28/03/2024

Σημαντικά tips για «πρωτάρηδες» στην πυγμαχία

Αν δεν έχεις καμία επαφή με μαχητικό σπορ και αποφασίσεις να πας σε μία σχολή καλό είναι να γνωρίζεις κάποια πράγματα για να μην νιώσεις έξω απ’τα νερά σου.


Η αλήθεια είναι πως όλοι μπορούν να πυγμαχήσουν μέχρι κάποιο επίπεδο αλλά για να φτάσουν στην «αγωνιστική πυγμαχία» είναι πολύ δύσκολο. Ο αθλητής απαιτεί και άλλα πράγματα πέραν των τεχνικών που θα μάθει ένας πρωτάρης στο γυμναστήριο. Πάμε να δούμε μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει να τονίσουμε.

Η σωστή στάση είναι μία καλή αρχή

Η στάση στην πυγμαχία έχει κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με το γυμναστήριο, ωστόσο σε γενικές γραμμές υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Το δεξί χέρι είναι ψηλά και προστατεύει το σαγόνι.

Το αριστερό είναι μπροστά. Όπως και το αριστερό πόδι είναι μπροστά για τους δεξιόχειρες. Το σαγόνι πρέπει να είναι μέσα. Το καλό σου χέρι το δεξί είναι αυτό που συνήθως έχει στόχο να κάνει την ζημιά. Το αριστερό είναι ο οδηγός σου. Μπορεί να κάνει την περισσότερη δουλειά όταν πυγμαχείς. Να ελέγχει, να ενοχλεί, να ανοίγει τον αντίπαλο.

Όταν χτυπάει κανείς αντλεί την δύναμη από τον κορμό και την λεκάνη και λιγότερο από τα χέρια και τους ώμους. Όσον αφορά τα πόδια το καλύτερο είναι να πατάνε καλά στο έδαφος και να μην γίνονται υπερβολές με πόδια στρίβουν, καθώς το σώμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σε πιο βολική στάση.

Φυσικά παίζει σημαντικό ρόλο τι μπορεί να κάνει το σώμα καθενός. Άλλοι χτυπούν καλά με το αριστερό, άλλοι με το δεξί, άλλοι σε κίνηση και άλλοι σταθερά.

Το Jab είναι μεγάλο όπλο

Κατά την άποψη μας το jab είναι το πιο μεγάλο όπλο ενός πυγμάχου. Είναι αυτό που ανοίγει τις άμυνες του αντιπάλου και συνάμα μπορεί κρατήσει τον αντίπαλο μακριά. Το αριστερό χέρι πρέπει να είναι μπροστά από το κεφάλι και ψηλά.

Έτσι προστατεύεσαι και έχεις τον έλεγχο για να εξαπολύσεις μία νέα επίθεση. Επίσης είναι και μία πολύ καλή κόντρα στις επιθέσεις του αντιπάλου. Το jab είναι προτιμότερο να είναι άμεσο και εκρηκτικό. Η δύναμη δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στο συγκεκριμένο χτύπημα.

Tα κροσέ μπορούν να κλονίσουν τον αντίπαλο

Τα κροσέ θέλουν κι αυτά την μαεστρία τους. Είναι χτυπήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος σε μέση και κοντινή απόσταση. Ιδανικό είναι στην κοντινή μάχη να στοχεύσεις το κεφάλι και το σώμα του αντιπάλου. Τα περισσότερα νοκ άουτ στην πυγμαχία προέρχονται από κροσέ.

Πολλοί «κουμπώνουν» τα χτυπήματα γυρνώντας τον καρπό. Άλλοι ακολουθούν την φορά του χεριού. Όπως και να χει το κροσέ μπορεί να γίνει το πιο ισχυρό χτύπημα σου.

Tα άπερκατ είναι το κρυφό χαρτί

Είναι το χτύπημα που θα αιφνιδιάσει τον αντίπαλο. Είναι αυτό που θα βγει την ώρα που είσαι κοντά στον αντίπαλο και θα του κάνει ζημιά. Τα άπερκατ στο σώμα επίσης είναι ζημιογόνα και πολλά παιχνίδια τελειώνουν με τα body shots.

Επίσης είναι ένα αμυντικό χτύπημα εφόσον ο αντίπαλος σκύβει και μπαίνει ενώ εσύ κάνεις προς τα πίσω, το δεξί άπερκατ μπαίνει υπέροχα στο κεφάλι.

Aντιμετώπισε την σκιαμαχία σαν μία κανονική μάχη

Συνηθίζουμε να τελειώνουμε όλα τα πυγμαχικά μας άρθρα με την σημασία της σκιαμαχίας. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της σκιαμαχίας από όλους τους μεγάλους πυγμάχους παγκοσμίως.

Είναι η στιγμή που ο αθλητής θα δει τα λάθη του στον καθρέφτη και θα τελειοποιήσει την τεχνική του. Ο νοητός αντίπαλος σου δίνει την ευκαιρία να μπεις κατά κάποιον τρόπο στο κλίμα.

Ο καθρέφτης δεν θα σου πει ψέματα, θα σου δείξει τα λάθη σου και γνωρίζεις πως η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως.

Τέλος δώσε βάση περισσότερο στην κίνηση σου παρά στις γροθιές. Αυτές θα ακολουθήσουν τα πόδια σου. Πρέπει τα πόδια να είναι δραστήρια για να ακολουθήσουν και τα χέρια σου.

Δεν έχει νόημα να κάτσει κάποιος μπροστά σε ένα καθρέφτη και να κάνει κροσέ και άπερκατ ακίνητος. Αντιθέτως είναι προτιμότερο να κινείται για αρκετή ώρα χωρίς να χτυπάει.

Όταν πια θα έχει τελειοποιήσει την κίνηση του τα χέρια θα κινούνται πολύ πιο άνετα.