19/04/2024

Αρτάν Βερμπικα: Είδα «πεινασμένο» για διάκριση τον Κόλλια γι’αυτό συνεργάστηκα μαζί του

Ο Αρτάν Βέρμπικα είναι από το Κόσσοβο και πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας ως μάνατζερ με το Μάριο Κόλλια και τον Γιώργο Καριώτη.


Στα πλαίσια αυτής της νέας συνεργασίας  παραχώρησε συνέντευξη στο Δημήτρη Κανναβό συνεργάτη του ΣΕΠ και μίλησε για όλα, για τη νέα συνεργασία με τον Κόλλια, για το Γ. Στεφανόπουλο, για το ελληνικό επαγγελματικό μποξ και για επικείμενες συνεργασίες που ετοιμάζει …

Ποιος λόγος σας έκανε να αποφασίσετε τη νέα συνεργασία σας με τον Έλληνα πυγμάχο Μάριο Κόλλια και τον προπονητή του Γιώργο Καριώτη;

Σε κάποια συνομιλία που είχα με το Γιώργο Στεφανόπουλο για τους Έλληνες πυγμάχους  άκουσα για αυτόν. Ο Πρόεδρος μου είπε ότι είναι πολύ ταλαντούχος πυγμάχος ο Μάριος.

Ψάχνοντας όμως το πυγμαχικό του προφίλ είδα ότι είναι ανενεργός (inactive ), γιατί ο τελευταίος του αγώνας έγινε  το 2017 . Τότε είπα ότι είναι δύσκολα τα πράγματα γα τον Κόλλια. Πρέπει να δούμε σε τι φόρμα βρίσκεται και κατά πόσο θα εστιάσει σε κάποιο παιχνίδι το 2018. Τότε είδα ότι έκανε μια νίκη στην Ελλάδα με Έλληνα αντίπαλο.

Μετά από αυτή τη νίκη είδα ότι ο πυγμάχος αυτός, ο Μάριος, αξίζει  μια ευκαιρία. Μετά από δουλειά που έκανα με κάποιους προμόουτερς, ήρθε ο αγώνας στη Ρίγα της Λετονίας εναντίον του αήττητου Μίλαν Βολκοφς.

Στον αγώνα της Λετονίας ο Μάριος απέδειξε το ταλέντο του. Επίσης είδα πόσο «πεινασμένος» είναι για πυγμαχία και με τον προπονητή του Γιώργο Καριώτη και με τον Μάριο Κόλλια δεν ήταν δύσκολο να κάνουμε μια συμφωνία για το μέλλον.

 Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Ελπίζω όλη η ομάδα να δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ξέρω ότι ο Μάριος έχει την απόλυτη υποστήριξη από τον προπονητή του Γιώργο Καριώτη αλλά και από τον Πρόεδρο Γ. Στεφανόπουλο.

Δε χρειάζεται να βιαστούμε. Πρέπει να εστιάσουμε και να αναλύσουμε  προσεκτικά την κάθε ευκαιρία. Εύχομαι να πραγματοποιήσουμε μια νίκη αυτό το χρόνο.

Ποια είναι η σχέση σας και η γνώμη σας για τον Έλληνα πρόεδρο Γ. Στεφανόπουλο και τη δράση του σχετικά με το επαγγελματικό μποξ;

Σχετικά με το Γ. Στεφανόπουλο έχω να πω ότι θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω.  Είναι πολύ ευγενικός άνθρωπος και πολύ επαγγελματίας.

Είναι πράγματι ο σωστός άνθρωπος για το ελληνικό μποξ. Εύχομαι όπως υπήρξε πολύ πετυχημένος πυγμάχος να είναι και το ίδιο πετυχημένος πρόεδρος. Με την ειλικρίνειά του δίνει στους Έλληνες πυγμάχους πολλές ευκαιρίες.  Είμαι ευγνώμων που λειτουργούμε μεταξύ μας με ειλικρίνεια και που θέλει να αναπτύξει τους Έλληνες πυγμάχους.

Έχω καταλάβει τη στρατηγική του, θέλει να αναδείξει έναν πρωταθλητή και να συσπειρώσει μετά γύρω του κι άλλους Έλληνες πυγμάχους. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνει γιατί το επαγγελματικό μποξ στην Ελλάδα και γενικά στις Μεσογειακές χώρες ήταν υπό του μηδενός.  Αυτός έκανε τα πρώτα βήματα και θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο το μποξ.

Η επαγγελματική σχέση που έχω με το Γιώργο είναι το ίδιο καλή με αυτή που έχω αναπτύξει με τον Καμραν Καμπινεζαντ από τη Σουηδία και τον Έρολ Κευλαν από τη Γερμανία.

Πόσα χρόνια εργάζεστε στο επαγγελματικό μποξ;

Ασχολούμαι με το μποξ από τα παιδικά μου χρόνια. Αλλά δουλεύω ως πυγμαχικός αναλυτής και δημοσιογράφος από το 2002. Από το 2011 ξεκίνησα να δουλεύω και ως ματσ μεικερ και έχω υπάρξει μέχρι τώρα ο βασικός ματσμεικερ σε 55 ιβεντς.

Έχω επίσης οργανώσει περισσότερες από 300 πυγμαχικές αναμετρήσεις σε όλο τον πλανήτη. Τα τελευταία 3 χρόνια μανατζάρω καποιους πυγμάχους. Τώρα η ομάδα μου γίνεται ακόμα καλύτερη με την προσθήκη του Μάριου Κόλλια και ίσως κάποιων  Ελλήνων ακόμα.

Ποια είναι η συνεργασία σας με άλλους πυγμάχους από άλλες χώρες ;

Η συνεργασία μου με όλους τους πυγμάχους που συνεργάζομαι είναι πολύ καλή. Με την ειλικρίνειά μου και τον επαγγελματισμό μου κερδίζω όποιον συνεργάζεται μαζί μου.

Σε αυτή τη δουλειά το μόνο που χρειάζεται είναι να λες την αλήθεια στον καθένα κι ο καθένας θα θέλει να συνεργαστεί μαζί σου. Μου αρέσει ο μακρύς δρόμος για οτιδήποτε.

Πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος είναι ο καλύτερος. Ο καθένας πρέπει να καταλάβει ότ δεν είναι εύκολο, αλλά όταν ακολουθείς το σωστό δρόμο και το κάνεις με το σωστό τρόπο, τότε θα πετύχεις.

Αυτό όμως πρέπει να αρχίσει από τον πυγμάχο. Πρέπει ο κάθε πυγμάχος να ξεκαθαρίσει μέσα του τι θέλει; Δόξα ή χρήμα; Εγώ δουλεύω για τη δόξα πρώτα, γιατί όταν πετυχαίνεις τη δόξα στο επαγγελματικό μποξ, τότε θα έρθουν και τα λεφτά.  

Ποια είναι η εκτίμησή σας για το μέλλον του ελληνικού επαγγελματικού  μποξ;

Είπα και πριν. Το ελληνικό μποξ είναι τυχερό που έχει επικεφαλής έναν άνθρωπο σαν τον Στεφανοπουλο. Κάνει πολύ καλή δουλειά για να αναπτύξει το μποξ στη χώρα του.

Αλλά χρειάζεται υποστήριξη από τους ανθρώπους γύρω του που θέλουν να εμπλακούν στο επαγγελματικό μποξ. Εύχομαι κάποια στιγμή να έχει και την υποστήριξη της Πολιτείας για να ωθήσει ακόμα πιο μπροστά το  μποξ.

Έχετε στα πλάνα σας συνεργασία και με άλλους Έλληνες πυγμάχους;

Έχω ήδη κάποιες θετικές κριτικές από το Γ. Στεφανόπουλο για κάποιους Έλληνες πυγμάχους. Και οι δυο μας θέλουμε να έχουν οι Έλληνες πυγμάχοι καλές ευκαιρίες.

Πρέπει οι πυγμάχοι να είναι καλοί και ειλικρινείς μαζί μας και εμείς θα τους δώσουμε την ευκαιρία να αναδείξουν τον εαυτό τους. Θα ήθελα να συνεργαστώ με έναν ή δύο ακόμα.

Δε θέλω προς το παρόν άλλους, γιατί όταν υπογράφεις συμβόλαιο με κάποιον πρέπει να δείξεις υπεθυνότητα απέναντί του. Οπότε 3 πυγμάχοι από την Ελλάδα είναι αρκετοί για μένα. Ελπίζω στο μέλλον ο αριθμός να μεγαλώσει.

Για το τέλος θέλω να πω κάτι: Χρειαζόμαστε στενή συνεργασία. Η πολιτική δεν έχει χώρο στον αθλητισμό. Στον αθλητισμό πρέπει όλοι να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι, ότι είμαστε μια ομάδα.

Η πυγμαχία είναι ΙΔΕΑ και πρέπει να το κάνουμε με ανθρωπιά. Θεωρώ τον κάθε πυγμάχο μέλος μιας οικογένειας. Δεν έχει σημασία ποια είναι η θρησκεία του ή  η εθνικότητά του. Όλοι είμαστε ένα.

Στέλνω αυτό το μήνυμα σε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη. Με αυτό το σύνθημα μπορούμε να σώσουμε τον αθλητισμό, την πυγμαχία και τον κόσμο.