19/04/2024

Τα «σκοτεινά» χρόνια του Μοχάμεντ Άλι στο «Έθνος του Ισλάμ»

Σήμερα θυμόμαστε τον Μοχάμεντ Άλι σαν το μεγάλο σύμβολο της μάχης ενάντια στις διακρίσεις, υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατά των πολέμων ειδικά για την στάση του ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ που πλήρωσε χάνοντας το καλύτερο κομμάτι της καριέρας του, πολλά χρήματα, αλλά ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό το κίνημα ενάντια στον πόλεμο και προσωπικότητες όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.


H αλήθεια είναι ότι  αυτά ισχύουν κυρίως για τα τελευταία 40 περίπου χρόνια της ζωής του «the greatest» αφού είχε περάσει και μια περίοδος όπου ο Ali ήταν ακόλουθος του «Έθνους του Ισλάμ» μια οργάνωση εξίσου ρατσιστική με την Κουκ Κλουξ Κλαν αλλά από… την άλλη πλευρά, που εκμεταλλευόταν το μίσος και τις ρατσιστικές εμπειρίες νέων αφροαμερικών στις ΗΠΑ για να βρει υπάκουα στελέχη.

Η ρατσιστικές εμπειρίες του μικρού Κάσιους Κλέι

Ο Ali, τότε ακόμη γνωστός ως Κάσιους Κλέι, μεγάλωσε στο Κεντάκι σε μια άκρως ρατσιστική εποχή και περιοχή όπου μεγαλώνοντας ένοιωσε τις διακρίσεις στο πετσί του. Μικρός είδε έναν ηλικιωμένο να τον αρπάζει από τον γιακά και να τον σέρνει στον δρόμο καθυβρίζοντας τον με ιδιαίτερα ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς επειδή έπαιζε με ένα λευκό παιδί, μέχρι που τον έσωσε κάποιος περαστικός, ενώ ακόμη και όταν γύρισε από τους Ολυμπιακούς της Ρώμης, στην πατρίδα του τα περισσότερα εστιατόρια αρνούνταν να τον σερβίρουν λόγω του χρώματος του ενώ οι περισσότεροι συμπατριώτες του, του μιλούσαν υποτιμητικά.

Ιδιαίτερα σημασία στην ψυχοσύνθεση του έπαιξε και ένα τρομερό περιστατικό στην ίδια περιοχή που μεγάλωσε αυτός, όταν ένας όχλος κομμάτια στην κυριολεξία έναν νεαρό αφροαμερικάνο που «τόλμησε» να  φλερτάρει μια λευκή κοπέλα.

Παρόλα αυτά ο ίδιος δεν ήταν ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος. Όλα αυτά μέχρι που το 1961 συνάντησε έναν άλλον νεό αφροαμερικάνο, τον Malcolm X, μέλος του «Έθνους του Ισλάμ». Ο Ali γοητεύτηκε από τα λόγια του και σιγά σιγά άρχισε να συμφωνεί με τις απόψεις τους.

Ο Αλι με τον Μάλκολμ Εξ

Η ένταξη στο «Εθνος του Ισλάμ»

Εκείνη την εποχή, ηγέτης του «Έθνους του Ισλάμ» ήταν ο Eliaja Muhhamed ο οποίος είχε ιδιαίτερα σκληροπυρηνικές απόψεις, ρατσιστικές σε βαθμό που θα μπορούσαν να συγκριθούν με τις αντίστοιχες της ΚΚΚ.

Το 1964 ο Κάσιους Κλέι αμέσως μετά την μεγάλη νίκη του επί του Sonny Liston, που τον έκανε και παγκόσμιο πρωταθλητή, αποκάλυψε επίσημα ότι ήταν μέλος του «Έθνους του Ισλάμ» και ότι θα άλλαζε το όνομα του σε Κάσιους X (Εξ) αφού το «Κλέι» είπε ότι ήταν το όνομα που έδωσαν οι λευκοί στους σκλάβους προγόνους του. Ένα μήνα αργότερα θα το αλλάξει ξανά σε Muhammad Ali.

Για να καταλάβετε πόσο σκληροπυρηνικές ήταν οι απόψεις του Ali, πλέον, τότε δείτε μερικές από τις ατάκες του:

«H κοινή διαβίωση (λευκών και μαύρων) είναι λάθος. Δεν θέλουμε να ζούμε με τους λευκούς, απλό είναι»

«Κανένας έξυπνος μαύρος άντρας ή γυναίκα στο σωστό μαύρο (sic) μυαλό της δεν θέλει λευκά αγοράκια και κοριτσάκια να έρχονται σπίτι τους για να παντρευτούν τα μαύρα παιδιά τους».

“Όλοι οι Εβραίοι και μη Εβραίοι είναι διάβολοι, οι μαύροι δεν είναι διάβολοι. Όλα τα κακά που κάνουν οι μαύροι έρχεται από τους λευκούς: Αλκοολισμός, κάπνισμα, πορνεία, ομοφυλοφιλία, κλοπές, τζογος κ.α.

4/6/2016: Μαύρη μέρα… έφυγε από τη ζωή ο καλύτερος των καλύτερων!

Η αλήθεια είναι ότι αν ακούσει κάποιος συνεντεύξεις της εποχή όταν τα έλεγε αυτά φαίνεται ξεκάθαρα ότι απλά επαναλαμβάνει λόγια που έχει ακούσει από κάπου χωρίς να μπορεί να αντεπεξέλθει όταν του γίνεται κριτική σε όλα αυτά που λέει, ή να γνωρίζει την πραγματική σημασία κάποιον φράσεων που αναπαράγει. Κάτι που κατάλαβε πολύ νωρίς ο πολύ καλός του φίλος Malcolm X, ο οποίος μετά από ένα ταξίδι στην Μέκκα, όπου γνώρισε Μουσουλμάνους όλων των φυλών και «όλων των χρωμάτων» έγινε σουνίτης Μουσουλμάνος και άφησε πίσω του τις ρατσιστικές απόψεις του «Έθνους του Ισλάμ» ασπαζόμενος τον αγώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι ο ηγέτος του Έθνους, δεν ήταν τόσο πιστός… όσο έλεγε αφού είχε σπείρει νόθα τέκνα με καμιά 10ρια προσωπικές βοηθούς, είχε δημιουργήσει εταιρίες για να μαζεύει χρήματα κ.α.

Ο Ali εκνευρίστηκε μαζί του και τον κατηγόρησε για προδοσία του «Εθνους του Ισλάμ» και τον απομάκρυνε. Λίγους μήνες αργότερα ο Malcolm X δολοφονήθηκε από τρία μέλη της παλιάς του οργάνωσης.

Η δολοφονία χαρακτήρα του Joe Frazier

Εκείνα τα χρόνια ήταν που ο Ali αντιμετώπισε τον «Smokin» Joe Frazer, ο οποίος είχε κατακτήσει την ζώνη του πρωταθλητή, οσο ο Ali ήταν εκτός αγώνων λόγω της τιμωρίας του μετά την άρνηση να πολεμίσει στο Βιετνάμ. Αν και σήμερα οι πιο πολλοί γνωρίζουν για την συγκεκριμένη κόντρα το αθλητικό κομμάτι, και τις 3 εξαιρετικές μάχες που μας έδωσαν, στην πραγματικότητα ο Frazer βρέθηκε στο στόχαστρο του Ali και πληγώθηκε όσο κανείς άλλος.

Όσο ο Ali ήταν εκτός αγώνων λόγω της τιμωρίας, ο Frazer ήταν αυτός που τον στήριζε οικονομικά και που πίεζε τις καταστάσεις ζητώντας να ακυρωθεί η τιμωρία του. Όταν το πέτυχαν τελικά και έκλεισαν μεταξύ τους την μάχη του αιώνα, ο Ali όχι μόνο δεν αναγνώρισε όσα είχε κάνει γι αυτόν αλλά πραγματοποίησε μια «δολοφονία χαρακτήρα» που κρεμόταν σαν άδικη κατάρα πάνω από το κεφάλι του Frazer μέχρι τον θάνατο του.

Βλέπεται, ο Ali άρχισε να κατηγορεί τον αντίπαλο του ότι ήταν υποχείριο των λευκών (uncle Tom) , ότι ήταν δούλος του συστήματος και προδότης των μαύρων αδερφών του. Ολές αυτές οι κατηγορίες, για το φτωχόπαιδο που μεγάλωσε στις φάρμες του Νότου ήταν σκληρή προσβολή, ειδικά όταν ο ίδιος ο Ali ξεκίνησε την καριέρα του με την στήριξη πλούσιων λευκών επιχειρηματιών. Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα όταν οι κατηγορίες του Ali βρήκαν ευήκοα ώτα στους νεαρούς αφροαμερικάνους της εποχής αφού το  κίνημα κατά του πολέμου του Βιετναμ μεγάλωνε συνεχώς, kai τον έβλεπε σαν ήρωα και τον Frazier σαν τον κακό υποστηρικτή του συστήματος, χωρίς να έχει κάποια βάση όλο αυτό, μόνο και μόνο λόγo του Ali.

Εξαιτίας αυτών των ανυπόστατων κατηγοριών, τα παιδιά του Frazier δέχθηκαν επιθέσεις στο σχολείο ενώ το σπίτι και η οικογένεια του για χρόνια ήταν υπό αστυνομική προστασία αφού δεχόταν συνεχώς απειλές κατά της ζωής του.

Ακόμη χειρότερη ήταν η συμπεριφορά του Ali ενάντια στον Frazier στις επόμενες δύο μάχες. Μόνο πολλά χρόνια αργότερα ο Ali σε άρθρο του σε εφημερίδες ζήτησε συγνώμη για όλα όσα είπε και έκανε, παραδέχτηκε ότι είχε δίκιο ο Frazier και υποστήριξε ότι δεν τα εννοούσε και τα είπε μόνο και μόνο για να προμοτάρει τον αγώνα. Από την άλλη ο Frazier αρνούνταν να δεχθεί την συγνώμη «αφού δεν του μίλησε πρόσωπο με πρόσωπο». Μάλιστα για πολλά χρόνια υποστήριζε ότι η ασθένεια του Πάρκινσον τον έπληξε ως θεϊκή τιμωρία για όσα του έκανε, ή ότι ο ίδιος το προκάλεσε με τα χτυπήματα του στις μεταξύ τους μάχες.

Λίγο πριν το θάνατο του φαίνεται ότι μαλάκωσε λίγο και ο Ali ήταν από τους λίγους που παρευρέθηκαν στην κηδεία του.

Το 1975 ο Eliaja Muhammed πέθανε και ο γιος του που τον διαδέχθηκε υιοθέτησε μια παρόμοια και λιγότερο εξτρεμιστική κατεύθυνση σαν αυτά που είχε πάρει ο Malcolm X πριν πεθάνει και το ίδιο έπραξε και ο Muhammad Ali μαλακώνοντας ιδιαίτερα την ρητορική του.

Η οριστική αλλαγή και το κοινωνικό έργο

Αλλά δεν ήταν μέχρι το 1984 όταν ανακοίνωσε ότι έπασχε από Πάρκινσον που άρχισε το σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του σε όλο τον κόσμο. Σε φτωχά παιδιά στην Ινδονησία και το Μαρόκο, σε ορφανοτροφεία στην ακτή Ελεφαντοστού και σε Λιβεριανούς πρόσφυγες. Άρχισε να μιλάει για την ισότητα όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος, καταγωγής κοκ. Υποστήριξε τους απλούς Μουσλμάνους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καταδικάζοντας τους υπεύθυνους ως κοινούς τρομοκράτες που ντροπιάζουν την θρησκεία του, κάτι που έκανε και πρόσφατα ενάντια στους Τζιχαντιστές και τις τρομοκρατικές επιθέσεις τους καλώντας του υπόλοιπους Μουσουλμάνους να εναντιωθούν απέναντι τους.

«Εμείς ως Μουσουλμάνοι πρέπει να αντισταθούμε σε αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Ισλάμ για τους δικούς τους λόγους. Έχουν αποξενώσει πολλούς από την πραγματική γνώση του ισλάμ. Οι αληθινοί Μουσουλμάνοι ξέρουν ή πρέπει να ξέρουν ότι πάει ενάντια στην θρησκεία μας να προσπαθούν να αναγκάσουν οποιονδήποτε να ασπαστεί το Ισλάμ»

Πηγές: 

http://time.com/3646214/muhammad-ali-dead-obituary/

http://metro.co.uk/2016/06/04/this-was-muhammad-alis-powerful-message-about-islam-5923410/

http://hollowverse.com/muhammad-ali/