23/06/2021

Η επιστήμη του «βρώμικου» μποξ: Τεχνικές για να «παρανομήσεις» και να πάρεις αβαντάζ

Παρανόμησε με δική σου ευθύνη. Αν σε δουν τρως ποινή! (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι τακτικές του «Dirty Boxing» θα λέγαμε πως είναι η σκοτεινή πλευρά της πυγμαχίας. Θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει αυτές τις τακτικές είτε τις χρησιμοποιεί είτε πρέπει να αμυνθεί έναντι αυτών.

Πυγμαχία σημαίνει πραγματική μάχη έστω κι αν γίνεται εντός κανόνων. Πάμε να δούμε μερικά tricks που πρέπει να γνωρίζεις.

Τυφλή γωνία

Υπάρχουν πολλά κρυφά χτυπήματα ή αντικανονικά που μπορεί να μην δει ο διαιτητής. Αυτό εξαρτάται από την γωνία την οποία τοποθετεί ένας πυγμάχος το σώμα του σε σχέση με τον διαιτητή. Δεν είναι κάτι που δεν συμβαίνει αντίθετα ο Bernard Hopkins το είχε κάνει επιστήμη. Χειριζόταν άριστα την οπτική γωνία και διαχειριζόταν το σώμα του αντιπάλου όπως ήθελε.

Κρατούσε μάλιστα τους καρπούς του αντιπάλου και χτυπούσε με τους ώμους τόσο «χειρουργικά» που ο διαιτητής δεν έβλεπε τίποτα.

Το πάτημα της…γάτας

Συμβαίνει πολλές φορές όταν ένας southpaw(ανάποδη γκαρντ) να ανεβαίνει στο ρινγκ με ένα ορθόδοξο πυγμάχο να πατάει ο ένας το πόδι του άλλο, κατά λάθος. Αυτό μπορεί να αποσυντονίσει τον πυγμάχο και να δώσει πλεονέκτημα σε αυτόν που το κάνει επίτηδες.

Ο Juan Manuel Marquez για παράδειγμα το έκανε συχνά και ιδιαίτερα απέναντι στον Manny Pacquiao. Πολλοί τότε θεώρησαν πως ο Μεξικανός το έκανε…επιτηδευμένα για να επηρεάσει τον Φιλιππινέζο. 

Το κλιντσ

Το κλιντσ είναι ευκαιρία να χτυπήσεις πριν σε χωρίσει ο διαιτητής με διάφορους τρόπους. Οι γκρίζες ζώνες στην πυγμαχία κάποιες φορές δεν είναι οπτικά ξεκάθαρες για τον διαιτητή. Ειδικότερα όταν οι αθλητές αγκαλιάζονται. Έχουμε δει κατά καιρούς, μικρά χτυπήματα στο κεφάλι, ή στο σώμα εν ώρα κλιντσ. 

Ο Floyd Mayweather κόντρα στον Shane Mosley το 2010 δέχεται ένα χτύπημα που είναι για νοκ άουτ. Εκείνος έξυπνα γαντζώθηκε στο χέρι του αντιπάλου, δεν ακούμπησε κάτω και γλίτωσε. 

Αν και ο Mosley προσπάθησε να το τελειώσει ο Mayweather έδειξε υψηλό πυγμαχικό iq. 

Έλεγχος με τους πήχης

Και σε αυτή την περίπτωση ο Mayweather δείχνει πόσο ξεχωριστός είναι. Ελέγχει τον αντίπαλο βάζοντας συνεχώς τους πήχης και σε κοντινή απόσταση χτυπά με άπερκατ και χαλάει τον αντίπαλο συνεχώς.

Μία φοβερή τακτική στην κοντινή μάχη που όμως είναι παράνομη. Μπορεί να γίνει με δικό σας ρίσκο και εφόσον ο διαιτητής δεν το βλέπει. Ο Μayweather έβαζε τον αριστερό του πήχη στο πρόσωπο του αντιπάλου με αποτέλεσμα να μην βλέπει. Με το δεξί χτυπούσε όπως ήθελε. 

Όλα αυτά γίνονται με ταχύτητα φωτός και άριστη αντίληψη του χώρου και του αντιπάλου. 

Κάνε του κεφαλιού σου…

Ο Gennady Golovkin στο παρακάτω βίντεο μας δείχνει μία σπάνια τακτική. Ο έλεγχος με το κεφάλι, ουσιαστικά ανοίγει τις άμυνες του αντιπάλου διάπλατα. Έχει σημασία μάλιστα πως ακριβώς βάζεις το κεφάλι. Σε αυτή την τεχνική βέβαια ελλοχεύει ο κίνδυνος να δεχτεί κάποιος χτύπημα καθώς χάνεται η οπτική επαφή. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε.