26/04/2024

Πυγμαχία: Εκτός λίστας των επικίνδυνων σπορ

H πυγμαχία είναι πολύ ασφαλέστερη από πολλά άλλα σπορ που έχουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας

Η πυγμαχία δεν ανήκει πλέον στην λίστα με τα δέκα σπορ που έχουν την μεγαλύτερη θνησιμότητα σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Το γεγονός ανακοίνωσε ο πρόεδρος της WBC Mauricio Sulaiman, κατά την διάρκεια εκδήλωσης για τα 58 χρόνια της ομοσπονδίας. 

Παρά τα θλιβερά ποσοστά του 2019 όπου είχαμε θανάτους στην πυγμαχία, το σπορ θεωρείται ασφαλές και ιδιαίτερα δημοφιλές σε σχέση με το παρελθόν. Το Base-Jumping κατέχει την πρωτιά των θανάτων. Ακολουθεί ο αιωροπτερισμός, οι αγώνες αυτοκινήτων, η αναρρίχηση και η ποδηλασία. 

Στις δηλώσεις του ο Sulaiman ανέφερε τα εξής:

«H WBC ιδρύθηκε με αποστολή να βελτιώσει το σπορ. Να το κάνει πιο ασφαλές και ανθρώπινο για τους πυγμάχους. Το 1963 πέθαναν 43 πυγμάχοι πάνω στο ρινγκ. Όσοι αποσύρθηκαν αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας. 

Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι γύροι πλέον δεν είναι 15 αλλά 12. Οι ζυγίσεις δεν είναι έξι ώρες πριν το παιχνίδι αλλά μία μέρα πριν. Τα γάντια δεν είναι τεσσάρια ή εξάρια. Είναι από οκτώ οζ και πάνω.

Σήμερα υπάρχουν και γυναίκες που αγωνίζονται. Υπάρχει ντόπινγκ κοντρόλ. Έτσι η πυγμαχία δεν ανήκει στα σπορ θνησιμότητας. Είμαστε στο νούμερο 14″, κατέληξε.

Να θυμίσουμε πως το 2019 έφυγαν από την ζωή τέσσερις ταλαντούχοι πυγμάχοι.