26/04/2024

Παναγιώτης Μπάμπαλης: «Το Sogo Ryu Ju Jitsu διδάσκει την πολεμική πλευρά της τέχνης»

Το Sogo Ryu Ju Jitsu είναι μια τεχνοτροπία που σκοπό έχει να διδάξει την πολεμική πλευρά της τέχνης γι’ αυτό απευθύνεται μόνο σε συγκροτημένους έφηβους και ενήλικες.

Το Sogo Ryu ξεκίνησε ως σκέψη από τον Παναγιώτη Μπάμπαλη πριν πέντε χρόνια έχοντας μια πορεία τριάντα πέντε χρόνων στο χώρο των πολεμικών τεχνών. Έτσι άρχισε σταδιακά να δομεί την ύλη και να δίνει πνοή στη δική του τεχνοτροπία. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αυτοάμυνας το 2018 στο Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου με επιτυχία παρουσία του Προεδρείου της WKF (World Kobudo Federation).

Το 2019 πήρε την αναγνώριση από την ΠΟΕΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαίδευσης Τεχνών Αυτοάμυνας) και την ίδια χρονιά αναγνωρίστηκε το σύστημα και ο δημιουργός του ως ιδρυτής από την ΙΒΒΑ (International Black Belts Association). Το 2020 αναγνωρίζει τον τίτλο του Master (8ο βαθμό ) και την ακαδημία του SOGO RYU ACADEMY, η ETSIA EURETHICS (Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αθλημάτων) αναγνωρισμένη ακαδημία της Ε.Ε (Ευρωπαϊκής Ένωσης). Από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2021 ο Παναγιώτης Μπάμπαλης εκπροσωπεί επίσης στην Ελλάδα την WJJKO (World Ju Jitsu Kobudo Organization).

Ο Παναγιώτης Μπάμπαλης μας εξηγεί: «Το Sogo Ryu Ju Jitsu δημιουργήθηκε ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα – τεχνοτροπία αυτοάμυνας στηριζόμενο ασφαλώς στην τέχνη του Ju Jitsu ως βάση αλλά και με την σκέψη πως, ο καθένας από μας είναι διαφορετικός τόσο στη σωματοδομή όσο και στον χαρακτήρα. Είναι ουτοπικό τουλάχιστον, να πούμε πως όλες οι τεχνικές είναι για όλους. Όταν πρέπει να επιβιώσεις δεν μπαίνεις σε καλούπια, προσαρμόζεσαι, αυτοσχεδιάζεις, για να αντιμετωπίσεις με επιτυχία. Εκτελείται με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό που σκοπός είναι ο εκπαιδευόμενος να κατανοήσει το «γιατί» κάνει αυτό που κάνει και όχι μόνο «πώς» να το κάνει. Είμαι της άποψης πως αν μας δείξει κάποιος κάποιος τον δρόμο όλοι μπορούμε να τον ακολουθήσουμε. Το θέμα είναι, να καταλαβαίνουμε γιατί και πως, πρέπει να το κάνουμε. Ένας άλλος λόγος που το «γιατί» είναι σημαντικό, είναι πως κατανοώντας τον λειτουργικό τρόπο και τον απώτερο σκοπό μιας τεχνικής, μπορείς να την προσαρμόσεις στα μέτρα σου, ώστε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα υπό διαφορετικές συνθήκες.

Το Sogo Ryu Ju Jitsu είναι ξεκάθαρα μια τεχνοτροπία που σκοπό έχει να διδάξει την πολεμική πλευρά της τέχνης γι’ αυτό απευθύνεται μόνο σε συγκροτημένους έφηβους και ενήλικες. Μέσα στην ύλη του περιλαμβάνονται ότι θα ασκούταν κάποιος κάνοντας Ju Jitsu. Dachi waza, αποφυγές – taisabaki, γροθιές – tsuki waza, αποκρούσεις – uke waza, κλωτσιές – geri waza, χτυπήματα – atemi waza, πτώσεις – ukemi waza, κλειδώματα όρθια – kansetsu waza, ρίψεις – nage waza, κλειδώματα έδαφος – gatame waza, έλεγχος αντιπάλου στο έδαφος – osae komi waza, πνιγμοί – shime waza. Όπως επίσης την χρήση αλλά και την αντιμετώπιση όπλων.

Με γνώμονα ότι είναι μια τεχνοτροπία αυτοάμυνας για αστική χρήση στο σύγχρονο περιβάλλον δίνει πολύ βάση στην άποψη, ότι πριν ο αντίπαλος καταλήξει στο έδαφος πρέπει, να καταβληθεί όρθιος. Ασφαλώς δεν παραλείπει και την φιλοσοφική πλευρά της πολεμικής τέχνης που χρειάζεται χρόνος για να την εμπεδώσει ο ασκούμενος γιατί πιστεύω πως κανένα δέντρο δεν μεγαλώνει χωρίς ρίζες.»