26/04/2024

Η ιστορία και τα βασικά στυλ του πολύπλευρου Hapkido

H ιστορία του Hapkido

Γράφει ο Μιχαήλ Χριστοδούλου 6 Dan Combat HapkidoHwalmoodo Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης HapkidoEuropean Korean Combative

»Τι προκάλεσε την ανάπτυξη του Κορεάτικου  Hapkido; Απλά η αποτελεσματικότητα στην αυτοάμυνα.»

(Αυτή η φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις αρχές του 1900, δείχνει τους Takeda Sokaku, Ohbata Shigeta, Hiratsuka Katsuharu, Yoshida Kotaro και αρκετούς άλλους άνδρες. Υποστηρίζεται ότι απεικονίζετε ο Choi Yong Sul (πρώτη σειρά, δεύτερος από αριστερά). Αρχικά πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκείνοι με κορεατική καταγωγή δεν φωτογραφήθηκαν ποτέ με τους Ιάπωνες φυλετικά »ανωτέρους» τους, επιπλέον το όνομα αυτού του άνδρα ήταν Takuzo Kawatani και ήταν ο συνεργάτης της Hiratsuka Katsuharu.)

Το αρχικό όνομα του συστήματος αυτοάμυνας που δίδαξε ο Choi Yong Sul ήταν Dae Dong Ryu Yu Sool, αυτή είναι η κορεατική μετάφραση του Daito Ryu Jujitsu.

Αρχικά ο Choi Yong Sul δίδαξε στους μαθητές του μια πολύ καθαρή μορφή Daito Ryu Aikijitsu, πολλοί από τους μεταγενέστερους μαθητές του Hapkido προσπαθούν να χρονολογήσουν ψευδώς την προέλευση του Hapkido σε κάποια αρχαία κορεατική τέχνη. 

Αυτό είναι ιστορικά ανακριβές, ο ίδιος ο Choi Yong Sul δεν έκανε ποτέ αυτόν τον ισχυρισμό.

Καθώς ο χρόνος προχωρούσε και άλλοι κορεάτες πρωτοπόροι πολεμικών τεχνών, όπως ο στρατηγός Hong Hi Choi (Taekwondo) και ο  Hwang Kee (TangSooDo)  ανακάλυπταν εκ νέου και επεκτείνονταν στην επιθετική φύση του Tae Kyon, οι ανακαλύψεις τους επηρέασαν μερικούς από τους προχωρημένους μαθητές του Choi Yong Sul.

Όπως ο Ji ο Han Jae ο οποίος άρχισε σιγά-σιγά να ενσωματώνει τις πολύ επιθετικές τεχνικές γροθιές και λακτίσματα στο Hapkido, ωστόσο ο ίδιος ο Choi Yong Sul δεν δίδαξε ποτέ λακτίσματα σε συνδυασμό με το Hapkido.

Τα τελικά κριτήρια του Hapkido προέκυψαν από μια μακρόχρονη περίοδο δοκιμών, όπως και τα άλλα συστήματα πολεμικών τεχνών που γεννήθηκαν στην πρόσφατα ανεξάρτητη Κορεατική Χερσόνησο. Ακόμη και το όνομα Hapkido πέρασε από διάφορες αλλαγές, όπως: YuKwonSul, YuSool, HoShinMuDo και BiSool.

Σήμερα δεν υπάρχει ένα σύστημα Hapkido όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το WTF Taekwondo, όσο ο καιρός περνούσε κάθε δάσκαλος και   οργανισμός έχει ενσωματώσει τις δικές του αντιλήψεις και συνειδητοποιήσεις αυτοάμυνας σε αυτήν την τέχνη / σύστημα. 

Υπάρχουν ωστόσο δύο διαφορετικοί τύποι Hapkido, τα πρώτα είναι τα σχολεία που κρατούν στενά τις αρχικές διδασκαλίες του Choi Yong Sul, όπου αυτό το στυλ Hapkido θα το βρείτε στις σχολές (dojang) που βρίσκονται στην περιοχή Taegue της Νότιας Κορέας και δίνουν κυρίως βάσει στις τεχνικές κλειδωμάτων των αρθρώσεων με βάση το Daito Ryu και τις ρίψεις. 

Το δεύτερο στυλ του Hapkido είναι εκείνοι οι εκπαιδευτές που τα σχολεία και οι οργανισμοί τους εντοπίζουν τη γενεαλογία τους στον Grandmaster Ji Han Jae είτε άμεσα είτε έμμεσα. 

Σε αυτούς θα παρατηρήσει κανείς μια πληθώρα τεχνικών από γροθιές, λακτίσματα και τεχνικές όπλων, σε συνδυασμό με τα κλειδώματα των αρθρώσεων και τις ρίψεις που συνδέονται πλέον άμεσα με το Hapkido. 

Αυτό το στυλ Hapkido θα παρατηρηθεί συνήθως σε σχολές που εδρεύουν στη Σεούλ της Νότιας Κορέας και στην πραγματικότητα στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου.

Η συνεχής εξέλιξη του Hapkido είναι καλή και έχει επιτρέψει στην τέχνη να αλλάξει και να αγκαλιάσει τις ανάγκες κάθε μαθητή με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Η ιστορία του Hapkido και του Choi Yong Sul

Ο Choi Yong Sul (εναλλακτική ορθογραφία Yong Shul Choi) είναι ο ιδρυτής του Hapkido, γεννήθηκε στην πόλη Yong Dong της επαρχίας Choong Chung και σχετικά κοντά στο Taegue της Νότιας Κορέας το 1904.

Το 1909 η Κορέα τέθηκε υπό ιαπωνική κατοχή και πιστεύεται ότι τα ιαπωνικά στρατεύματα πήραν τον Choi Yong Sul από την πατρίδα του σε ηλικία επτά ετών για να του αναθέσουν δουλείες στην Ιαπωνία, ήταν μια πολύ συνηθισμένη πρακτική εκείνη την περίοδο της ιστορίας για τις ιαπωνικές δυνάμεις κατοχής να μετεγκαθιστούν νεαρά αρσενικά παιδιά από την Κορέα στην Ιαπωνία για διάφορους τύπους εργασίας.

Ο Choi Yong Sul δήλωσε σε μια συνέντευξη που έδωσε λίγο πριν από το θάνατό του το 1982 ότι είχε απαχθεί από έναν ιδιοκτήτη ζαχαροπλαστείου, τον κ. Μοριμότο και είχε μεταφερθεί στην Ιαπωνία για να γίνει γιος του. Καθώς δεν του άρεσε ο άντρας, τελικά δραπέτευσε.

Η πραγματική αιτία για τη μεταφορά του στην Ιαπωνία μπορεί να μην αποδειχθεί ποτέ, δηλαδή εάν ήταν για τον κύριο Μοριμότο εργάτης ή γιος. Αλλά ‘όπως το έφερε η μοίρα ο Choi Yong Sul ήρθε τελικά να εργαστεί για τον Σοκάκου Τακέντα (1860-1943), τον 32ο πατριάρχη του Ντάιτο Ριού Αικιτζίτσου, ο Takeda ήταν σαράντα τεσσάρων ετών όταν ο Choi Yong Sul, ένα επτάχρονο αγόρι όταν ήρθε στην υπηρεσία του. 

Στο Choi Yong Sul δόθηκε το ιαπωνικό όνομα Yoshida Asao, το πρώτο όνομα Tatujutu που αρχικά διαδόθηκε στο τεύχος Αυγούστου 1965 του περιοδικού Black Belt ως το όνομα Choi Yong Sul που χρησιμοποιήθηκε στην Ιαπωνία δεν είναι έγκυρο ιαπωνικό όνομα. 

Επομένως είναι ιστορικά ανακριβές να πιστεύουμε ότι χρησιμοποίησε αυτό το όνομα αν και αυτό είναι το όνομα που είπε ο ίδιος ο Choi Yong Sul στους ανθρώπους που χρησιμοποιούσε όταν βρισκόταν στην Ιαπωνία.

Ο Choi Yong Sul (1899-1986) ξεκίνησε να διδάσκει μια σειρά τεχνικών που έγιναν γνωστές ως Hapkido.

  • Έχω μάθει Daitô-Ryû Aiki-Jûjutsu υπό την καθοδήγηση του Takeda Sokaku του Aikido για περίπου 30 χρόνια.
  • Ότι είναι ο μόνος που έμαθε την πλήρη τεχνική των διδασκαλιών του Takeda και υιοθετήθηκε από αυτόν.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Takeda δεν θα είχε ποτέ υιοθετήσει ένα φτωχό κορεάτικο αγόρι (οι Ιάπωνες θεωρούσαν τους εαυτούς τους ανώτερους) και ότι ο Choi Yong Sul ήταν πιθανότατα υπηρέτης, ο  βαθμός στον οποίο εκπαιδεύτηκε υπό την Takeda είναι επίσης ένα αμφιλεγόμενο θέμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ιστορικό αρχείο του Choi Yong Sul να έχει πιστοποιηθεί ποτέ ως μαθητής ή δάσκαλος του Daito Ryu. 

Ο μύθος ότι ο Choi Yong Sul έχασε τα πιστοποιητικά του ενώ επέστρεφε στην Κορέα είναι ψευδής καθώς υπάρχουν σε βάθος αρχεία για κάθε μαθητή Daito Ryu Aikijitsu που φυλάσσονται στην Ιαπωνία. Ο Choi Yong Sul με το κορεάτικο ή ιαπωνικό του όνομα, δεν καταγράφηκε ποτέ ως μαθητής του Takeda.

 Η ιστορία του Hapkido και του Suh Bok-Sub

Ο Suh Bok Sub έχοντας ήδη την μαύρη ζώνη στο τζούντο, ήταν στα 20 χρόνων ο πρώτος μαθητής του Choi Yong Sul.

Όπως αναφέρθηκε, ο Choi Yong Sul παρέμεινε με τον Takeda για τριάντα χρόνια μέχρι το θάνατο του Takeda, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ο Choi Yong Sul και επέστρεψε στην Κορέα. Ο πρώτος μαθητής του ήταν ένας επιτυχημένος διευθυντής ζυθοποιίας ονόματι Suh Bok Sup. 

Στον Suh Bok Sub είχε απονεμηθεί η μαύρη ζώνη 1ου Dan στο Τζούντο, από τον Κορεάτη εκπαιδευτή Choi, Yong Ho. Τον Φεβρουάριο του 1948 ο εικοσιτετράχρονος Suh Bok Sub είδε τον Choi Yong Sul, τότε ήταν  σαράντα ετών και να διαπληκτίζεται με αρκετούς άντρες. 

Ο Choi Yong Sul ακινητοποίησε γρήγορα τους αντιπάλους του, εντυπωσιασμένος με την τεχνική του ο Suh Bok Sub κάλεσε τον στο γραφείο του και ρώτησε για το στυλ του. 

Αυτή η συνάντηση οδήγησε τελικά στην πρόσληψη του Choi Yong Sul, ο οποίος τότε που επέστρεψε στην Κορέα ήταν φτωχός πωλητής ρυζόπιτας και αγρότης γουρουνιών.

Ο Choi Yong Sul δίδασκε τον Suh Bok Sub για αρκετά χρόνια ιδιωτικά, τελικά έγινε επίσης σωματοφύλακας του πατέρα του και αυτό συνέβαλε καθοριστικά στο να βοηθήσει τον Choi Yong Sul να ανοίξει την πρώτη του σχολή αυτοάμυνας, η οποία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1951.  

Έγινε επίσης η πρώτη του Μαύρη Ζώνη λόγω της γνώσεις στο Τζούντο, ο Suh Bok Sub πρόσθεσε μέρος αυτής της γνώσης στο σύστημα που αργότερα έγινε γνωστό ως Hapkido. 

Πολλές από τις βασικές αρπαγές από μανίκια, αρπαγές από τους ώμους και ρίψεις που χρησιμοποιούνται στο Hapkido, μπορούν να εντοπίζουν την προέλευσή τους στο Τζούντο.

Η ιστορία του Hapkido και του Ji Han Jae

Ο Ji Han Jae γεννήθηκε στο Andong της Κορέας το 1936, ήταν μαθητής του Choi Yong Sool περίπου μεταξύ 1949 και 1956. Άνοιξε την πρώτη του σχολή γνωστό ως An Mu Kwan, το 1956 στο Andong της Νότιας Κορέας. Αργότερα το ίδιο έτος, μετέφερε το σχολείο του στη Σεούλ και λίγο μετά το μετονόμασε σε Sung Moo Kwan. Εκείνη την εποχή κατείχε τη θέση του 3ου dan Black Belt στο Hapkido που ήταν τότε γνωστό ως Yu Kwan Sul.

Ο Ji Han Jae λέγεται ότι μελέτησε επιπλέον τις αρχαίες κορεάτικες πολεμικές τέχνες και τον διαλογισμό από έναν Ταοϊστή μοναχό που αναφέρεται μόνο ως Ταοϊστή Li. Ο Ji Han Jae δηλώνει ότι συνδύασε τις τεχνικές των δύο δασκάλων του και επινόησε τον όρο Hapkido το 1959. Οι αρχικοί μαθητές του Choi Yong Sool υποστηρίζουν ότι ο όρος Hapkido χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Choi Yong Sool πριν ο Ji Han Jae αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το όνομα. Επομένως αυτό το ζήτημα ενδέχεται να μην επιλυθεί ποτέ πλήρως ως προς το ποιος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το όνομα, όμως είναι μικρής ιστορικής σημασίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω του γεγονότος ότι ο Ji Han Jae μετακόμισε στη Σεούλ, ήταν κεντρικά στη βάση των εξελισσόμενων κορεατικών πολεμικών τεχνών. Ως εκ τούτου γνώρισε τις προηγμένες τεχνικές λακτισμάτων που ενσωματώνονταν σε αυτά τα σύγχρονα συστήματα αυτοάμυνας. Έτσι ήταν ένας από τους βασικούς ανθρώπους που ενσωμάτωσαν τις προηγμένες τεχνικές μεθόδους επιθετικού και αμυντικού λακτίσματος στο Hapkido. Επιπλέον ήταν ο πρώτος εκπαιδευτής που πρόσθεσε τα όπλα σε αυτό όπως το κοντό και το μεσαίο Don Bong και Jung Bong αντίστοιχα και το μπαστούνι.

Λόγω της στρατηγικής του θέσης και της δυναμικής προσωπικότητάς του, έγινε μια πολύ σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Hapkido. 

Ήταν ο εκπαιδευτής πολλών ασκούμενων Hapkidoka που αργότερα έγιναν πολύ διάσημοι Δάσκαλοι της τέχνης και διέδωσαν το Hapkido σε όλο τον κόσμο. Μερικοί μαθητές από αυτούς ήταν ο Kwon Tae Mon (ένας από τους πρώτους μαθητές του και έναν άνθρωπος που βοήθησε στην εισαγωγή του Hapkido στις Ηνωμένες Πολιτείες), τον Myung Jae Nam, τον Choi Sea Oh και τον Han Bong Soo. 

Ως εκ τούτου, ο Ji Han Jae έχει κάνει περισσότερα για να επεκτείνει το αρχικό σύστημα Hapkido και να προωθήσει την τέχνη σε όλο τον κόσμο από οποιοδήποτε άλλο άτομο. Υπάρχουν περισσότεροι άμεσοι και έμμεσοι μαθητές του Ji Han Jae του Hapkido του από οποιονδήποτε άλλο εκπαιδευτή Hapkido στην ιστορία.

Αρκετοί από τους αρχικούς μαθητές του δεν επιθυμούν πλέον να συνδέονται μαζί του λόγω διαφορετικών προσωπικών ιδεολογιών, έτσι πολλοί Κορεάτες εκπαιδευτές δεν τον αναφέρουν πλέον ως πηγή της γνώσης τους. Αντίθετα ισχυρίζονται ότι σπούδασαν απευθείας από το Choi Yong Sool αν και αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

Το 1961 ο Ji Han Jae έστειλε στη Σεούλ τον Kim Yong Jin και άνοιξε τη σχολή Oh Ji Kwan του Hapkido, όπου αμέσως μετά ο Kim Moo Hong ίδρυσε το Sin Moo Kwan Hapkido.

Το 1967 Ji Han Jae ξεκίνησε τη χρήση του αετού ως λογότυπου για το Hapkido, την ίδια χρονιά το πρώτο εγχειρίδιο για το Hapkido γράφτηκε από τους Nyung Kwan Shik και Kim Jong Tek.

Το 1968 ένας άλλος μαθητής του Ji Han Jae, ο Myung Kwan Shik, άνοιξε ένα νέο Hapkido Kwan στη Σεούλ και το ονόμασε Young Moo Kwan.

Το 1969 ο Ji Han Jae επισκέφτηκε για πρώτη φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες και γνώρισε τον Bruce Lee και τον άνθρωπο που έφερε το Taekwondo στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Jhoon Rhee. Αργότερα εμφανίστηκε στην ταινία του Μπρους Λι, «Game of Death».

Το 1984 ο Ji Han Jae εγκαταστάθηκε επίσημα στις ΗΠΑ και δημιούργησε το Sin Moo Hapkido, το «Sin» αναφέρθηκε στο «Higher Mind» και το «Moo», στο «Warrior Ways».

Ιστορικά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Ji Han Jae ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της τέχνης του Hapkido, ανεξάρτητα από το ποιος επινόησε το όνομα. 

Αν και επέκτεινε πολύ την τέχνη όπως έχουν κάνει πολλοί προχωρημένοι δάσκαλοι, ήταν παρόλα αυτά άμεσος μαθητής του Choi Yong Sool. Έτσι δεν επινόησε την τέχνη, καθώς η ίδρυση του Hapkido πρέπει τελικά να αποδοθεί στον Choi Yong Shul.

Το Hapkido

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 τα διάφορα σχολεία Hapkido με έδρα τη Νότια Κορέα είχαν ήδη φύγει από την αρχική διδασκαλία του Choi Yong Sool. 

Αναζητώντας ένα επίσημο κυβερνητικό οργανισμό οι Μεγάλοι δάσκαλοι ζήτησαν από την κυβέρνηση της Κορέας μια επίσημη οργάνωση και έτσι στις 2 Σεπτεμβρίου 1963 το Υπουργείο Παιδείας της Κορέας πιστοποίησε το καταστατικό της Κορεάτικης Ένωσης Κιντό. 

Αυτό έδωσε στον οργανισμό το δικαίωμα να επιβλέπει και να ρυθμίζει τα πρότυπα διδασκαλίας, καθώς και τις απαιτήσεις προώθησης για το Hapkido και τριάντα πρόσθετες κορεατικές πολεμικές τέχνες που δεν είχαν συγκεντρωθεί υπό τη σημαία του Taekwondo. 

Ο πρώτος πρόεδρος της Κορεάτικης Ένωσης Κιντό (Ki Do Hae) ήταν ο Choi Yong Shul, ο πρώτος της αντιπρόεδρος ήταν ο Lee Kyu Jin ο οποίος κράτησε αυτή τη θέση για δύο θητείες. 

Ο Ji Han Jae και άλλοι κορεάτες εκπαιδευτές του Hapkido ήταν επιπλέον στο Διοικητικό Συμβούλιο, το 1967 εξελέγη νέος Πρόεδρος ο Kim Du Young. Όπου κατείχε τη θέση αυτή για αρκετές θητείες, στις 26 Ιανουαρίου 1978 στις όγδοες εκλογές του Ki Do Hae εξελέγη νέος πρόεδρος ο Choi Byung Rin Και ο Cho Byung Gu εξελέγη νέος Πρόεδρος. Στις ένατες εκλογές Ki Do Hae που διεξήχθησαν στις 5 Απριλίου 1981, ο Pyo Si Chan εξελέγη νέος πρόεδρος της οργάνωσης.

Ki Do Hae

Την 1η Ιουνίου 1983 στις δέκατες εκλογές του Ki Do Hae, ο Suh In Hyuk διορίστηκε πρόεδρος και ο Seo In Sun εξελέγη αντιπρόεδρός του. Ο Seo ήταν ο πρώτος μη πολιτικός και πραγματικός εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών που πηρέ αυτή την θέση και την διατήρησε μέχρι το 2002. Παραμένει πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κι Ντο και το 2003 ίδρυσε την Κορεατική Ένωση Han Min Jok Hapkido στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Ο Myung Jae Nam

Ένας ιστορικός και ουσιαστικός Δάσκαλος στην ανάπτυξη του Hapkido είναι ο Jae Nam Myung όπου γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1938, ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Hapkido το 1958 υπό τη καθοδήγηση του Ji Han Jae στην σχολή του Joong Boo Si Jang στη Σεούλ. 

Εκπαιδεύτηκε δίπλα σε πολλούς άλλους μεγάλους Masters του Hapkido, συμπεριλαμβανομένων των Han Bong Soo, τον Choi Sea Ho. 

Ο Jae Nam Myung ήταν ένας από τους αρχικούς Masters στο διοικητικό συμβούλιο της Korea Hapkido Association και τιμήθηκε με το 8ο Dan του από τον Ji Han Jae το 1972.

Πριν από αυτό ωστόσο είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το 1965, ο Myung Jae Nam ήταν ο μόνος δάσκαλος του Hapkido που καλωσόρισε εγκάρδια έναν Ιάπωνα εκπαιδευτή Aikido τον Hirata Sensei ο οποίος έκανε περιοδεία στην Κορέα. 

Η μη θερμή υποδοχή σε έναν επισκέπτη ιάπωνα Sensei οφειλόταν στην εναπομείνασα κορεατική αποστροφή για τους Ιάπωνες λόγω της ιαπωνικής κατοχής. 

Για τα επόμενα αρκετά χρόνια ο Jae Nam Myung αντάλλαξε τεχνικές με τον άνδρα αυτόν και τελικά δημιουργήθηκε μια συνεργασία με το Ιαπωνικό Aikikai. Το 1969 δημιούργησε τη δική του οργάνωση και την ονόμασε Han Kuk Hapkisool Hae, όπου στα πιστοποιητικά που έδινε μαζί με το δικό του όνομα γραφόταν και το όνομα του ιδρυτή του Aikido, Uyeshiba Morihei.

Από εκείνο το σημείο και μετά μέχρι τον θάνατό του το 1999, ο Myung Jae Nam ήταν ο εκπρόσωπος της Κορέας για το Aikikai. Σε αυτή την εκδοχή του Hapkido υπάρχουν πολλές τεχνικές βασισμένες στο Aikido, από το 1969 και μετά η οργάνωσή του συνέχισε να εξελίσσεται. 

Το 1972 μετέφερε την έδρα του από το Inchon στο Bukchang-Dong, Chung-Ku στη Σεούλ και μετονόμασε την οργάνωσή του Han Kuk Hapki Hae, The Korea Hapki Association. Το 1974 άλλαξε το όνομα σε Kuk Jae Yong Meng Hapki Hae και αυτός ο οργανισμός έγινε ευρύτερα γνωστός ως, The International Hapkido Federation.

Η Ομοσπονδία Hapkido της Κορέας – Park Sung Chul

Η γέννηση της Ομοσπονδίας Hapkido της Κορέας αρχίζει από τον Ji Han Jae, όπου το 1973 συνεργάστηκε με δύο άλλους προχωρημένοι δασκάλους του Hapkido τον Kim Moo Wong και τον Myung Jae Nam. Και οι δύο αυτοί άνδρες ήταν αρχικά μαθητές του, έκλεισαν τις ατομικές τους οργανώσεις Hapkido και δημιούργησαν τη νεοσύστατη Association Daehan Hapkido Hyub Hae – The Republic of Korea Hapkido Federation.

Ο Ji Han Jae ήταν το πρώτο ιδρυτικό μέλος που εγκατέλειψε αυτή την ένωση,  αλλά επίσης έφυγε και ο Myung Jae Nam. Μετά τη αποχώρησή του ο Ji Han Jae ξαναπήρε το όνομα οργάνωσης που χρησιμοποιούσε πριν από αυτό και ονόμασε τον αναδιοργανωμένο πλέον οργανισμό του, The Korea Hapkido Association. Αυτό ήταν ωστόσο το όνομα που υιοθετήθηκε και από τα υπόλοιπα μέλη της Ομοσπονδίας Hapkido της Δημοκρατίας της Κορέας.

Ο Park Sung Chul εξελέγη Πρόεδρος της The Korea Hapkido Association, μέσα από μια μακρά και συχνά ιστορικά συζητημένη διαδικασία εξέλιξης το 1988 ένας νέος οργανισμός προέκυψε από τα θεμέλια αυτών των προηγούμενων ομάδων. Είναι γνωστός στα αγγλικά ως The Korea Hapkido Federation και πρόεδρός ήταν ο Oh Se Lim.

Σήμερα η Korea Hapkido Federation είναι το μεγαλύτερη οργάνωση Hapkido και επίσημο κυβερνητικό όργανο στον κόσμο, αποτελείται κυρίως από μαθητές και εκπαιδευτές που γεννήθηκαν στη Νότια Κορέα ή από άτομα που έχουν εκπαιδευτεί απευθείας στη Νότια Κορέα.

Ιστορική σημείωση: Όταν η Korea Hapkido Association άλλαξε το όνομά της σε The Korea Hapkido Federation, ο Park Sung Chul παρέμεινε πρόεδρος της για μικρό χρονικό διάστημα. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν μερικοί μαθητές Hapkido οι οποίοι έλαβαν Μαύρες ζώνες (Dan) κατά τη διάρκεια αυτής της ενδιάμεσης περιόδου και οι οποίοι έχουν τα πιστοποιητικά (Dan) τους από την Korea Hapkido Federation υπογεγραμμένα από τον President Park.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι υπάρχει ένας ξεχωριστός οργανισμός με έδρα τη Σεούλ της Νότιας Κορέας, ο Korea Hapkido Association και πρόεδρός του είναι ο Hwang Duk Kyu. 

Η Korea Hapkido Association χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό λογότυπο,  τον αετό και αυτή η οργάνωση προέρχεται επίσης από τον Ji Han Jae.

Πριν από το 1990 η Korea Hapkido Federation και όλες οι άλλες οργανώσεις πολεμικών τεχνών που δεν ανήκαν στην Korea Taekwondo Association της Νότιας Κορέας έπρεπε να είναι μέλη στην Korea Kido (Ki Do Hae) Association (ήταν και αυτός ο οργανισμός υπό την αΐδια της ΓΓΑ της Νότιας Κορέας, με καθεστώς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) και έτσι δήλωναν τις μαύρες ζώνες εκεί εάν επιθυμούσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτές τους να διαθέτουν επίσημη κορεατική πιστοποίηση. 

Το 1990, οι κυβερνητικοί και οργανωτικοί νόμοι άλλαξαν στη Νότια Κορέα και επετράπη στους διάφορους οργανωμένους οργανισμούς πολεμικών τεχνών να γίνουν επαγγελματικές Επιχειρήσεις. Λόγω αυτού του γεγονότος η Κορεατική Ομοσπονδία Hapkido και άλλες Ιστορικές Κορεατικές οργανώσεις πολεμικών τεχνών αποσχίστηκαν από τον Ki Do Hae και τους επετράπη να προσφέρουν πιστοποιήσεις χωρίς την έγκριση του Ki Do Hae.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου του 1990 έγιναν αλλαγές στη Νότια Κορέα, όπου η Korea Ki Do Hae Association επεκτάθηκε και ίδρυσε έναν νέο κλάδο λειτουργίας γνωστό ως, The World Ki Do Association. Αυτός ο κλάδος του Ki Do Hae δημιουργήθηκε για να παρέχει σε μη Κορεάτες εκπαιδευτές αναγνώριση βαθμού από τη Νότια Κορέα.

Hapkido στις Ηνωμένες ΠολιτείεςChoi Sea Oh

Το Hapkido εισήχθη επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1964 από τον τότε εικοσιεπτάχρονο Choi Sea Oh (Sea Oh Choi), όπου εκείνη την εποχή κατείχε τον βαθμό του 5ου dan Black Belt.

Σε πρώτο άρθρο περιγράφει το Hapkido στις Ηνωμένες Πολιτείες που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 1965 στο περιοδικό Black Belt, ο Choi Sea Oh ο οποίος ήταν επίσης μαύρη ζώνη στο Tang Soo Do εξηγεί ότι συνεργάστηκε με τον Ji Han Jae βοήθησε στο να προστεθούν κορεατικές τεχνικές λακτισμάτων και επίθεσης στη βασική αμυντική μεθοδολογία αυτού που ονομαζόταν τότε Daito-Ryu Yawara.

Έτσι με αυτές τις τεχνικές βοήθησε στο να γίνει ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα αυτοάμυνας, ο Choi Sea Oh ήταν ένας από τα βασικούς παράγοντες για να γίνει το Hapkido η τέχνη που γνωρίζουμε.

Αν και δεν ήταν η πρώτη μαύρη ζώνη Hapkido που μετανάστευσε στην Αμερική, ο Choi Sea Oh ήταν ο πρώτος εκπαιδευτής που άνοιξε επίσημα μια σχολή Hapkido στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Το όνομα του σχολείου ήταν Hapki-Jujitsu School of Self Defense και βρισκόταν στο οδό 821 Temple στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, αργότερα μετέφερε το σχολείο του στην οδό 721 S. Western Ave.

Ο Master Choi αποσύρθηκε από τη διδασκαλία του Hapkido στα μέσα της δεκαετίας του 1970, στο βαθμό του 6ου dan, για να ακολουθήσει μια καριέρα στην αρχιτεκτονική και το εσωτερικό σχέδιο.

Το όνομα Hapkido

Ο όρος Hapkido κυριολεκτικά μεταφράζεται σε «Ο τρόπος συντονισμού και εσωτερικής δύναμης».

Οι ιστορικές αναφορές για το ποιος και πώς δόθηκε αυτό το όνομα στο στυλ των πολεμικών τεχνών του Hapkido διαφέρουν, ο Suh Bok Sub είπε ότι το 1959 αυτός και ο Choi Yong Sul αποφάσισαν να συντομεύσουν το όνομα της τέχνης από «Hapki Yu Kwon Sool» σε Hapkido.

Ωστόσο ο Ji Han Jae υποστήριξε ότι ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «Hapkido» για να αναφερθεί στην εν λόγω τέχνη.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το όνομα του στυλ μπορεί να γραφτεί χρησιμοποιώντας τους ίδιους παραδοσιακούς κινεζικούς χαρακτήρες που θα είχαν χρησιμοποιηθεί για να αναφερθούν στην ιαπωνική πολεμική τέχνη του Aikido πριν από το 1945.

Χαρακτηριστικά του Hapkido

Το Hapkido επιχειρεί να είναι ένα πλήρες στυλ μάχης, παρά μια τέχνη εξειδίκευσης. Μαζί με αυτό χρησιμοποιεί τις μαλακές τεχνικές που δανείστηκε από το Aikido για να χρησιμοποιήσει την ενέργεια των αντιπάλων εναντίον τους με ρίψεις και κλειδώματα των αρθρώσεων, μαζί με τις σκληρές τεχνικές χεριών και λακτισμάτων που δανείστηκε από το TaeKwonDo και το TangSooDo.

Επίσης προβλέπετε η χρήση όπλων και ένα από τα πράγματα που κάνει το Hapkido κάπως μοναδικό είναι η χρήση κυκλικών και όχι μόνο γραμμικών κινήσεων.

Το Hapkido προορίζεται να είναι ένα στυλ αυτοάμυνας και όχι άθλημα, το αναφέρουμε αυτό γιατί ορισμένοι διδάσκουν το Hapkido σε μορφή αγώνων.

Βασικοί στόχοι του Hapkido

Οι βασικοί στόχοι του Hapkido συνδέονται με τις προσπάθειές πάνω στην αυτοάμυνα, έτσι ο στόχος των ασκούμενων είναι να ακινητοποιήσουν  τον αντίπαλό τους.

Χρησιμοποιώντας ένα χτύπημα μπορείς να γεφυρώσεις την απόσταση προτού μπορέσεις και αρπάξεις τον αντίπαλο ώστε να του κάνεις μια ρίψη, στη συνεχεία να του κλειδώσεις την άρθρωση για να τον καθηλώσεις.

Οργανώσεις Hapkido

  • Διεθνής Ομοσπονδία Μάχης Χαπκίντο (ICHF)
  • Διεθνής Ομοσπονδία Hapkido (IHF)
  • Διεθνής Ομοσπονδία HKD (IHF)
  • Jung Ki Kwan Hapkido Association (JHA)
  • Κορεατική Ομοσπονδία Χαπκίντο (KHF)
  • Ομοσπονδία Χαπκίντο Κορέας – Ομοσπονδία Χαπκίντο Κορέας
  • World Hapkido Association (WHA)
  • Hwalmoo Hapkido Asoociation (HWHA)

Υποργανώσεις Hapkido

Όπως συμβαίνει με όλα τα στυλ πολεμικών τεχνών με κάποια ιστορία, έχουν ξεπηδήσει μια δημιουργηθεί πολλαπλά συστήματα του Hapkido.

Όλα όμως μοιράζονται πολλά κοινά με την τέχνη του αρχικού Hapkido που ξεκίνησε για πρώτη φορά ο Choi Yong Sul.

Εδώ είναι μερικά παραδείγματα:

  • Jin Jung Kwan Hapkido
  • Shinshei Hapkido
  • Sin Moo Hapkido
  • Hwalmoo Hapkido
  • Combat Hapkido

 

Μερικές τέχνες από τις οποίες προήρθε το Hapkido:

  • Aikido : Ο Choi Yong Sul έμαθε Daitô-ryû Aiki-jûjutsu υπό τον Takeda Sokaku ενώ βρισκόταν στην Ιαπωνία, αυτή η τέχνη θα αποτελέσει τη βάση για το Aikido αργότερα και η επιρροή του Aikido στις ρίψεις και τις αρθρώσεις μπορεί να φανεί πολύ στις τεχνικές του Hapkido.
  • Τζούντο : Λόγω της βοήθειας της μαύρης ζώνης του τζούντο Suh Bok Sub στη διαμόρφωση της τέχνης, το Hapkido χρησιμοποιεί πολλές εκτροπές σε στυλ τζούντο.
  • TaeKwonDo : Οι κλωτσιές και οι μπουνιές από αυτή την κορεατική εντυπωσιακή τέχνη μεταφέρθηκαν στο hapkido κυρίως μέσω της επιρροής του Kim Moo Hong (μαθητής των Choi and Suh) και του Ji Han Jae.
  • Tang Soo Do: Ομοίως, το εντυπωσιακό στυλ Tang Soo Do εισήχθη επίσης.

Για παραπάνω πληροφορίες στείλτε μήνυμα στην σελίδα www.combattraining.gr