκωτία όπου και κατέλαβα την πρώτη θέση στο στυλ του point fighting στα -60 κιλά.Αυτή είναι η σημαντικότερη διάκριση για μένα που ήταν το αποτέλεσμα μακροχρόνιων αγώνων και συστιματικής προπόνησης και προσπάθειας. Έχουν προηγηθεί αρκετές διακρίσεις σε αυτό το στυλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Εκτός των πολεμικών τεχνών τι άλλες ασχολίες έχεις στη ζωή σου;
Γενικά ο πρωταθλητισμός δεν αφήνει χώρο στη ζωή ενός αθλητή για άλλες ασχολίες. Στο λίγο ελεύθερο χρόνο που έχω προσπαθώ να παρακολουθώ τα μαθήματα της σχολής όπου πέρασα φέτος.Επίσης έχω αδυναμία στον κινηματογράφο και τα λογοτεχνικά βιβλία.
Αν έπρεπε να διαλέξεις ανάμεσα σε σπουδές και αθλητισμό τι θα επέλεγες;
Η αλήθεια είναι ότι θυσίασα έναν ολόκληρο χρόνο από τις προπονήσεις και τους αγώνες για να καταφέρω να περάσω στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και ήταν κάτι πάρα πολύ δύσκολο για μένα.Νιώθω περήφανη που τα κατάφερα όμως ο αθλητισμός ήταν και θα είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα στη ζωή μου.Επομένως χωρίς δεύτερη σκέψη θα επέλεγα τον αθλητισμό.
Έχεις κάνει θυσίες για χάρη του πρωταθλητισμού και κατά πόσο έχει επηρεάσει την καθημερινότητα σου και γενικότερα τη ζωή σου;
Πλέον είναι για μένα τρόπος ζωής αφού είναι κάτι που το κάνω από μικρή, βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι δεν κάνω θυσίες.Προφανώς ένας αθλητής που ασχολείται σοβαρά με αυτό που κάνει δεν έχει το περιθώριο για νυχτερινή διασκέδαση, ελεύθερο διαιτολόγιο και γενικά ο,τι μπορεί να τον βγάλει εκτός προγράμματος. Αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνω όταν συγκρίνω την καθημερινότητα μου με αυτή των φίλων μου.
Το kick box στην Ελλάδα δεν είναι διαδεδομένο πόσο μάλλον το γυναικείο, για ποιο λόγο πιστεύεις ότι γίνεται αυτό και τι πρέπει να αλλάξει ώστε να υπάρχει παραγωγή αθλητών υψηλού επιπέδου;
Παρότι τα τελευταία χρόνια το άθλημα έχει ακουστεί αρκετά και τα media έχουν προωθήσει διάφορες διοργανώσεις η αλήθεια είναι ότι σε σύγκριση με το επίπεδο δημοσιότητας σε άλλες χώρες η χώρα μας έχει μείνει λίγο πίσω.Οι λόγοι είναι δυστυχώς αρκετοί, όπως για παράδειγμα η λανθασμένη προβολή του αθλήματος.Ειδικά το γυναικείο είναι ελάχιστα διαδεδομένο αφου υπάρχουν λίγες αθλήτριες που ασχολούνται σοβαρά και συστηματικά.Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να ανέβει το επίπεδο των αθλητών, αρχικά να γίνονται δυνατές διοργανώσεις και πρωταθλήματα ώστε να υπάρχει συναγωνισμός και έπειτα το κράτος να στηρίξει παραπάνω το άθλημα και κατ’επέκταση τους αθλητές.
Ποιες συναθλήτριες σου ξεχωρίζεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό;
Αν και δεν προπονούμαι στο στυλ του muai thai θαυμάζω την Julie Kitchen και την Caley Reece.Στην Ελλάδα ξεχωρίζω ως μία πολύ δυνατή και σοβαρή αθλήτρια την Κάλλια Κουρούνη που τον Σεπτέμβρη κατέκτησε το παγκόσμιο της WKA.
Με ποια αθλήτρια θα ήθελες να βρεθείς αντιμέτωπη;
Δεν έχω και δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου συγκεκριμένες αθλήτριες, αυτό που επιθυμώ είναι οι αντίπαλοι μου στο ring να είναι δυνατές παίκτριες.
Τι έχεις να πεις σε όσους πιστεύουν πως τα μαχητικά αθλήματα θεωρούνται κατά φύσιν αντρικά;
Κάτι τέτοιο δεν αληθεύει αφού τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με τα μαχητικά αθλήματα.Μάλιστα τυχαίνει σε πολλές διοργανώσεις οι γυναικείοι αγώνες να θεωρούνται πιο σκληροί απ’ότι αυτοί μεταξύ αντρών.
Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα αλλά και τα μακροπρόθεσμα σχέδια σου;
Στα βραχυπρόθεσμα σχέδια μας συμπεριλαμβάνονται το Πανελλήνιο πρωτάθλημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μαχητικών Αθλημάτων καθώς και οι διάφορες διοργανώσεις στις οποίες θα λάβουμε μέρος κατά τη διάρκεια του χρόνου.Βέβαια ο κυριότερος στόχος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα της WKA που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2013 στην Κρήτη.
Που θες να πεις ένα μεγάλο ευχαριστώ;
Σίγουρα ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μου που με στηρίζουν από τη πρώτη μέρα στο άθλημα.Έπειτα ένα τεράστιο ευχαριστώ στον προπονητή μου Στέλιο Πολίτη που είναι δίπλα μου κάθε μέρα και σε κάθε δυσκολία. Τέλος να ευχαριστήσω τους συναθλητές μου που με βοηθάνε στην προπόνηση.