29/03/2024

Άμυνα στην πυγμαχία: Βασικά tips που πρέπει να κάνει ο καθένας

Ένα ενδιαφέρον βίντεο μπορούμε να βρούμε  στο Expert Boxing όπου βήμα- βήμα μας δίνει οδηγίες για την σωστή άμυνα στην πυγμαχία. 


Είναι πολύ σημαντικό κατά την διάρκεια της άμυνας να είσαι ενεργητικός εξίσου, να βλέπεις τα χτυπήματα και να μην χαλάς την στάση σου. Πάμε να δούμε αναλυτικά:

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνεις στην πυγμαχία είναι να κρατάς τα χέρια σου ψηλά για να μην δέχεσαι χτυπήματα. Αν δεν είσαι ο Mayweather είναι το πρώτο απαραίτητο συστατικό για να μην έχεις προβλήματα. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί.

Ο στόχος σου στην άμυνα είναι να προστατέψεις το κεφάλι και το σώμα σου. Για να γίνει αυτό τα χέρια θα πρέπει να είναι ενεργά ψηλά στο κεφάλι ή να χαμηλώνουν λίγο όταν δέχεσαι χτυπήματα στο σώμα, αλλά πάντα χωρίς να χαλάνε την γκαρντ.

Στο βίντεο βλέπουμε τον πυγμάχο να ακουμπάει το πρόσωπο από την πλευρά που δέχεται το χτύπημα ή να χαμηλώνει όταν τον χτυπούν στο σώμα. Η άμυνα δεν πρέπει να είναι παθητική ή να πηγαίνει ο κορμός πίσω. Πρέπει να είσαι στιβαρός όταν αμύνεσαι και να στέκεσαι όσο πιο φυσικά μπορείς.

Βασικό θέμα που πρέπει να θίξουμε είναι πως τα γάντια πρέπει να είναι μπροστά από το κεφάλι ωστόσο όχι μπροστά στα μάτια ώστε να μπορεί ο αμυνόμενος να βλέπει. Πρέπει ο πυγμάχος ακόμα και να πιέζει τον εαυτό του για να κρατά τα μάτια ανοιχτά ώστε να βλέπει τα χτυπήματα. Το χτύπημα που πονάει συνήθως είναι αυτό που δεν είδε ποτέ.

Σημαντικό ρόλο παίζουν οι πήχεις και τα γόνατα. Ο αμυνόμενος μπορεί να έχει μία ένταση σε αυτά τα σημεία όταν αμύνεται ώστε να μην κάνει πίσω όσο είναι αυτό δυνατόν.

Οι άμυνες στην πυγμαχία διαφέρουν από άλλες πολεμικές τέχνες. Τα χέρια πρέπει να είναι κοντά στο σώμα. Το δεξί να είναι κοντά στο σαγόνι και να διώχνει, το αριστερό λίγο πιο μπροστά και η κίνηση του μπλοκ να είναι μικρή.

Ανοιχτές άμυνες που βλέπουμε συχνά στο Καράτε για παράδειγμα, δεν είναι χρήσιμες για έναν πυγμάχο. Οι άμυνες είναι μικρές και με ένταση. Αν η άμυνα είναι παθητική πιθανόν να δώσεις το δικαίωμα στον αντίπαλο να κάνει τα σερί του.

Και μην ξεχνάς οι άμυνες ακόμα και στο γάντι αν είναι πολλές και συχνές, φθείρουν τον αθλητή ακόμα κι αν δεν τις δέχεται στο κεφάλι ή το σώμα. Ο πυγμάχος πρέπει να κινείται για να μην δίνει εύκολο στόχο στον αντίπαλο του. Δείτε το βίντεο και τα…χέρια πάντα ψηλά!

Photo:Studio Karteris