20/04/2024

Γιατί η πυγμαχία είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσεις κιλά

Τα φοβερά οφέλη της πυγμαχίας μπορούμε να αναφέρουμε σε αναρίθμητα άρθρα. Εδώ θα δούμε γιατί κάποιος χάνει κιλά τόσο γρήγορα.

Με το πέρασμα των χρόνων η σημασία της εκγύμνασης του σώματος δεν απευθύνεται μόνο σε αυτούς που έχουν πρόβλημα με τα κιλά τους, αλλά σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να έχουν καλή υγεία.

Η γνώση πλέον αποτελεί…χρυσάφι στα χέρια των ασκούμενων που γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν και τι θα πετύχουν με κάθε επιλογή που κάνουν για να γυμναστούν.

Μάλιστα υπάρχει πλέον μία μεγάλη γκάμα επιλογών με πολλές μορφές εκγύμνασης που αφορούν όλους. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι οι πολεμικές τέχνες. Στο παρακάτω κείμενο θα ασχοληθούμε με το παράδειγμα της πυγμαχίας, που ήταν παρεξηγημένο όλα αυτά τα χρόνια, όμως σήμερα βλέπουμε στα γυμναστήρια και τις ευπαθείς ομάδες(ηλικιωμένοι, παιδιά κτλ).

Είναι ένας από τους καλύτερους και γρήγορους τρόπους να χάσει κάποιος κιλά και να διατηρεί την ψυχική και σωματική του υγεία. Παράλληλα μαθαίνει να υπεραμύνεται του εαυτού του, που στην εποχή μας θεωρείται απαραίτητο. Στο άρθρο αυτό θα εξερευνήσουμε για ποιους λόγους αυτοί που επιλέγουν την πυγμαχία, χάνουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα κιλά.

Είναι η πιο έντονη άσκηση

Όλοι γνωρίζουν πως η έντονη άσκηση είναι ο πιο πρακτικός τρόπος να χάσει κάποιος γρήγορα τα περιττά κιλά. Το να τρέχει κάποιος απλά στον διάδρομο και να ιδρώνει μοιάζει συχνά βαρετό. Η πυγμαχία σου δίνει διαφορετικές επιλογές πάνω στην προπόνηση που θα σε αναγκάσουν ουσιαστικά να προπονείσαι σε υψηλούς ρυθμούς, χωρίς αυτό να γίνεται βαρετό.

Είναι ο τρόπος που θα γυμνάσει και το πάνω και το κάτω μέρος του σώματος, με αρμονία. Η πυγμαχία αυξάνει την αντοχή(καρδιακή) και μετατρέπει το σώμα σε μία ενεργειακή μηχανή. Ενδεικτικό το γεγονός πως οι επαγγελματίες του είδους έχουν ένα αρμονικό σώμα, χωρίς φουσκωμένους μύες αλλά γυμνασμένους απ’ την κορφή μέχρι τα νύχια.

Η συχνή προπόνηση και η αυστηρή επανάληψη των ασκήσεων, οι γρήγορες επαναλήψεις και η αφοσίωση στην τεχνική, αυξάνουν τις αναπνοές του αθλητή που αντέχει και χάνει γρήγορα κιλά. 

Συμβάλλει όλο το σώμα

Ο κόσμος που δεν έχει δοκιμάσει την πυγμαχία θεωρεί πως το μποξ έχει να κάνει μόνο με μπουνιές… Είναι πολύ περισσότερα από αυτό και μάλιστα είναι το σπορ που αναγκάζει το σώμα να συμβάλλει εξ’ ολοκλήρου. Η κίνηση με τα πόδια, οι αμυντικές τεχνικές, η έκρηξη, η δύναμη και η ταχύτητα, απαιτούν την «συμμαχία» όλων των μυών του σώματος από πάνω μέχρι κάτω. 

Εκεί ο ασκούμενος ανακαλύπτει πως μπορεί να κάνει πράγματα με το σώμα που μέχρι πρότινος δεν γνώριζε. Στις παραδοσιακές προπονήσεις πολλά σημεία του σώματος παραμελούνται λόγω της φύσης των ασκήσεων που δεν συμπεριλαμβάνουν μύες του σώματος. Στην πυγμαχία δεν μένει κανένα κομμάτι παράταιρο. 

Ο σημαντικότερος μυς που γυμνάζει είναι η καρδιά. Το σώμα μετά από πολλές προπονήσεις παράγει περισσότερο οξυγόνο, είναι πιο υγιές και διαχειρίζεται την ενέργεια πιο αρμονικά. Όσο αυξάνεται η αντοχή, τόσο ανεβάζει ένταση ο ασκούμενος και η απώλεια κιλών έρχεται πιο γρήγορα. 

Καις λίπος, αποκτάς μύες

Όσο καις λίπος και δυναμώνεις, η πυγμαχία θα σου χαρίσει το κορμί που επιδιώκεις σύντομα. Μετά από μερικές προπονήσεις θα προσέξεις τις αλλαγές. Μία προπόνηση μονοώρη μπορεί να κάψει 1.000 θερμίδες! Σε συνδυασμό με μία «αξιοπρεπή» διατροφή, το σώμα θα βρει τον ρυθμό του και θα ισορροπήσει στα ιδανικά κιλά. 

Για τους λάτρεις των έντονων μυών θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι επίσης ένας πρακτικός τρόπος, το σώμα να φανεί φυσικό και μυώδες. Ο λόγος είναι πως η επαναλαμβανόμενη κίνηση και οι τεχνικές δίνουν στο σώμα μορφή και το «στεγνώνουν» τόσο ώστε να δείχνει ένας ασκούμενος γυμνασμένος. Το σώμα είναι και θέμα αισθητικής και μπορεί να φτάσει γρήγορα στο επιθυμητό σημείο, αν υπάρχει πειθαρχία και αφοσίωση στο πλάνο των προπονήσεων. Γενικότερα η πυγμαχία σε κάνει καλύτερο αθλητή αφού παίρνει το 100% από σένα.

Eίναι διασκεδαστικη προπόνηση

Δυστυχώς για μπόλικο κόσμο η γυμναστική θεωρείται ταλαιπωρία. Στην πυγμαχία μπορεί κάποιος να το διασκεδάσει καθώς παρά το ότι φαίνεται μοναχικό σπορ, η προπόνηση είναι ομαδική και άκρως διασκεδαστική.

Ένας τρόπος να κοινωνικοποιηθεί κάποιος και παράλληλα να σμιλεύει το σώμα του εύκολα και γρήγορα. Ευτυχώς η πυγμαχία είναι ένα σπορ που απαιτεί και πνευματικές ικανότητες.

Για να κατανοήσει κάποιος την «γλυκιά επιστήμη» θα πρέπει να βάλει το μυαλό και την ψυχή του να δουλεύουν μαζί με το σώμα. Αυτό κάνει αυτομάτως την προπόνηση άκρως ενδιαφέρουσα.

Παρακάτω μπορείς να βρεις μία σχολή κοντά στο σπίτι σου και να ξεκινήσεις την πυγμαχία: