26/04/2024

Αλέξανδρος Στρέλτσοβ: Από τα Πανελλήνια πρωταθλήματα πυγμαχίας, φρουρός έναντι των πειρατών

Η ιστορία του Αλέξανδρου Στρελτσοβ στην πυγμαχία ξεκινάει από την ηλικία των 17.


Ο νεαρός τότε Στρέλτσοβ, αγωνιζόταν στα Πανελλήνια πρωταθλήματα πυγμαχίας της χώρας μας, με προπονήσεις στον Αία Χολαργού και στην συνέχεια στο Μενίδι παρέα με τον Αλέξανδρο Τσανικίδη.

Έχοντας μάλιστα σημαντικές διακρίσεις όπως δεύτερες θέσεις στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας και πρωτιές στην Β’ και στην Γ. Εκπροσώπηση της Εθνικής ομάδας, μέχρι που πήρε «μεταγραφή» Γερμανία.

Εκεί ξεκίνησε με αγώνες σε ερασιτεχνικό επίπεδο και πρώτη θέση στην Β’ κατηγορία ενώ στην συνέχεια ήρθαν και δύο επαγγελματικοί αγώνες. Το πυγμαχικό του στυλ αναγκάστηκε να το αλλάξει εντελώς σε ένα μικρό γυμναστήριο, ονόματι Polex στο Βερολίνο.

Σκληρές προπονήσεις που δεν τον άφηναν να κοιμηθεί τις νύχτες και αναρωτιόταν και ο ίδιος αν θα αντέξει αυτή την πίεση. Ο προπονητής του ήταν από την Οσετία, τον έλεγαν Ruslan και ο ίδιος τόνιζε πως είναι πιο εύκολο να γράφεις σε ένα λευκό χαρτί, παρά να σβήνεις τα γραμμένα και να γράφεις ξανά, εννοώντας πως ξεκινούσαν την πυγμαχία από το μηδέν.  

Παράλληλα δούλευε ως σεκιούριτι. Οι συναθλητές του εκεί τον βοήθησαν για να βρει δουλειά, όμως ο συνδυασμός δουλειάς και προπόνησης έμοιαζε δύσκολος. Η δουλειά του απέφερε πολλά χρήματα και δεν άργησε να παρεκκλίνει από την πορεία του. Οι καταχρήσεις και η νυχτερινή ζωή απομάκρυναν το όνειρο του πυγμάχου.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα του προτάθηκε η δουλειά του φρουρού στα καράβια… Δέχτηκε αμέσως λόγω των οικονομικών απολαβών.

Σήμερα βρίσκουμε τον Στρέλτσοβ ως φρουρό με στόχο να προστατέψει τα φορτία και το πλήρωμα από πιθανές επιθέσεις πειρατών.

Οι περιοχές που κινούνται τα πλοία που εργάζεται, βρίσκονται στον Ινδικό ωκεανό, στην Αραβική θάλασσα, στον Κόλπο του Αντεν και σε κομμάτι της Ερυθράς θάλασσας. Οι πειρατές είναι συνήθως από την Σομαλία και την Υεμένη.

Από τότε που μπήκαν οι ένοπλοι φρουροί στα πλοία, η πειρατεία μειώθηκε πολύ και τώρα πλέον γίνονται σπάνια επιθέσεις. Στην Νιγηρία για παράδειγμα που δεν υπάρχουν ένοπλοι φρουροί, τα πλοία είναι ευάλωτα.

Το πιο επικίνδυνο μέρος της Ανατολικής Αφρικής είναι τα στενά του Μαμπελ Μαν Ντεπ. Το στενότερο σημείο είναι στα 18 χιλιόμετρα ανάμεσα από την Υεμένη και το Τζιμπουτί και Ερυθραία.

Ο στόχος των πειρατών είναι να πιάσουν έστω έναν από το πλήρωμα και να ζητήσουν λίτρα από την εταιρία. Τελευταία φορά πήραν 5 εκατομμύρια ευρώ. Τους πέταξαν τα λεφτά στην θάλασσα σε σακούλες. Τα πήραν και εξαφανίστηκαν. Στην Δυτική Αφρική ο στόχος τους είναι το φορτίο.

Η πειρατεία τελευταία έχει πέσει… Οι πειρατές δεν θέλουν πλέον το φορτίο ή το πλήρωμα αλλά να βλάψουν. Είναι λόγω των αντιπαραθέσεων μεταξύ Αραβικών χωρών.

Όλα αυτά όμως δεν έχουν παραμερίσει την αγάπη του για την πυγμαχία, έστω και εν πλω. Διαθέτει μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα ένα πλωτό πυγμαχικό γυμναστήριο και προπονείται καθημερινά. Η γυμναστική και η πυγμαχία για εκείνον είναι «φάρμακο», ώστε να περνάει η ώρα στα ατελείωτα ταξίδια.

Όταν έχει την ευκαιρία ο Στρελτσόβ προπονείται με το υπόλοιπο πλήρωμα και αρκετές φορές τους κατευθύνει. Σκέφτεται πως όταν τελειώσει αυτή η «Οδύσσεια» θέλει να επιστρέψει στην ενεργό δράση.

Αυτή την φορά σε επαγγελματικό επίπεδο… Άλλωστε το «μικρόβιο» της πυγμαχίας δεν μπορεί να το αποβάλλει εύκολα και θα επιστρέψει δριμύτερος.