29/03/2024

ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΣΤΙΣ ΜΙΚΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Χρήστος Μπάρδας

Όλοι μας έχουμε παρακολουθήσει αγώνες mma και οι περισσότεροι μάλιστα είμαστε και »φανατικοί» των αγώνων μεικτών πολεμικών τεχνών.

Καταρχάς..με το συγκεκριμένο άρθρο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να θίξω άλλες πολεμικές τέχνες, αναγνωρισμένες η μη..Απλά θα προσπαθήσω να εξηγήσω πως οι τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στη παλαίστρα, μεταφερθήκαν (έστω και παραλλαγμένες) δια μέσου των αιώνων στους αγώνες μεικτών πολεμικών τεχνών.

Stand up fight…

Οι αθλητές όρθιοι ανταλλάσουν γροθιές και λακτίσματα..οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν την ανταλλαγή χτυπημάτων από όρθια θέση »ορθοστάδην μάχη» και σε πολλούς αγώνες της αρχαιότητας, αθλητές κέρδιζαν με »πυξ-λαξ (γροθιές κλωτσιές) με »κυβιτίζω η ωλεκρανίζω (χτυπήματα με αγκώνες στο κεφάλι) η με «απ’ αρότρου πληγή», δηλαδή, πολύ δυνατό χτύπημα με το δεξί χέρι για να χάσει ο αντίπαλος τις αισθήσεις του.

Takedown

Tο γνωστό σε όλους μας »take down» για τη συνέχιση του αγώνα σε κάτω μάχη, υπήρχε και στο αρχαίο παγκράτιο για τον ίδιο ακριβώς λόγο..για τη συνέχιση δηλαδή του αγώνα από »ορθοστάδην» σε κάτω πάλη. Συγκεκριμένα, το γνωστό στυλ bjj takedown, δηλαδή με πιάσιμο από τη μέση και πέρασμα του ποδιού πίσω από το γόνατο του αντίπαλου, στο παγκράτιο ονομαζόταν »αγκυριζω», δηλαδή εκτελούνταν κατά προσέγγιση πάντα, όπως σήμερα.

Θέση Full Mount

full mount το γνωρίζουμε σήμερα..μόνο που και στο αρχαίο παγκράτιο χρησιμοποιούσαν την τεχνική αυτή αφού έκαναν »υπτιάζω» δηλαδή έβαζαν ανάσκελα τον αντίπαλο στο έδαφος για να πλήξουν με γροθιές ή εξαρθρώσεις.

Guilotine choke

O πολύ γνωστός πνιγμός των mma fighters, ήταν εξίσου γνωστός και στην αρχαιότητα ως »απάγχω’ δηλαδή σφίγγω το λαιμό μέχρι να προκαλέσω ασφυξία.

Δεν μπορούμε βεβαία να είμαστε απόλυτα σίγουροι για τον τρόπο που εκτελούσαν όλες αυτές τις τεχνικές οι αρχαίοι παγκρατιαστές..μπορούμε όμως πολύ σίγουρα να πούμε ότι πληθώρα αυτών των τεχνικών, όσο και άλλων, έφτασαν ως τις μέρες μας και χρησιμοποιούνται από κορυφαίους mma fighters παγκοσμίως. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι ήταν οι πρώτοι λοιπόν που έκαναν μίξη σε γροθιές-λακτίσματα-αγκωνιές-πάλη-εξαρθρώσεις και πνιγμούς..είτε μας αρέσει..είτε όχι.