19/04/2024

Το παρασκήνιο για το «κόψιμο» της πάλης από τους Ολυμπιακούς

Χαμός γίνεται τις τελευταίες μέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να βγάλει την πάλη εκτός του πυρήνα των 25 μόνιμων ολυμπιακών αθλημάτων, γεγονός που ξάφνιασε κυριολεκτικά όλο τον κόσμο, αφού η παράδοση της πάλης στους Ολυμπιακούς αγώνες ξεκινάει από την Αρχαία Ελλάδα.

Ήδη από τις πρώτες μέρες οι αντιδράσεις για αυτή την απόφαση είναι σφοδρές και ενώ για την γενική γνώμη, στο στόχαστρο μπήκαν αθλήματα όπως το πινγκ πονγκ και το μπαντιμιντον, η πραγματικότητα είναι πολύ πολύπλοκη.

Η ΔΟΕ εξέταζε εδώ και χρόνια την οριστικοποίηση μόνο 25 αθλημάτων στον πυρήνα των Ολυμπιακών και ενώ οι άνθρωποι της πάλης εφησυχασμένοι για την θέση του αθλήματος τους στο πρόγραμμα δεν προσπάθησαν να επηρεάσουν την απόφαση, άλλοι δεν έκαναν το ίδιο. Το παρασκήνιο είναι πλούσιο και όσο περνάει ο καιρός και δεν παίρνει πίσω την απόφαση η ΔΟΕ, τόσα περισσότερα θα ακούγονται.

Μέχρι πριν λίγες μέρες, στα αθλήματα που ήταν τα φαβορί για την «έξοδο» ήταν το μοντέρνο πένταθλο και το Tae kwon Do.  Δύο αθλήματα που έχουν και λιγότερους αθλητές και λιγότερους οπαδούς και φυσικά, μικρότερη ιστορία από την πάλη. Παρόλα αυτά, όταν ήρθε η ώρα της απόφασης την γλίτωσαν. Τυχαίο;

Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πεντάθλου δεν είναι άλλος από τον γιο του τέως προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ ενώ, μία από τις μεγαλύτερες χορηγούς εταιρίες των Ολυμπιακών είναι η Samsung, με χώρα καταγωγής την… Κορέα, πατρίδα και του Tae kwon Do…

Έτσι και τα αθλήματα που ενδέχεται να πάρουν την θέση της πάλης υστερούν σε όλους τους τομείς πλην του οικονομικού. Το καράτε έχει από πίσω του έναν ακόμη μεγάλο χορηγό, την Panasonic ενώ και άλλες εταιρίες όπως η Sony μπορεί να μπουν στο παιχνίδι.

Τα πιο extreme games (sport climbing, roller sports, wakeboarding) έχουν μαζί τους τεράστιους χορηγούς όπως η Red Bull ενώ και το Wushu… μπορεί να φέρει άφθονο Κινέζικο χρήμα.

Αυτοί θα είναι και οι κύριοι αντίπαλοι της πάλης όταν θα έρθει η ώρα να ψηφίσει η ΔΟΕ για το 26 άθλημα των αγώνων του 2020 και οι πιθανότητες της επανένταξης είναι ελάχιστες.  Επίσης, διάφορες φήμες που ακούγονται για ένταξη του BJJ, του grappling ή των ΜΜΑ δεν στέκουν.

Έτσι,  διαμαρτυρίες για την επιλογή έρχονται σιγά σιγά από όλες τις πλευρές και μία συντονισμένη κίνηση από όλες τις μεγάλες χώρες του αθλήματος (ΗΠΑ και Ρωσία κυρίως) μπορεί να κάνει το θαύμα της. Ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν στήσει ένα κολοσσιαίο παλαιστικό πρόγραμμα στα σχολεία τους, από το Δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο, που θα καταστραφεί ολοσχερώς μιας και η διαφορά στην χρηματοδότηση μεταξύ Ολυμπιακών και μη, αθλημάτων είναι χαώδης.

Ήδη η Αμερικάνικη Ομοσπονδία ετοιμάζει «ομάδα κρούσης» ενώ και η Ρώσικη Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κάνει έφεση στην απόφαση της ΔΟΕ.

Φυσικά από τις κινητοποιήσεις δεν λείπει και η Ελληνική Ολυμπιακή επιτροπή που έχει ήδη εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή της προς την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης (Ε.Ο.Φ.Π.).

Ο δρόμος τους προς την επιστροφή της πάλης είναι μεγάλος!

ΜΠΑΡΔΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ