28/03/2024

Από τα χέρια των Ναζί, στα χέρια του Rocky Marciano!

O Harry Haft ήταν ένας από τους εκατομμύρια Εβραίους που είδαν τους Ναζί να τους στέλνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο ίδιος, Πολωνός στην καταγωγή, στάλθηκε το 1941 στο Άουσβιτς και εκεί κατάφερε να επιζήσει παίρνοντας μέρος στους αγώνες πυγμαχίας μέχρι θανάτου που οργάνωναν οι αξιωματικοί των SS για την διασκέδασή τους.


Σε αντίθεση όμως με άλλους κρατούμενος στα δολοφονικά στρατόπεδα των NAZI που ρίχτηκαν στους αγώνες έχοντας πυγμαχική εμπειρία, όπως ο Θεσσαλονικιός Σολομών Αρούχ, ο Haft δεν είχε ιδέα από το άθλημα και τράβηξε την προσοχή των SS μόνο και μόνο με την δυνατή σωματοδομή του.

Παρόλα αυτά κατάφερε να επιζήσει παίζοντας μποξ και κερδίζοντας περίπου 76 μάχες, όπου είδε τους αντιπάλους του να οδηγούνται στην εξόντωση μετά την ήττα.

Όταν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης άρχισαν να διαλύονται λόγω της προέλασης του Σοβιετικού στρατού, ο Haft και οι συγκρατούμενοι του που είχαν επιζήσει στάλθηκαν σε πορείες θανάτου ώστε να μην υπάρχουν αποδείξουν του ολοκαυτώματος. Οι άρρωστοι, υποσιτισμένοι και βασανισμένοι κρατούμενοι αναγκάστηκαν να περπατάνε μέσα στα χιόνια, προς ερημικές περιοχές χωρίς σταματημό αφού ο σκοπός δεν ήταν όντος να φτάσουν κάπου αλλά να πεθάνουν στον δρόμο σιγά σιγά και όχι κάπου όλοι μαζί.

Σε μια από αυτές τις πορείες ο Haft κατάφερε και ξέφυγε  σκοτώνοντας έναν Γερμανό φρουρό και κλέβοντας την στολή του. Μέχρι το τέλος του πολέμου γυρνούσε από χωριό σε χωριό κάνοντας τον αξιωματικό των Ναζί μέχρι που παραδόθηκε στους συμμάχους.

Όταν οι Αμερικάνοι στρατιώτες διοργάνωσαν στο Μόναχο ένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα πυγμαχίας για τους Εβραίους που είχαν γλιτώσει από τις διώξεις, ο Haft κέρδισε τον τίτλο στην heavyweight κατηγορία και αποφάσισε στα 22 του να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και να κυνηγήσει μια καριέρα στην επαγγελματική πυγμαχία.

Εκεί κέρδισε τις πρώτες 12 μάχες του αλλά το ’49 έχασε για πρώτη φορά από έναν πιο έμπειρο πυγμάχο και από εκείνη την στιγμή η καριέρα του πήρε την κατιούσα. Στις 18 Ιουλίου του ίδιου χρόνου αντιμετώπισε τον σπουδαίο Rocky Marciano όταν αυτός ήταν ακόμη στην 18η μάχη της καριέρας του και δεν ήταν ο μεγάλος πρωταθλητής που θα γινόταν αργότερα.

Ο Haft έχασε με ΚΟ στην αρχή του 3ου γύρου και έβαλε τέλος στην πυγμαχική του καριέρα. Αργότερα στην βιογραφία του θα γράψει ότι πριν την μάχη, άνθρωποι της μαφίας τον απείλησαν για να χάσει από τον Marciano. Ενώ ο Rocky ήταν γνωστό ότι είχε σχέσεις και παρέες με ανθρώπους της μαφίας αλλά δεν φαίνεται να είχαν μπλεχτεί σε «στήσιμο» αγώνων και σε αυτό το επίπεδο λογικά δεν το είχε ανάγκη. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις…δεν έχει και πολύ σημασία πια.

Ο Haft άφησε αυτό τον κόσμο στα 82 του, τον Νοέμβρη του 2007.