29/04/2024

Πως θα βρεις έναν σωστό προπονητή και τι να αποφύγεις

Είναι ερώτημα πολλών αναγνωστών του Fightsports.gr για το πως θα καταλάβουν πως έχουν βρει έναν σωστό προπονητή. 


Κατά την γνώμη μας οι απόψεις τρίτων μπορούν να λειτουργήσουν συμβουλευτικά αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την εμπειρία του ίδιου του ασκούμενου που θα πρέπει να δοκιμάσει μερικά γυμναστήρια πριν καταλήξει σε κάποιο.

Ένας μήνας προπόνησης στο γυμναστήριο είναι αρκετός για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Όταν νιώθεις πως ο προπονητής δεν έχει άλλα να σου δώσει, και η προπόνηση έχει γίνει βαρετή, είναι ένα απλό κριτήριο για να εγκαταλείψεις το γυμναστήριο.

Ποια είναι τα σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να εστιάσεις;

Η εμπειρία ενός προπονητή δεν μετριέται πάντα βάσει των αγώνων του. Υπάρχουν αθλητές που μαθαίνουν σε ένα παιχνίδι πέντε πράγματα και άλλοι που χρειάζονται δέκα παιχνίδια για να μάθουν ένα πράγμα.

Η εμπειρία φαίνεται στον τρόπο τον οποίο προσπαθεί να σε εκπαιδεύσει και θα πρέπει να είναι ο πιο απλός. Αν προσπαθεί να σου μάθει δεκάδες πράγματα σε κάθε προπόνηση αυτό θα αποτύχει. Θα πρέπει να εστιάσει σε αυτά που θεωρεί σημαντικά και να στα μεταδώσει. Η σωρεία πληροφοριών περισσότερο μπερδεύει τον ασκούμενο παρά τον βοηθά.

Ένα δεύτερο στοιχείο σημαντικό είναι η κατανόηση. Η μεταδοτικότητα ενός προπονητή είναι σημαντική όπως και η ανάλυση. Οι γενικές οδηγίες τύπου «πέτα περισσότερα χτύπημα», «φύγε μακριά κτλ», δεν βοηθούν. Θα πρέπει να εξηγεί στον αθλητή γιατί θα πρέπει να ρίχνει περισσότερα χτυπήματα και γιατί θα πρέπει να κρατά την απόσταση. Η ανάλυση θα βοηθήσει τον ασκούμενο να μην επαναλαμβάνει τα λάθη και να κατανοεί. Θέλει τεράστια υπομονή για να είναι κάποιος προπονητής.

Η επικοινωνία είναι ένα τρίτο σημαντικό στοιχείο. Ο προπονητής πρέπει να ακούει τον αθλητή του. Αν πονάει, αν φοβάται, αν αγχώνεται θα πρέπει να είναι δίπλα του συμβουλευτικά και να τον βοηθήσει να ξεφορτωθεί αυτά που τον απασχολούν. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Δεν μπορούν όλοι να κάνουν την ίδια κίνηση καλά και δεν έχουν όλοι τις ίδιες αντοχές και ικανότητες. Ο προπονητής θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τον αθλητή.

Πρέπει να αντιλαμβάνεται τα όρια σου. Η θεωρία πως θα πρέπει ο καθένας να ξεπερνάει τα όρια του δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η πίεση του προπονητή προς τον αθλητή να κάνει κάτι πέρα από τις δυνάμεις του γίνεται εμμονή και για τους δύο. Όταν η αποστολή αποτυγχάνει το ψυχολογικό βάρος είναι μεγάλο. Ο αθλητής μεθοδικά θα ανεβάζει στροφές με τον προπονητή κάθε φορά να θέτει μικρούς στόχους. Όσο φτάνουν οι δυνάμεις του αθλητή τόσο θα πάει…

Η «χημεία» είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο. Δεν κολλάνε όλοι οι προπονητές με όλους τους αθλητές. Αν δεν περνάει καλά κανένας από τους δύο καλύτερα να…χωρίσουν οι δρόμοι. Δεν έχει σημασία πόσους παγκόσμιους πρωταθλητές έχει προπονήσει κάποιος. Μπορεί να μην έχει προπονήσει ούτε έναν αλλά να εμπνέει τον αθλητή.  Αυτό αρκεί.

Αυτούς πρέπει να αποφύγεις

Υπάρχουν διαφορετικά είδη προπονητών που καλό είναι να αποφύγεις. Η πρώτη περίπτωση είναι του προπολεμικού προπονητή που τα γνωρίζει όλα.Όλη η οικογένεια του συγκεκριμένου προπονητή ζει και αναπνέει με την φυσιογνωμία του. Τα αξέχαστα σπάρινγκ με τον Mike Tyson είναι μόνιμο θέμα συζήτησης στο γυμναστήριο.

Το πρόβλημα είναι πως οι συγκεκριμένοι προπονητές παλαιού τύπου, λειτουργούν πάντα σαν να τα γνωρίζουν όλα και δεν αποδέχονται ποτέ το λάθος. Είναι γεμάτοι περηφάνια και εγωισμό που τους κάνει κακούς προπονητές. Η ατάκα «έτσι γινόταν παλιά και ήταν πιο σωστό» είναι κάτι που θα ακούσεις. Όταν το ακούσεις λοιπόν καλύτερα να φύγεις.Συνήθως έχουν χάσει την όρεξη τους για την πυγμαχία, δεν έχουν να δώσουν κάτι άλλο και απλά κάθονται σε ένα γυμναστήριο για να αναβιώνουν τις στιγμές του παρελθόντος. Μην γίνεις κομμάτι αυτής της τραγικής ιστορίας.

Οι υποχόνδριοι είναι μία δεύτερη κατηγορία που πρέπει να αποφύγεις. Όπως λένε οι Αμερικανοί, οι Boxing Nerds θέλουν όλα να γίνονται τέλεια, με στρατηγική που κάποιες φορές η ίδια η πυγμαχία χάνεται. Στην θεωρία φτιάχνουν έναν ιδανικό μαχητή αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν καταφέρει τίποτα.

Δεν υπάρχει τέλειος μαχητής εκεί έξω αλλά δεν μπορούν να το παραδεχτούν. Η εμμονή τους σε κυριεύει και στο τέλος σε καταστρέφει. Όταν χάσεις τον αγώνα θα σου πει πως δεν έκανες αυτά που σου ζήτησε. Οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές, έχουν ψυχή και δυνατότητες. Ο ανθρώπινος παράγοντας στην σχέση προπονητή και μαθητή είναι καθοριστικός.

Πρώην αθλητές ή προπονητές με μηδενική εμπειρία. Δεν ισχύει για όλους αλλά τα στοιχεία που θα διαβάσετε θα σας θυμίσουν μία περίπτωση που είχατε συναντήσει κάποτε σε γυμναστήρια.

Οι προπονητές με μηδενική εμπειρία αγώνων έχουν τεράστιο πρόβλημα στο να επικοινωνούν με τον μαχητή τους. Δεν μπορούν να καταλάβουν που ακριβώς χρειάζεται βελτίωση ο μαχητής, τι συναισθήματα τον διακατέχουν όταν ανεβαίνει στο ρινγκ και το σημαντικότερο…Δεν είχαν ποτέ προπονητή σε πραγματικές συνθήκες αγώνων. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν καλοί προπονητές χωρίς αγώνες.  Αλλά θα πρέπει να αξιολογήσεις την επικοινωνία που έχεις μαζί του. Τον καταλαβαίνεις ή όχι;

Από την άλλη υπάρχουν πρώην αθλητές που έμαθαν να αγωνίζονται επειδή ήταν πηγαία ταλέντα. Σε αυτή την περίπτωση ο πρώην αθλητής δεν έχει εκπαιδευτική ικανότητα για να μάθει κάτι στον ασκούμενο του. Δεν μπορεί να τον διαμορφώσει και δεν έχει τίποτα να του δώσει. Γι’αυτό και πολλές φορές βλέπουμε τεράστιους αθλητές που δεν μπορούν να προπονήσουν.