23/04/2024

Γιατί η μάχη στον δρόμο δεν έχει σχέση με την μάχη στην σχολή

Με αφορμή το περιστατικό της Καρατέκα Τζένης Κουφοδότη που πριν από λίγο καιρό έγινε θύμα επίθεσης από δύο άνδρες στην Χίο, δέχτηκα πολλά προσωπικά μηνύματα και σχόλια για το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μία πολεμική τέχνη στον δρόμο και την διαφορά της από τα μαχητικά αθλήματα.


Και στην μία κατηγορία και στην άλλη, τα δύο βασικά οφέλη είναι η αυτοπεποίθηση που χτίζει κανείς κάνοντας ένα μαχητικό σπορ και  η καλή φυσική κατάσταση που πιθανόν να χτίσει μαζί με την καλή βάση που θα έχει κανείς ανάλογα βέβαια με την προπόνηση που κάνει.

Στον δρόμο όμως κανείς δεν σου εγγυάται πως όλα αυτά που κάνεις στην προπόνηση θα δουλέψουν και δεν έχει καμία σχέση μία μάχη στην σχολή με μία μάχη εκεί έξω.

  1. Δεν μπορείς να προβλέψεις στον δρόμο αν ο άλλος θα σου επιτεθεί με τα χέρια ή με κάποιο όπλο. Καλό είναι σκέφτεσαι το χείριστο σενάριο κι αν μπορείς να αποφύγεις την μάχη και να γυρίσεις ζωντανός στο σπίτι του, επέλεξε αυτή την οδό.
  2. Αιφνιδιασμός: Ένα τεράστιο όπλο για τον επιτιθέμενο που συχνά «παγώνει» τον αμυνόμενο. Όσο εκπαιδευμένος και να είσαι, αν δεχτείς τα πρώτα χτυπήματα, ανθρώπινα σαστίζεις.Πολλοί είναι αυτοί που μπορούν και επανέρχονται και άλλοι δεν μπορούν να αντιδράσουν καθόλου.
  3. Σωματική διάπλαση. Ότι και να λέμε, όσες ταινίες και να έχουμε δει η σωματική διάπλαση σε μία μάχη μετράει, όπως και ο αριθμός των εμπλεκόμενων(δύο με έναν είναι μία άνιση μάχη και το ξύλο δεδομένο). Στο γυμναστήριο και κυρίως στους αγώνες παίζεις με αθλητές της κατηγορίας σου. Στον δρόμο δεν υπάρχει promoter να ορίσει κιλά και διαιτητής να σας χωρίσει, αν πάει κάτι στραβά.
  4. Αντοχή: Πάνω στο ρινγκ που έχεις προετοιμαστεί για ένα τρίγυρο, στον δρόμο μπορεί η μάχη να κρατήσει ένα λεπτό. Όταν προσπαθείς να επιβιώσεις, η προσπάθεια αυτή σπαταλάει περισσότερη ενέργεια από’ ότι μπορείς να φανταστείς. Το λεπτό που αναφέρω, αποτελεί ρεκόρ και δεν το έχω δει με τα δικά μου μάτια!
  5. Η μπουνιά με γυμνό χέρι κοστίζει. Άλλο πράγμα να τρως μπουνιά με γάντι κι άλλο να την τρως… στεγνά. Ο πόνος είναι 100 φορές χειρότερος και η φθορά τεράστια.Επίσης η μετέπειτα ζημιά που κουβαλάς μπορεί να σου κοστίσει την ζωή. Δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι έφυγαν από καυγά και ξεψύχησαν μετά από λίγο.

Το συμπέρασμα:

Όλοι πρέπει να κάνουν μία πολεμική τέχνη για χίλιους λόγους που μπορώ να βρω. Φυσική κατάσταση, υγεία, αυτοπεποίθηση, αυτοάμυνα αλλά όχι εχέγγυο για την επιβίωση σου στον δρόμο, εφόσον πας γυρεύοντας. Αν δεχτείς επίθεση και δεν μπορείς να την αποφύγεις αντέδρασε και μετά φύγε άμεσα. Αν μπορείς να την αποφύγεις, τρέχα μακριά για να μην σε κλαίει η μάνα σου ;)

Το μότο: Ποτέ μην τσακώνεσαι με ένα άτομο γιατί σίγουρα θα έχει και φίλους!