27/04/2024

Αναστασία Ποντίκα: Eίμαστε προπονητικά ελλιπείς!!!

Όντας πλέον έμπειρη προπονήτρια η Αναστασία Ποντίκα σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο Fightsports. gr δεν δίστασε να μιλήσει για τα κακώς κείμενα του Ελληνικού αθλητισμού,
χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της «προπονητικά ανάπηρο», λόγω έλλειψης εμπειριών.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη στο Fightsports. gr:

Aναστασία πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την πυγμαχία;
Ασχολούμαι 16 χρόνια με αυτό. Με βοηθάει ότι είμαι επικοινωνιακό άτομο. Προσπαθώ να παράγω έργο και να μείνει στις επόμενες γενιές. Έπαιζα παλαιότερα βόλεϊ και Χάντμπολ. Κόλλησα τυχαία με το άθλημα.
Πήγα σε ένα γυμναστήριο απλά για να αθλούμαι αλλά μετά δεν μου έφτανε. Βρήκα τον δάσκαλο μου Κώστα Αθανασόπουλου μέσω ενός γνωστού και έγινα αυτό που έγινα χάρη σε εκείνον.
Μέσα από μένα έβλεπε αυτό που δεν μπορούσα να δω. Έπαιξα αγώνες και μετά
ήρθαν οι διακρίσεις τόσο στο Πανελλήνιο όσο και στο εξωτερικό. Η σημαντικότερη αυτή του 2004 που βγήκα 2η στο Παγκοσμιο πρωταθλημα της WPKA.
Υπάρχουν καλοί προπονητές στην Ελλάδα;
Πολύ καλοί και αξιόλογοι, αλλά πιστεύω ότι όλοι μας χρειαζόμαστε σεμινάρια . Η Ελλάδα δεν σου δίνει τίποτα. Θέλω να δω προπονήσει στο εξωτερικό και δεν έχω την δυνατότητα. Νιώθω φτωχή από θέμα γνώσεων.
Το παίζουμε ότι ξέρουμε τα πάντα. Οι περισσότεροι είμαστε προπονητικά ελλιπείς  Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος. Για μένα απλά το να μιλήσω με τον Αρναούτη είναι «σεμινάριο».
Πως βλέπεις το μέλλον της Ελλάδος στην πυγμαχία;
Τα παιδιά είναι απογοητευμένα γιατί το κράτος έχει κόψει τα πάντα. Ωστόσο υπάρχει ακόμα το μικρόβιο. . Μου κάνει εντύπωση που κολλάνε το μικρόβιο μεχρι και οι 50χρονοι.
Θέλουν να παίζουν μέχρι και αγώνες. Εκεί είναι η επιτυχία, να εμπνεύσεις μέχρι και τέτοιες ηλικίες.
Με τον Βλαδίμηρο Ναζαρένκο πως ταιριάξατε;
Με τον Βλαδίμηρο υπάρχει τρομερή χημεία. Ήρθε μικρός σ’εμάς, τον ανέλαβα εγώ και του μετέδωσα ο,τι γνώση μπορούσα. Έχουμε δέσει πάρα πολύ . Είχε τρομερό πάθος με αυτό που έκανε.
Προσπαθούσε να αφομοιώσει τα πάντα. Κοιταζόμαστε και τέλος!!! Για τέτοια συνεννόηση μιλάμε.
Η εμπειρία σου με την Μαρία Πανταζή στην Γαλλία;
Η αντίπαλος της ήταν πολύ καλή και αρκετά «ευνοούμενη» από τη διαιτησία εννοείται. Προπονητικά πιστεύω ότι «έλειπε» ο δάσκαλος της και οι οδηγίες του, αυτή είναι η αλήθεια.
Εμείς δεν είχαμε προπονητικη γνωριμία πριν, ουτε καν προσωπική μονον ‘αθλητικη’ Οι συνθήκες και η δουλειά δεν μας είχαν φέρει ποτέ μαζί,παρολα αυτα και οι δυο προσπαθησαμε για το καλυτερο δυνατο.
Ποιος αθλητές ξεχωρίζεις στην Πυγμαχία;
Μου αρέσει η Αθανασοπούλου και η Λιναρδάτου. Η Μαστροδούκα εννοείται είναι η κορυφαία,δεν υπαρχει συγκριση για μενα. Από παλαιότερες η Παλαιολόγου και Σεμερτζόγλου.
Η Βαχανίδου είναι δυνατή και τσαμπουκαλού, τεχνικά όμως εχει ακομη πραγματα να διορθωσει.. Η Μαλεφάκη είναι πολύ τεχνίτρια, υστερεί από λιγο σε δύναμη και επιλογες.
Η Αθανασοπούλου για μένα είναι πιο αποτελεσματική από τις παραπάνω. Η Λιναρδάτου είναι ανερχόμενη και μελλοντικά μπορεί να τις ξεπεράσει όλες. Από άντρες εκτός από Παυλίδη, Γαζή.
Ο Τσανικίδης είναι θηρίο ανήμερο!!! Ο Ιωαννίδης είναι εξαιρετικός. Ο Ξερικός έχει τεχνικά λάθη αλλά το λέει η καρδιά του. Δεν φοβάται να κοντράριστει με οποιονδήποτε.
Ο Μπερδέσης έχει ωραιες επιλογες και είναι για μεγάλα πράγματα. Τον Γιαννούλα επίσης δεν τον πρόλαβα πολύ αλλά ήταν θυμαμαι οτι ηταν πολυ γνωστος για τη δυναμη και τη «ψυχη» του..
Τέλος ο Αρναούτης είναι το είδωλο μου. Τα κότσια του είναι απερίγραπτα. Μόνος του πήγε στην Αμερική και ψάχτηκε μέσα στα θηρια.
Πως μπορεί κάποιος να γίνει πρωταθλητής;
Υπάρχουν αθλητές που έχουν φόντα αλλά θέλει ψυχή και προσωπικότητα. Σε μία χώρα που κυνηγάει να σε φάει… Εννοείται παίζει ρόλο προπόνηση. Χάνεις μέχρι και την δουλειά σου.
Εγώ απολύθηκα από την ναυτιλιακή, έχασα παρέες, οικογένεια. Μου έκοψαν όλα τα προνόμια. Με έβαλαν σε μία θέση δημοσίου.ως διοικητική υπάλληλος, όπως και την Αρετή.
Εγώ και η Μαστροδούκα έπρεπε να είμαστε σε πόστο σχολείου, πιστεύω  ώστε να «παράγουμε πρωταθλητές». Και οικονομικά θυσιάσαμε πολλά για να κάνουμε αυτό που γουστάρουμε.
Η συνύπαρξη σου με την Αρετή πως είναι;
Εξαιρετική εμπειρία. Ένιωθα περήφανη όταν στη κερκίδα φώναζα οδηγίες και αμέσως σαν ‘κομπιούτερ» την εκτελούσε…δεν υπήρχε καλύτερη «πληρωμή» για μένα.
Δυστυχώς δεν μπορεί να παίξει εντός Ελλάδος λόγω του ότι είναι επαγγελματίας. Ωστόσο τα έχει σαρώσει όλα. Και όταν έπαιζε ερασιτεχνικό και τώρα.
Βρεθήκαμε μαζί στον δάσκαλο Αθανασόπουλο πολύ παλιά και «κολλήσαμε» . Κάναμε sparring μαζί καθημερινά.