24/04/2024

Έξι πράγματα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όταν κάνεις σπάρινγκ

To σπάρινγκ αποτελεί την προσομοίωση μία πραγματικής μάχης και όλοι θα πρέπει να υποβάλλουν τον εαυτό τους στην διαδικασία ενός αληθινού τεστ.


Είναι η στιγμή που θα χρειαστεί να δείξεις την δουλειά που κάνεις, πάντα με σύνεση και με συγκέντρωση, σεβόμενος και τον αντίπαλο σου, που πιθανόν είναι συναθλητής.

Αυτό σημαίνει πως ανεβάζεις στροφές, όσο σου έχει υποδείξει ο προπονητής σου που παρακολουθεί το σπάρινγκ και με γνώμονα την δική σου ασφάλεια αλλά και του συναθλητή σου. Πάμε να δούμε έξι πράγματα που πρέπει να έχουμε στο νου μας.

Να έχεις στόχο

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις πλάνο στο παιχνίδι σου και να μην κάνεις…ότι να ναι.Όλη την εβδομάδα έχεις δουλέψει κάποιες τακτικές που θα πρέπει να δοκιμάσεις στην αληθινή μάχη.

Όταν είσαι αρχάριος θα πρέπει να κάνεις κάποια βασικά πράγματα. Να κινείσαι όσο πιο σωστά μπορείς, να έχεις ψηλά τα χέρια και αργότερα βάζεις στο παιχνίδι σου τους συνδυασμούς, τις πιο σύνθετες άμυνες μέχρι να φτάσεις στο σημείο να βγάζεις άνετα πάνω στο παιχνίδι αυτά που έχεις δουλέψει. Είναι σημαντικό να υπάρχει μία «αθόρυβη συνεργασία» με τον sparring partner.

Δεν γίνεται να χτυπάς συνέχεια με δύναμη και ο αντίπαλος να μην ανεβάζει στροφές. Θα πρέπει να ακολουθήσει ή να ακολουθήσεις τον ρυθμό του.

Δεν είναι κάτι το οποίο θα συνεννοηθείτε αλλά θα φανεί πάνω στο παιχνίδι. Αν ο κόουτς βλέπει πως το ζευγάρι είναι άνισο και δεν γίνεται ανταγωνιστική μάχη, αλλάζει το ζευγάρι.

Δεν σε ενδιαφέρει να είσαι νικητής

Το σπάρινγκ δεν έχει νικητή και χαμένο. Ο νικητής είναι αυτός που κατάφερε να βγάλει πιο σωστά αυτά που δουλεύει στην προπόνηση. Ο σκοπός δεν είναι βγάλεις νοκ άουτ τον sparring partner σου αλλά να βελτιωθείς.

Πρέπει να βάλεις το…εγώ στην άκρη, να γνωρίζεις πως θα φας χτυπήματα, θα δώσεις χτυπήματα και στο τέλος θα είσαι ικανοποιημένος και εσύ και ο αντίπαλος σου γιατί προσπαθήσατε να ακολουθήσετε το πλάνο σας, όσο πιο πιστά γινόταν.

Χαλάρωσε και πάρε αναπνοές

Είναι πολύ σημαντικό να αποβάλλεις το άγχος κατά την διάρκεια του σπάρινγκ. Έχει τύχει σίγουρα να είσαι με έναν αντίπαλο που γνωρίζεις πως είναι επιθετικός και πιέζει.

Το να σφίξεις το σώμα σου και να μην αναπνέεις θα σου κάνει χειρότερο κακό. Θα πρέπει να χαλαρώσεις το σώμα σου, να αναπνέεις βαθιά, να βγάζεις το αέρα όταν χτυπάς και θα δεις πως η φυσικότητα θα είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος σου. Η υπομονή επίσης είναι μεγάλος σύμμαχος. Θα έρθει και η δική σου στιγμή να χτυπήσεις.

Και μία μπουνιά παραπάνω να δεχτείς, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Άλλωστε το μποξ είναι γροθιές. Κάποιες θα περάσουν…

Γίνε δημιουργικός και κάνε συνδυασμούς

Κανείς δεν βελτιώθηκε με μονά χτυπήματα. Πρέπει κατά την διάρκεια του σπάρινγκ που υπάρχει περιθώριο, να γίνουν οι συνδυασμοί που έχεις δουλέψει. Δεν χρειάζεται συνέχεια να επιχειρείς άσο δύο.

Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές και κάποιες θα σου ταιριάξουν. Δεν είναι όλα τα σώματα το ίδιο. Κάποια μπορούν να κάνουν ένα τέλειο άσο και στην συνέχεια ένα δεξί κροσέ.

Άλλοι δουλεύουν τέλεια το jab τους και ακολουθεί ένα ισχυρό χτύπημα. Άλλοι κινούνται συνεχώς και κάνουν συνέχεια επιθέσεις. Άλλοι πατάνε και χτυπάνε δυνατά με δύο τρία χτυπήματα. Δοκίμασε γιατί αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις τι σου ταιριάζει.

Και μην ξεχνάς μία συνδυαστική επίθεση είναι πολύ δύσκολη να αντιμετωπιστεί από ένα μονό χτύπημα.

Άλλαζε συχνά sparring partners

Σε αυτό το κομμάτι δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην εμπειρία. Αυτή μπορείς να την αποκτήσεις αλλάζοντας συχνά αντιπάλους και αντιμετωπίζοντας διαφορετικά στυλ.

Ένα παίκτης επιδιώκει να πάει κοντά την μάχη, άλλος παίζει τέλεια απόσταση, άλλος είναι ιδιαίτερα κινητικός και άλλον θα χρειαστεί να τον κυνηγήσεις.Με τον τρόπο αυτό θα μάθεις να προσαρμόζεται σε κάθε περίσταση.

Επίσης με αντιπάλους που είναι σε μεγαλύτερα επίπεδα από σένα θα μάθεις περισσότερα οπότε δεν είναι κακό να δοκιμαστείς και σε δυσκολότερες συνθήκες. Θα πρέπει να φύγεις από την «ζώνη ασφάλειας», να νιώσεις το αίσθημα του κινδύνου για να γίνεις πιο δυνατός και με αυτοπεποίθηση.

Διασκέδασε το

H ιδέα του σπάρινγκ είναι να επέλθει βελτίωση και στους δύο μαχητές.Στο τέλος της ημέρας πρέπει να δείχνεις σεβασμό στον συναθλητή σου διότι δεν είναι σάκος αλλά ο άνθρωπος που σε βοηθάει να βελτιωθείς.

Έχετε τον ίδιο σκοπό, να γίνεται καλύτεροι και η σκληρή προπόνηση θα σας φέρει πιο κοντά. Κάθε σπάρινγκ είναι ένα μάθημα προς την κορύφωση της προσπάθειας σου.