26/04/2024

Γιατί το μποξ είναι κορυφαία επιλογή για κάποιον που θέλει να προπονηθεί

Γιατί κάποιος να επιλέξει το μποξ για να γυμναστεί; Δεν είναι απλά μία σκληρή πρακτική…


Η μεγάλη διαφορά της πυγμαχίας σε σχέση με άλλες πρακτικές εκγύμνασης είναι η δράση… Αυτή είναι που κάνει την διαφορά για τον ασκούμενο που δεν βαριέται ποτέ κατά την διάρκεια μίας προπόνησης στην πυγμαχία. Για να πετύχει κάποιος έναν στόχο στην ζωή του πρέπει αυτό που κάνει να είναι διασκεδαστικό και ενδιαφέρον για εκείνον.

Έτσι και η πυγμαχία έχει κερδίσει εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο, έστω και σαν απλή εκγύμναση και όχι απαραίτητα με στόχο τον πρωταθλητισμό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις άλλες μορφές εκγύμνασης είναι η…ρουτίνα που «σκοτώνει» το ενδιαφέρον του…πελάτη.

Υπάρχουν τόσα διαφορετικά κομμάτια που θα γνωρίσει κανείς, κατά την διάρκεια μίας απλής προπόνησης. Στόχοι, σάκος, γυμναστική, σπάρινγκ και άλλα πολλά απαρτίζουν μία προπόνηση πυγμαχίας. Όταν επιστρέφει στο σπίτι ο ασκούμενος θα κάτσει να δει πως πυγμαχούν οι αθλητές στα επαγγελματικά ρινγκ. Θα δοκιμάσει να κάνει σκιαμαχία στο σαλόνι του ή σε κάποιο πάρκο.

Φανταστείτε έναν δρομέα όταν επιστρέφει σπίτι του τι κάνει; Η πυγμαχία δεν σταματάει στους τέσσερις τοίχους ενός γυμναστηρίου, αλλά συνεχίζεται και στην καθημερινότητα.

Το μποξ είναι μία συνεχής πρόκληση

Οι πολέμιοι της πυγμαχίας θεωρούν πως η πρόκληση είναι να φας μία γροθιά και μετά αυτό θα σου κάνει κακό. Νομίζουν πως οι πυγμάχοι είναι θύματα ενός πολέμου. Η πυγμαχία είναι όντως ένα δύσκολο άθλημα που απαιτεί σωματική και ψυχική αντοχή. Θέλει δύναμη, ταχύτητα, σθένος, αντοχή, ρεφλέξ, συγκέντρωση και καρδιά. Αυτό είναι που την κάνει ξεχωριστή και μία συνεχόμενη πρόκληση.

Το μποξ σου δίνει την δυνατότητα να ανήκεις σε ένα γυμναστήριο και να βλέπεις από κοντά πως προπονούνται οι επαγγελματίες αθλητές. Κάτι που δεν συμβαίνει σε πολλά σπορ που πιθανόν να παίζεις σε μία ομάδα και να μην δεις ποτέ από κοντά έναν αθλητή να σε εμπνεύσει.

Μαθαίνεις να αγαπάς τον εαυτό σου

Το μποξ έχουμε αναφέρει σε πολλά άρθρα πόσο…μπουστάρει την αυτοπεποίθηση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη νίκη από το να ξεπερνάς τους φόβους, να δείχνεις θάρρος και να μπαίνεις στο ρινγκ για να αντιμετωπίσεις έναν αντίπαλο.

Εκεί που θα είσαι μόνος σου και θα πρέπει να στηριχθείς αποκλειστικά στις δυνάμεις σου. Αφού το καταφέρεις, οι άλλες προκλήσεις στην ζωή θα σου φαίνονται…παιχνιδάκι ή τουλάχιστον διαχειρισιμες. Μαθαίνεις να βλέπεις την ζωή διαφορετικά και να χειρίζεσαι καταστάσεις με μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Το μποξ είναι ο αληθινός σύμμαχος του σώματος

Όλοι έχουμε ιδέα πως είναι συνήθως το σώμα ενός μποξέρ. Σκληρός, στεγνός και γραμμωμένος συνήθως. Όλοι όσοι έχουν προπονηθεί γνωρίζουν επίσης πόσο δύσκολη γυμναστική είναι.

Το να μαθαίνεις να μάχεσαι δεν μοιάζει με τις άλλες μορφές γυμναστικής. Το σώμα σου ξεπερνάει τα όρια πολλές φορές. Κάθε σπιθαμή του κορμιού σου συμμετέχει σε αυτό και αδυνατείς να τεμπελιάσεις γιατί θα δεχτείς τις συνέπειες(χτυπήματα). Το σώμα πρέπει διαρκώς να είναι σε εγρήγορση. Η πυγμαχία νικάει την τεμπελιά του σώματος και σε κάνει αθλητή.

Υπάρχει κόσμος που έχει χάσει δεκάδες κιλά μέσα σε λίγες εβδομάδες ενώ πάσχιζε σε άλλα σπορ να χάσει ένα κιλό. Είναι μία διαδικασία όπου ο προπονητής, ο συναθλητής, ο ίδιος σου εαυτός σε σπρώχνει να πιεστείς.

Αν δεν δοκιμάσεις μία προπόνηση πυγμαχίας θα μείνεις με την ιδέα του ξένου και άγριου… Όταν θα υποβάλλεις τον εαυτό σου σε «πυγμαχικό mood» θα καταλάβεις τι έχασες τόσα χρόνια.