20/04/2024

Ξενοφών και Γιώργος Κουτσιούμπας: Η πάλη ως άθλημα είναι πολύπλευρο και αληθινό

Οι πρωταθλητές της Ελληνορωμαϊκής πάλης Γιώργος και Ξενοφών Κουτσιούμπας βρέθηκαν στα Τρίκαλα, φωτογραφήθηκαν για το ideesmag και μίλησαν στη Γεωργία Λουλέ για τον αθλητισμό και την ζωή τους. Διαβάστε την συνέντευξη όπως την αναπαρήγαγε το palema.gr και ο Παγγέας Χρήστος.

Καλησπέρα , μεγάλη μου χαρά που μου δώσατε την ευκαιρία να κάνουμε αυτή την συνέντευξη και να γνωρίσουμε καλύτερα εσάς και το άθλημα με το οποίο ασχολείστε.

Είστε αθλητές της Ελληνορωμαϊκής Πάλης στην Εθνική Ομάδα. Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με το άθλημα; Και τι είναι αυτό που σας έκανε να κλείσετε προς την πάλη;

Ξενοφών: Με το άθλημα της πάλης ξεκίνησα να ασχολούμαι σε ηλικία 9 ετών. Εντελώς τυχαία, όταν ήρθε στη γειτονία μου ένας σύλλογος πάλης. Αυτό που με έκανε να επιλέξω το άθλημα της πάλης δεν είναι μόνο ένας λόγος αλλά πολλοί. Το ότι είναι ατομικό άθλημα, σε βοηθάει να ανακαλύπτεις της δυνατότητες σου, τα όρια σου, να στηρίζεσαι στα πόδια σου και να δημιουργείς. Συνάμα είναι και ομαδικό, γιατί για να γυμναστείς χρειάζεσαι άλλους συναθλητές, αντιπάλους και αυτό σε κάνει να είσαι συνεργάσιμο και κοινωνικό άτομο. Να προσπαθείς μέσα από ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι και να πετυχαίνεις στόχους. Η πάλη ως άθλημα είναι πολύπλευρο και αληθινό.

Γιώργος: Με το άθλημα της πάλης ξεκίνησα να ασχολούμαι στην ηλικία των 8 ετών μαζί με τον αδερφό μου τον Ξενοφών. Στην αρχή η αλήθεια είναι ότι το έβλεπα σαν παιχνίδι αφού τα στρώματα της παλαίστρας έμοιαζαν σαν ένας παιδότοπος. Αργότερα με την συμμετοχή μου στους πρώτους μου αγώνες με κέρδισε η μαχητικότητα αυτού του αθλήματος και ο τρόπος που έπρεπε να συνδυάσεις δύναμη και τεχνική ώστε να είσαι νικητής.

Ως αθλητές πήρατε μέρος σε πολλούς αγώνες και που;

Ξενοφών: Οι αγώνες που έχω συμμετάσχει είναι πάρα πολλοί και δεν μπορούν να προσδιοριστούν αριθμητικά. Αγωνίστηκα και αγωνίζομαι τόσο εντός συνόρων όσο και εκτός σε πολλά μέρη του κόσμου.

Γιώργος: Στην αθλητική μου πορεία ως τώρα έχω πάρει μέρος σε πάρα πολλούς αγώνες, από Πανελλήνια πρωταθλήματα μέχρι Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το περιμένατε ότι μια μέρα θα γινόσασταν Ολυμπιονίκες;Πόσο σκληρά δουλέψατε γι’αυτό;

Ξενοφών: Το όνειρο κάθε αθλητή είναι κάποια στιγμή να αγωνιστεί στην μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση, Ολυμπιακούς Αγώνες, πόσο μάλλον να καταφέρει να γίνει Ολυμπιονίκης.

Γιώργος: Το να συμμετάσχεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες και να διακριθείς είναι το όνειρο κάθε αθλητή. Έτσι και για ‘μένα όταν ξεκίνησα να παίρνω μέρος σε αγώνες ο κύριος στόχος ήταν να καταφέρω να πάρω μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποτέ δεν ξέρεις που θα φτάσεις σαν αθλητής, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθείς και να αγωνίζεσαι για το καλύτερο. Και φυσικά να πιστεύεις στις δυνατότητες σου.

Συμμετοχή ξανά στους Ολυμπιακούς Αγώνες,πως σας ακούγετε η ιδέα; Θα θέλατε να συμμετάσχετε;

Ξενοφών: Είναι μια φιλοδοξία που υπάρχει ακόμη, δεν έχω σταματήσει να γυμνάζομαι προσπαθώντας να κρατηθώ σε μια καλή αγωνιστική κατάσταση.

Γιώργος: Σίγουρα είναι κάτι για το οποίο θέλω να προσπαθήσω αφού για ‘μένα οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το αποκορύφωμα στην καριέρα κάθε αθλητή και πραγματικά είναι η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού στην οποία θα έκανα ότι καλύτερο για να δώσω ξανά το παρών.

Προετοιμάζεστε για κάποιο τουρνουά αυτή την περίοδο;

Ξενοφών – Γιώργος: Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει κάποια διοργάνωση αλλά συνεχίζουμε να προπονούμαστε σε λιγότερο εντατικούς ρυθμούς.

Τι σκέφτεστε λίγο πριν βγείτε στην παλαίστρα; Και πως αισθάνεστε στο τέλος κάθε αγώνα όταν έχετε νικήσει ή όταν έχετε χάσει;

Ξενοφών: Πριν βγω να αγωνιστώ προσπαθώ να είμαι συγκεντρωμένος στον αγώνα μου ώστε να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Στο τέλος του αγώνα είτε νικήσω είτε χάσω θα προσπαθήσω να μείνω ισορροπημένος. Αν κερδίσω σίγουρα θα ενθουσιαστώ για την συνέχεια, αλλά πρέπει να μείνω προσγειωμένος για τον επόμενο αγώνα, ενώ αν χάσω θα πρέπει να κοιτάξω τι έφταιξε και τι μπορώ να βελτιώσω ώστε την επόμενη φορά να κερδίσω.

Γιώργος: Όταν βγαίνεις στην παλαίστρα να αγωνιστείς προσπαθείς να συγκεντρωθείς και να μην σκέφτεσαι τίποτα παρά μόνο αυτό που ξέρεις να κάνεις καλύτερα και για το οποίο έχεις δουλέψει σκληρά, δηλαδή το πώς θα βγεις νικητής. Στο τέλος κάθε αγώνα ακόμη και αν έχεις χάσει παρ’ όλη την πίκρα αισθάνεσαι μια ικανοποίηση όταν ξέρεις ότι πάνω στην παλαίστρα έχεις προσπαθήσει και έχεις δώσει τον καλύτερο εαυτό σου για την νίκη.

Τι νιώθετε όταν μπαίνετε στην παλαίστρα και βλέπετε απλούς ανθρώπους που έρχονται αφενός για να υποστηρίξουν την συμμετοχή σας και αφετέρου την Εθνική Ομάδα;

Ξενοφών: Αισθάνεσαι όμορφα όταν έρχονται φίλαθλοι να υποστηρίξουν την προσπάθεια που κάνεις. Ενθουσιάζεσαι και η ενέργεια του κόσμου σε παρασύρει ώστε να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό.

Γιώργος: Νιώθω περήφανος που εκπροσωπώ τη Εθνική Ομάδα και παράλληλα μια υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, ότι πρέπει να κάνω ότι καλύτερο για να κερδίσω.

Ποια είναι η ομορφότερη στιγμή που έχετε ζήσει μέχρι σήμερα σαν αθλητές;

Ξενοφών: Είναι πάρα πολλές οι όμορφες στιγμές που έχω ζήσει μέχρι σήμερα ως αθλητής και είχα την τύχη να έχω πολλές διακρίσεις και η κάθε μία είχε την ομορφιά της. Σίγουρα όμως η διάκριση μου στους Ολυμπιακούς και τα μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν ξεχωριστή θέση.

Γιώργος: Είναι πάρα πολλές οι όμορφες στιγμές που έχω ζήσει σαν αθλητής αλλά το αποκορύφωμα ήταν η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Συνήθως πόσες μέρες είναι η προπόνηση σας και πόσο διαρκεί; Αυξάνονται οι ώρες και οι μέρες όταν είστε σε προετοιμασία για αγώνες;

Ξενοφών – Γιώργος: Συνήθως το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις διπλές προπονήσεις την εβδομάδα (πρωί – απόγευμα) και δύο μονές. Οι ώρες και οι μέρες προσαρμόζονται ανάλογα με το ποιοί είναι οι κυριότεροι αγώνες στους οποίους θα συμμετάσχουμε.

Η διατροφή πριν έναν αγώνα είναι σημαντικός παράγοντας στην απόδοση ενός αθλητή;

Ξενοφών – Γιώργος: Η διατροφή πιστεύουμε πως είναι το ίδιο σημαντικός παράγοντας στην απόδοση ενός αθλητή όσο και η προπόνηση.

Γιώργο όταν φτάσεις σε μία ηλικία που δεν θα μπορείς να ασχολείσαι πλέον με τον πρωταθλητισμό σκοπεύεις να γίνεις προπονητής;

Ναι θα ήταν κάτι που θα το έκανα στο μέλλον.

Μπορείτε να μας πείτε γιατί ένα παιδί θα ήταν καλό να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα; Ποια τα οφέλη; Και τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά που ξεκινούν την αθλητική τους σταδιοδρομία;

Ξενοφών: Θεωρώ πως ένα παιδί πρέπει να ασχοληθεί με το άθλημα της πάλης γιατί σε βοηθάει τόσο σωματικά, με την πολύπλευρη εκγύμναση που απαιτείτε με ασκήσεις ευλυγισίας και ενδυνάμωσης, όσο και ψυχικά γιατί μαθαίνεις να είσαι πειθαρχημένος, συγκροτημένος και με αυτοπεποίθηση, ώστε μαθαίνοντας να παλεύεις στις παλαίστρες μπορείς να παλέψεις και να αντιμετωπίσεις καλύτερα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν γενικά στην ζωή σου. Θα πρέπει να είναι πειθαρχημένα, να σέβονται και να δουλεύουν σκληρά έχοντας στόχους και πρόγραμμα. Παράλληλα θα πρέπει να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις μέσα από την εκπαίδευση γιατί η γνώση είναι δύναμη και σημαντικό εφόδιο για την ζωή ενός ανθρώπου.

Γιώργος: Η πάλη εκτός από ένα δυνατό και υγιές σώμα πιστεύω πως πλάθει ένα δυνατό και υγιή χαρακτήρα. Στα παιδιά θα συμβούλευα να κάνουν αυτό που αγαπάνε και να προσπαθούν να γίνουν πρώτα καλύτεροι άνθρωποι και ύστερα καλύτεροι αθλητές και φυσικά να μην απογοητεύονται από την πρώτη αποτυχία.

Τι πιστεύετε ότι προσφέρει ο αθλητισμός στον άνθρωπο;

Ξενοφών: Ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει πολλά θετικά στον άνθρωπο, από την ποιότητα της ζωής που μπορεί να έχει κάποιος ο οποίος αθλείται έχοντας καλή υγεία, ευεξία, ενέργεια, διάθεση, καλύτερη σκέψη και κρίση, ηρεμία και εν συντομία «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Το ήθος και οι αρετές που προσφέρει ο αθλητισμός στους ανθρώπους είναι πράγματα ανεκτίμητα.

Γιώργος: Τα οφέλη είναι πάρα πολλά, ο αθλητισμός είναι πολιτισμός, εκτός από υγεία προσφέρει ήθος, αξιοπρέπεια και ευγενή άμιλλα στους ανθρώπους.

Ποιά είναι η γνώμη σας για τα αναβολικά;

Ξενοφών – Γιώργος: Τα αναβολικά είναι μια μάστιγα σαν τα ναρκωτικά και θα πρέπει οι κυβερνήσεις και οι αθλητικοί φορείς να πάρουν πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση τους. Πιστεύουμε πως καταστρέφουν όλα τα οφέλη του οργανισμού.

Πιστεύετε ότι υπάρχει μέλλον στον Ελληνικό Πρωταθλητισμό και στο «ευ αγωνίζεσθαι»; Διατηρείται στις μέρες μας;

Ξενοφών – Γιώργος: Υπάρχουν πολλά ταλέντα στην Ελλάδα που έχουν μέλλον, όμως θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη στήριξη από το κράτος και αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα και το κράτος θα κάνει τα αυτονόητα.

Γιώργο ποιά είναι η άποψή σου για τη βία στα γήπεδα και στον αθλητισμό;

Πιστεύω πως όλοι μας καταδικάζουμε τη βία στα γήπεδα. Όπως ανέφερα προηγουμένως ο αθλητισμός σημαίνει πολιτισμός και τέτοιου είδους συμπεριφορές μόνο πολιτισμένες δεν χαρακτηρίζονται. Θα πρέπει όλοι να υποστηρίζουμε και όχι να φανατιζόμαστε με μία ομάδα και να επιβραβεύουμε το άθλημα και την προσπάθεια των αθλητών με τη συμπεριφορά μας.

Από την Γεωργία Λουλέ

«Εύχομαι από καρδιάς να υπάρχουν πάντα αθλητές όπως εσείς που αντιπροσωπεύουν τον υγιή αθλητισμό και να αποτελούν πρότυπο μίμησης για όλα τα παιδιά που ασχολούνται ή σκέφτονται να ασχοληθούν με τον χώρο του αθλητισμού. Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μια προσωπική ευχή στον καθένα σας χωριστά, για υγεία, δύναμη και επιτυχία στους μελλοντικούς σας στόχους.»

Πηγή: ideesmag.gr