28/03/2024

Αυτό ήταν το πιο ισχυρό come back που έκανε ποτέ πυγμάχος

Την λέξη come back την χρησιμοποιούμε ευκολότερα σήμερα, είτε ένας αθλητής λείπει έξι μήνες, είτε λείπει τρία χρόνια. Κάποτε όμως το come back δεν ήταν απλή υπόθεση. Γινόταν με πόνο, κόπο και αίμα, όπως αυτό του μεγάλου Μοχάμεντ Άλι.


Τον Οκτώβριο του 1970 έγινε το μεγαλύτερο come back στην ιστορία της πυγμαχίας. Έχοντας χάσει τους τίτλους του το 1967 από την Αμερικανική κυβέρνηση που τιμώρησε τον Άλι λόγω της απροθυμίας του να πολεμήσει στο Βιετνάμ, η επιστροφή τέσσερα χρόνια μετά φαινόταν απαγορευτική.

Ο Άλι έχασε τις καλύτερες χρονιές της καριέρας του όντας στην φυλακή καθώς θα μπορούσε να δώσει τότε τουλάχιστον 10 με 12 αγώνες και να συνέχιζε το αήττητο ρεκόρ του.

Όμως όταν επέστρεψε δεν ακολούθησε την προσφιλή συνήθεια των σημερινών πυγμάχων να παίρνουν εύκολους αγώνες για…πατήματα. Αντιμετώπισε τον καλύτερο τότε Jerry Quarry.

Έκανε μόλις έξι εβδομάδες προετοιμασίας και τον νίκησε. Στην συνέχεια κοντραρίστηκε με έναν πολύ σκληροτράχηλο πυγμάχο της εποχής τον Όσκαρ Μποναβένα, μετά από μόλις δύο μήνες και τον οποίο κέρδισε.

Το αποκορύφωμα ήταν ο αγώνας με τον Joe Frazier για τον παγκόσμιο τίτλο στο επονομαζόμενο ματς του αιώνα, όπου μπορεί να έχασε, όμως δεν φοβήθηκε να ρισκάρει την φήμη του,καθώς έως τότε δεν είχε χάσει αγώνα.