29/03/2024

Ο αγώνας Conlan vs Nikitin έγινε η αιτία να «καθαρίσουν» την Ολυμπιακή πυγμαχία

Η φοβερή ιστορία του Conlan που γίνεται η αιτία να «καθαρίσουν» οι Ολυμπιακοί αγώνες στο σπορ της πυγμαχίας

Το 2016 ο Michael Conlan προετοιμάζεται πυρετωδώς για να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο και τότε φτάνει στο camp του μία πληροφορία πως μπορεί να αδικηθεί από…στημένους διαιτητές-κριτές.

Ο Conlan θεωρείτο ένα εκ των φαβορί για να πάρει μετάλλιο, αφού είχε ήδη κατακτήσει το Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο πρωτάθλημα ενώ είχε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

 Στα προημιτελικά συναντά τον Vladimir Nikitin και ο Ιρλανδός μπαίνει με αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι. Ο πρώτος γύρος όπως αναμενόταν βρήκε τον Conlan να είναι μία ταχύτητα πιο πάνω από τον Ρώσο. Στην γωνία φτάνει η πληροφορία πως ο γύρος δόθηκε στον Nikitin! Tότε ο Conlan κατάλαβε πως έπρεπε να γίνει ακόμα πιο πιεστικός για να κερδίσει το ματς.

Έβλεπε πως είχε πληγώσει τον Nikitin ωστόσο οι κριτές είχαν διαφορετική άποψη. Το ματς ολοκληρώνεται με τον Conlan να είναι κυρίαρχος σε όλο το παιχνίδι. Η τελική απόφαση που δίνει στον Nikitin την νίκη, ήταν απροσδόκητη ακόμη και για τον ίδιο τον Ρώσο. Ο Conlan γίνεται έξω φρενών και κάνει χειρονομίες στους κριτές για την απόφαση.

Η συνέχεια βρήκε τον Conlan να διασύρει όπου σταθεί και όπου βρεθεί τους κριτές και την Ολυμπιακή επιτροπή. Πριν από μερικές εβδομάδες πάρθηκε η απόφαση να αποκλειστούν 36 διαιτητές και κριτές που συμμετείχαν στους αγώνες του Ρίο, με την κατηγορία πως έστηναν αγώνες. Ήταν μία δικαίωση για τον Conlan που έγινε η αιτία να ξεκινήσουν οι έρευνες για την διαφθορά της AIBA. 

Στις 14 Δεκεμβρίου ο Conlan  δίνει το 13ο επαγγελματικό του παιχνίδι. Αντίπαλος του; Ο Vladimir Nikitin, ο άνθρωπος που του στέρησε την διάκριση το 2016, άδικα για μερικούς, δίκαια για κάποιους άλλους. Η ιστορία έγραψε πως ο Conlan έγινε ο άνθρωπος που έβαλε μπρος για την εκκαθάριση ενός πολύπαθου αθλήματος όπως είναι η πυγμαχία.

Michael Conlan vs Vladimir Nikitin Full Fight! Rio 2016 from Denzel Erick on Vimeo.