04/05/2024

Η ταινία Creed μάθημα ζωής για όλους!

Την πρεμιέρα της ταινίας Creed η αλήθεια είναι πως την περιμέναμε όλοι οι φανς του είδους, όμως ο πανικός που επικράτησε στις κινηματογραφικές αίθουσες, δικαιολόγησε και τον ντόρο που έγινε γύρω από αυτήν. Με όλα τα σύγχρονα μέσα που μπορεί να διαθέσει κάποιος το 2016 για τα γυρίσματα μίας ταινίας τέτοιου είδους, το πάσαρε στον θεατή με τον καλύτερο τρόπο και το αποτέλεσμα ήταν άκρως ρεαλιστικό.

Το ωραίο της υπόθεσης είναι πως κατάφεραν να δέσουν με απόλυτη αρμονία το παρελθόν με το μέλλον, δηλαδή τον πρωταγωνιστή Rocky Balboa, να προπονεί τον γιο του πρώην μεγάλου αντιπάλου του, Adonis Johnson(Creed). Πολύ καλή η ερμηνεία του Michael Jordan, καθώς έπεισε απόλυτα σαν πυγμάχος, δουλεμένος για μήνες στον ρόλο, πολύ περισσότερο απ’ ότι για παράδειγμα ο πρωταγωνιστής του Southpaw Jake Gyllenhaal, ενώ το κερασάκι ήταν η υποψηφιότητα του Σταλόνε για όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου.

Το πρόβλημα που παλεύει ο Rocky Balboa παραλληλίζεται με τις φιλοδοξίες του νεαρού πρωταγωνιστή και οι δύο όμως έχουν ένα κοινό στόχο. Για να κερδίσουν, πρέπει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, κάτι το οποίο μοιάζει απίθανο. Αυτή η μάχη μπορεί να αποτελέσει μάθημα ζωής, για τους ανθρώπους που περνούν δυσκολίες και γι’αυτούς που κάνουν όνειρα να πετύχουν στόχους. Και οι μεγάλοι στόχοι είναι πάντα δύσκολοι στην ζωή, αυτό είναι κάτι το οποίο η ταινία Creed περνάει ξεκάθαρα σαν μήνυμα.

O πρωταγωνιστής ξέφυγε από τα τετριμμένα του φτωχόπαιδου και μποξέρ, που έφτασε στην επιτυχία. Ο Adonis Johnson, γιος του Creed, είναι ευκατάστατος, τα έχει όλα στην ζωή του από υλικής άποψης, αλλά στην ουσία δεν έχει τίποτα. Του λείπει η αγάπη του πατέρα και αυτό τον οδηγεί να παλέψει για να δημιουργήσει και όχι να απολαύσει τα έτοιμα. Αυτό είναι ένα δεύτερο μήνυμα της ταινίας που αποδεικνύει πως τα υλικά αγαθά δεν καλύπτουν τις συναισθηματικές απώλειες που μπορεί να έχει ο καθένας.

Το σενάριο δεν θα το χαρακτήριζα ανατρεπτικό, όμως ικανοποιεί η εξέλιξη και η κατάληξη του, καθώς τόσο οι φανς του είδους όσο και η γενικότερη μάζα παίρνει αυτό που θέλει από την ταινία. Θεωρώ πως θα υπάρξει και συνέχεια, ο Creed δεν κέρδισε κι αυτό δείχνει πως η ήττα είναι μέσα στην ζωή και η επιτυχία δεν είναι πάντα συνυφασμένη με μία χαμένη μάχη.

Εν κατακλείδι οι εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές σε ένα είδος ταινίας που είναι καταδικασμένο να πετυχαίνει, αλλά και να είναι στην σκιά των παλαιότερων Rocky… Εγώ θα πω πως το Creed πάλεψε επάξια, για να ανήκει στα κορυφαία.