19/03/2024

Στο Παρίσι η Εθνική ομάδα Πάλης για το παγκόσμιο

Σήμερα αναχώρησε η Εθνική μας ομάδα στην πάλη με επτά αθλητές για το  Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάλης Ανδρών – Γυναικών.


Αυτό θα λάβει χώρα στο Παρίσι και θα αγωνιστούν οι  Χρήστος Θεοδωρακάκης (66κ.), Γιώργος Πρεβολαράκης (75κ.), Λαοκράτης Κεσίδης (98κ.), Νίκος Λέων (130κ.).

Στην ελευθέρα θα συμμετάσχουν οι Κύριλιλλος Μπινενμάουμ (74κ.) και Τιμοφέι Ξενίδης (97κ.), ενώ στις γυναίκες θα αγωνιστεί η Μαρία Πρεβολαράκη (53κ.).

Στην αποστολή θα συμμετάσχουν οι προπονητές: Παναγιώτης Χεριστανίδης, Κώστας Αρκουδέας, Ευαγγελία Νικολάου, Μόισεν Παριγέι, Χριστόφορος Ξενίδης.  Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα βρίσκεται και ο διεθνής διαιτητής Χρήστος Λιάκος.

Η ελληνορωμαϊκή πάλη ως άθλημα τελούνταν από την αρχαιότητα. Στη σύγχρονη εποχή, συμπεριλήφθηκε το 1896 στους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα αλλά αμφισβητήθηκε έντονα.

Από τότε ένα είδος πάλης ονομάστηκε ελληνορωμαϊκή, προς τιμήν των πολιτισμών της αρχαιότητας, του ελληνικού και του ρωμαϊκού. Από το 1906 που η ελληνορωμαϊκή επανήλθε , μέχρι και σήμερα σε όλες τις Ολυμπιάδες οι αθλητές αγωνίζονται στο είδος της ελληνορωμαϊκής πάλης.

Τον Φεβρουάριο του 2013, η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ψήφισε την εξάλειψη της ελευθέρας και Ελληνορωμαϊκής πάλης από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αρχής γενομένης από το 2020.

Στην επόμενη σύνοδό της ωστόσο, που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες τον Σεπτέμβριο του 2013, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε τελικά την παραμονή της ελληνορωμαϊκής πάλης στο ολυμπιακό πρόγραμμα μέχρι και το 2024 τουλάχιστον.