25/04/2024

Βασίλης Οικονόμου: To ταλέντο στην Ελλάδα δεν επιβραβεύεται

Το Fight Academy είναι ένα παραδοσιακό γυμναστήριο πυγμαχίας, μία ομάδα που δουλεύει με μεράκι και επικεφαλής τον Βασίλης Οικονόμου, που έχει δουλέψει πολύ για να φτιάξει αυτό το… οικοδόμημα. Ο ίδιος έχει μία διαφορετική φιλοσοφία από τις συνηθισμένες, ξέρει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους και είναι από τους προπονητές που έχουν κάτι… να σου πουν. Διαβάστε αναλυτικά όσα δηλώνει για το μέλλον της πυγμαχίας, το ερασιτεχνικό μποξ μέσα από το οποίο ανδρώθηκε και το πως βλέπει η νέα γενιά, το κομμάτι που… δουλεύει:

Στο Fight Academy θα μάθεις μποξ!

Στην Ελλάδα μήπως πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βάση στην ερασιτεχνική πυγμαχία πάρα στην επαγγελματική;

«Η ερασιτεχνική πυγμαχία είναι η βάση. Είναι το υπέροχο ολυμπιακό άθλημα. Χωρίς αυτή δεν υπάρχει πυγμαχία. Στην Ελλάδα όταν λέμε ερασιτεχνική πυγμαχία δεν ξέρουμε ακριβώς τι εννοούμε. Μιλάμε για πυγμάχους που κάνουν δυο και τρεις προπονήσεις την ημέρα. Που είναι από κάμπ προετοιμασίας σε τουρνουά και διεθνείς αγώνες. Μιλάμε για ευρωπαϊκούς, παγκόσμιους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες. Για πυγμάχους με επίσημους αγώνες υψηλού επίπεδου που ξεπερνούν τους 150-300 μπορεί και παραπάνω πολλές φορές. Αν θέλουμε να πάει μπροστά η ελληνική πυγμαχία θα πρέπει η ερασιτεχνική και η επαγγελματική πυγμαχία να γίνουν συγκοινωνούντα δοχεία ώστε οι αθλητές ωριμάζοντας σωστά να περνούν ομαλά από το ένα στάδιο στο άλλο. Όχι να είναι δυο διαφορετικοί κόσμοι όπως είναι στην Ελλάδα με απαγορεύσεις και αντιδικίες».

Θα υπάρξει Έλληνας πυγμάχος τα επόμενα χρόνια που θεωρείται ότι θα κάνει τη διαφορά στο μέλλον;

«Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Η Ελλάδα ξεπέφτει μέρα με την ημέρα γιατί η ελληνική πυγμαχία να ανέβει; Στο μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ατομικές κινήσεις αθλητών που θα ξεχωρίσουν μόνο χάρη στην δική τους επιμονή, γιατί το ταλέντο αν και άφθονο δεν επιβραβεύεται σε αυτή τη χώρα».

Ποια είναι η πρώτη κουβέντα που λέτε σ’έναν υποψήφιο να προπονηθεί στην πυγμαχία;

«Ότι αν στις πρώτες προπονήσεις αντιληφθεί ότι του αρέσει τότε είναι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος γιατί θα έχει να προσδοκά σε ένα θησαυρό από κέρδη. Αν δει ότι κάτι δεν του ταιριάξει από την αρχή απλά να ψάξει για κάτι άλλο».

Τα μικρά παιδιά που σας προσεγγίζουν. Ποια άποψη έχουν αρχικά για το μποξ και πως διαμορφώνεται αυτή αργότερα;

«Τα μικρά παιδιά είναι ξεκάθαρα στο τι θέλουν. Είναι οι περιπτώσεις παιδιών που είναι επηρεασμένα από ταινίες και αγώνες στο διαδίκτυο ή κουβέντες στο σχολείο. Αυτά περισσότερο το κουβεντιάζουν παρά το πράττουν και με τον καιρό ξεφουσκώνει ο ενθουσιασμός τους. Είναι όμως και αυτές οι περιπτώσεις παιδιών που είναι ξεκάθαρα ταλέντα. Αυτά ξέρουν τι θέλουν και τι ζητάνε. Από το πρώτο κιόλας μάθημα αρχίζουν να βγάζουν το μποξ που έχουν μέσα τους και διατηρούν για πάντα την αγάπη τους για το άθλημα».