20/04/2024

Γιώργος Ξηρός: Παν μέτρον άριστον!

Ένας εκ των πρωτοπόρων στο χώρο του fitness στην Ελλάδα, με άπειρες παραστάσεις από το εξωτερικό, ο Γιώργος Ξηρός μίλησε αποκλειστικά στο fightsports.gr για την έννοιαfitness, για την εξέλιξη της γυμναστικής στη χώρα μας, για τη σωστή διατροφή, αλλά και το… παν μέτρον άριστον που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση της ψυχικής ευεξίας!

Κύριε Ξηρέ, καλησπέρα σας και σας καλωσορίζουμε στο fightsports.gr. Είστε από τους παλαιότερους και πλέον πρωτοπόρους στο χώρο του fitness. Τι είναι λοιπόν το fitness και πως μπορεί να μπει στη ζωή μας;

Το fitness είναι ένας όρος γενικός και ειδικός ταυτόχρονα. Έχει να κάνει με την καλή ψυχική και σωματική η οποία επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους, από την γυμναστική μέχρι και τις κοινωνικές συναθροίσεις με φίλους. Αν δεν υπάρχει στη ζωή μας όλο το παραπάνω πακέτο, τότε αποδεδειγμένα δεν μπορούμε να αποδώσουμε αυτά που θέλουμε στην καθημερινότητά μας. 

Πώς συμβουλεύετε έναν πελάτη σας να εισέλθει σε αυτόν τον τρόπο ζωής;

Είμαι εξειδικευμένος στο κομμάτι της γυμναστικής παράλληλα όμως λατρεύω και τις εξορμήσεις που περιέχουν διάφορους τρόπους άσκησης. Ξεκινάμε χαλαρά μέχρι και ένα μήνα… Από την απόλυτη απραξία στην κίνηση μέσα στο χώρο. Στόχος μας είναι να περάσουμε τη νοοτροπία της σωστής άσκησης και διατροφής. Φυσικά, όλα έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο…

Μπορούμε με αυτούς τους τρόπους να καταπολεμήσουμε το στρες και το άγχος;

Δεδομένα, το 80% των ανθρώπων είναι στρεσογώνω… Πολλοί άνθρωποι μας επισκέπτονται και ενδόμυχα, έτσι, καταπολεμούν το στρες. Μέσω της άσκησης και της σωστής διατροφής καταφέρνουν αυτό που λέμε ψυχική ευεξία.  Η ζούμπα ας πούμε που είναι και της μόδας χρησιμεύει με μουσική και κίνηση να κάνει τον ενδιαφερόμενο ευτυχισμένο κατά τη διάρκεια της άσκησης. 

Εσείς πως ασχοληθήκατε τόσο εξειδικευμένα με τη γυμναστική;

Έπαιζα μπάσκετ μέχρι τα 17 μου σε υψηλό επίπεδο… Ξεκίνησα αργότερα το γυμναστήριο και αγάπησα το χορό του γυμναστηρίου. Ταξίδεψα στο εξωτερικό έμαθα πράγματα και έτσι έγινε γνωστός στον ελληνικό χώρο. Το ένα έφερε το άλλο. Πλέον διαθέτω τον δικό μου εκπαιδευτικό φορέα, το Studio One, παραθέτω συνέδρια στο εξωτερικό και κάνω αυτό που αγαπάω.

Με τη διατροφή ενός ανθρώπου τι γίνετε; Κάνουμε δίαιτα για να αδυνατίσουμε ή υπάρχουν κι άλλοι τρόποι;

Το να φας ένα γλυκό ή ένα σουβλάκι δεν… χαλάει τίποτα! Το να φας 10 σουβλάκια είναι θέμα! Παν μέτρον άριστον αυτό πρέπει να είναι το μότο μας. Πουθενά δεν χρειάζεται υπερβολή. Ο άνθρωπος μόλις νιώσεις τις αλλαγές στο σώμα του μπαίνει αυτόματα λόγω της αυτοπεποίθησης που του δημιουργείται στο σωστό τρόπο ζωής. 

Στην Ελλάδα πώς πάμε στη γυμναστική;

Συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές χώρες είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Στην Αθήνα ας πούμε το 25% των κατοίκων αθλούνται. Είναι εκπληκτικό αυτό το φαινόμενο αν δει κανείς ότι τις δεκαετίες ’80 και ’90 γυμναζόταν πανελλαδικά μόνο το 2%! Στην Αμερική είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα, πιο ανεπτυγμένα.

Το κράτος βοηθάει καθόλου;

Όχι, και δεν υπάρχει λόγος να βοηθήσει! Συνήθως όπου εμπλέκεται το κράτος το πράγμα χαλάει. Αυτορυθμιζόμαστε εμείς το χώρου… 

Η μόδα που ονομάζεται CrossFit;

Πρώτα απ’ όλα για να καταλάβει και ο κόσμος το CrossFit είναι ένα κόντεστ της Reebokπου γίνεται από ειδικούς του είδους. Ουσιαστικά μιλάμε για διαλλειματική κυκλική προπόνηση. Ένα καταπληκτικό είδος γυμναστικής που υπάρχει τα τελευταία 20 χρόνια, απλώς ανακυκλώθηκε και ήρθε πάλι στην επιφάνεια. 

Πως ορίζεται τη σωστή διατροφή;

Πόσες θερμίδες καταναλώνω, πόσες θερμίδες καίω… Παν μέτρον άριστον όπως είπαμε και πριν. Εμείς συνιστούμε ειδικούς διατροφολόγους οι οποίοι με απλά πράγματα σε οδηγούν στο σωστό αποτέλεσμα και όχι στον ψυχαναγκασμό.

Ποια η άποψή σας για το Fightsports Fitness Marathon που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στο ΣΕΦ;

Είναι κάτι που πρέπει να γίνεται και θα βοηθήσουμε όλοι ώστε να πετύχει. Αποτελεί ένα όμορφο πάντρεμα των πολεμικών τεχνών με τη γυμναστική… Εύχομαι να πάει καλά και να γίνει θεσμός.

Και για το κλείσιμο θα θέλαμε να μας αποκαλύψετε τον δικό σας προσωπικό στόχο.

Κάποτε στόχος μου ήταν να μάθω σωστά τα πάντα στο χώρο μου, αργότερα να μάθουν οι γύρω μου και τώρα οι πελάτες μου!