20/04/2024

Η εφαρμογή του Hapkido και του Combat Hapkido

Ο Μιχαήλ Χριστοδούλου αναλύει την…τέχνη του

Ο σύγχρονος κόσμος είναι ένα πολύ πιο ασφαλές μέρος από οποιαδήποτε άλλη εποχή στην ιστορία, εάν ζείτε σε μια ανεπτυγμένη χώρα το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσετε σωματική βία για να σώσετε τη ζωή, την υγεία ή την αξιοπρέπειά σας. 

Φανταστείτε όμως, ότι μια μέρα θα αναγκαστείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, την οικογένειά σας ή την περιουσία σας και δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, οι σωματικές και ψυχικές δεξιότητες που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχετε, αν βέβαια κατέχετε τέτοιες δεξιότητες.

Όπως λέει η αρχαία κινεζική παροιμία «Καλύτερα να είσαι πολεμιστής σε κήπο, παρά κηπουρός σε πόλεμο», αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα.

Το Hapkido είναι μια υβριδική πολεμική τέχνη σχεδιασμένη για αυτοάμυνα με καταγωγή από την Κορέα που περιλαμβάνει ένα πλήρες οπλοστάσιο τεχνικών τόσο για χτυπήματα όσο εκ του όρθιου, στο έδαφος, άοπλα και ένοπλα. 

Στόχος μας στο Combat Hapkido είναι να σας εκπαιδεύσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσετε να εφαρμόζετε στην πράξει ρεαλιστικές τεχνικές και όχι απλώς να εξασκηθείτε σε τεχνικές επιδείξεων.

1. Τι είναι γενικά το Hapkido: Είδος Πολεμικής Τέχνης; Αυτοάμυνα; Ταεκβοντο; Krav Maga;

Το Hapkido δημιουργήθηκε στην Κορέα ως μια μορφή αυτοάμυνας, το όνομα κυριολεκτικά σημαίνει «ο τρόπος του συντονισμού και εσωτερικής δύναμης» και χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό τεχνικών δυναμικών χτυπημάτων, λακτισμάτων, εκτροπών, ρίψεων, τεχνικές εδάφους, γροθιών, αγκώνων καθώς και από μια τεράστια γκάμα τεχνικών κλειδώματος αρθρώσεων.  

Αυτό κάνει το Hapkido μια πλήρη πολεμική τέχνη και μια από τις αρχικές «μικτές πολεμικές τέχνες», είναι ότι δημιουργός του στυλ Choiyongsool προσάρμοσε την ιαπωνική τέχνη Daitoryu Aiki jiujitsu όταν επέστρεψε στη χώρα του μετά από 30 χρόνια παραμονή στην Ιαπωνία. 

Αυτός και οι οπαδοί του είδαν την ανάγκη να προσθέσουν όλο και περισσότερες τεχνικές στο Hapkido από άλλες πολεμικές τέχνες, που έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να εφαρμοστούν σε πραγματικές μάχες. 

Προστέθηκαν πρώτα λακτίσματα και χτυπήματα από το ιθαγενές Κορεάτικο σύστημα Taekkyon (μητρικό στυλ του σύγχρονου Taekwondo), μετά διάφορες ρίψεις και τεχνικές μάχης στο έδαφος από το τζούντο. 

Ο κύριος στόχος του Hapkido είναι να υποτάξει γρήγορα και να ακινητοποίηση κάθε επιτιθέμενο χωρίς τη χρήση ωμής βίας. 

Αντίθετα, οι ασκούμενοι επιδιώκουν να κερδίσουν το πλεονέκτημα μέσω του της χρήσης της θέσης του σώματος και της εφαρμογής μοχλών για την ακινητοποίηση του αντιπάλου χωρίς τη χρήση δύναμης. 

Ο έλεγχος του αντιπάλου επιτρέπει τον Hapkidoka να επιλέξει να εκτονώσει την κατάσταση χωρίς να προκαλέσει ζημιά ή να προκαλέσει σοβαρή ζημιά αν θέλει. Αυτό καθιστά το Hapkido ένα προτιμώμενο σύστημα για πολλά μέλη του προσωπικού επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο. 

Το παραδοσιακό Hapkido βασίζεται σε τρεις σημαντικές αρχές.

Αρχή της μη αντίστασης στη βία – αυτή η αρχή διδάσκει να μην ενεργείτε άμεσα αντιτιθέμενοι στη δύναμη του αντιπάλου. Η ισορροπία και η ρευστότητα χρησιμοποιούνται για να ανακατευθύνουν και να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη του αντιπάλου εναντίον τους. 
Αρχή της κυκλικής κίνησης – η χρήση κυκλικών κινήσεων επιτρέπει τη συγκέντρωση μεγαλύτερης ενέργειας και τη χρήση της στις τεχνικές. Όλες οι κινήσεις στο Hapkido είναι ελεύθερες και φυσικές.

Αρχή του νερού – εν ολίγοις, αυτό σημαίνει να προσαρμόζεστε ρευστά στις συνθήκες του αντιπάλου και του περιβάλλοντος. Κάποιος πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί σε κάθε κατάσταση. Αυτή η αρχή δείχνει επίσης τη ρέουσα φύση των κινήσεων στο Hapkido.
Φυσικά, μπορούμε να αναλύσουμε αυτές τις έννοιες με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια, αλλά ίσως θα το κάνουμε αυτό σε άλλο άρθρο. Αυτό είναι απλώς για να σας εξοικειώσει με τις βασικές αρχές και τι θα μάθετε εάν επιλέξετε να εκπαιδεύσετε το Hapkido. 

2. Πως εκπαιδεύουμε όμως στο Combat Hapkido

Απλά χτυπήματα με τα πάνω άκρα και κάτω άκρα, ρίψεις, λαβες, άμεσες αντεπιθέσεις, μάχη στο έδαφος & εφαρμογή τεχνικών με σύγχρονα όπλα και χωρίς.

Στο Combat Hapkido θεωρούμε ότι οι πολεμικές τέχνες είναι κάτι πολύ περισσότερο από λακτίσματα και γροθιές, οι πολεμικές τέχνες πρέπει να σας διδάξουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και ιδιοτήτων. 

Εκτός από το να μάθετε πώς να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας σωματικά, θα αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και θα συνειδητοποιήσετε σε ένα μεγάλο εύρος καταστάσεων.

Το πρόγραμμά του Combat Hapkido μπορεί να σας παρέχει το πλήρες σύνολο τεχνικών, για αυτό αναπτύχτηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψει πολλά από τα κενά μεταξύ των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών και των σύγχρονων αναγκών αυτοπροστασίας . 

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η άνοδος του αθλήματος των Μικτών Πολεμικών Τεχνών (ΜΜΑ) εξέθεσε πολλούς παραδοσιακούς κλάδους των Πολεμικών Τεχνών, Επιπλέον η μεγάλη χρήση καμερών σχεδόν παντού κατέγραψε επίσης πραγματικές διαμάχες που όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν στο Διαδίκτυο. 

Με αυτή τη γνώση ακολουθήσαμε το παράδειγμα των πρώτων δασκάλων του Hapkido και επεκτείναμε το ήδη πολύ ισχυρό παραδοσιακό στυλ με σενάρια βασισμένα στις συγχρονίες ανάγκες. Το αποτέλεσμα είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών στο σύγχρονο Combat Hapkido. 

Ωστόσο καλύπτουμε όλες τις αξίες και τις τεχνικές από το παραδοσιακό Hapkido και είμαστε περήφανο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Hwalmoodo ανήκει και το Combat Hapkido.

3. Τα οφέλη του Combat Hapkido

Δύναμη, αερόβια άσκηση, ευελιξία, ανακούφιση από το στρες, διασκέδαση

Η εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες είναι ένα ατελείωτο ταξίδι προς την αυτοβελτίωση και την πνευματική ανάπτυξη, αλλά είναι επίσης είναι μια εξαιρετική προπόνηση για το σώμα. Η συστηματική προπόνηση αναμφίβολα θα αυξήσει τη μυϊκή σας δύναμη, την ευλυγισία και την λειτουργία καρδιά.

Η ρευστή και μη ανθεκτική φύση του Combat Hapkido μειώνει σημαντικά την πιθανότητα τραυματισμών και βλάβης, ειδικά σε σύγκριση με τη σύγχρονη προπόνηση στα μαχητικού σπορ. 

Και τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, μία από τις πιο ευεργετικές πτυχές της εκπαίδευσης των πολεμικών τεχνών είναι η ανακούφιση από το άγχος. 

Όταν εστιάζεις στην τελειοποίηση των τεχνικών, ξεχνάς οτιδήποτε άλλο στη ζωή σου. Όλα τα πραγματικά ή αντιληπτά προβλήματα που αντιμετωπίζετε εξαφανίζονται τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της πρακτικής. 

Το χαρακτηριστικό του Combat Hapkido είναι η άμεση αντεπίθεση, η ακρίβεια των χτυπημάτων, η ανάπτυξη της ψυχικής και σωματικής δύναμης και όχι η εφαρμογή μιας τέλειας τεχνικής όπως στο παραδοσιακό Hapkido κι αυτό είναι που το κάνει ένα λειτουργικό σύστημα  για όλους τους τύπους ανθρώπων.

Το ταξίδι σας στις πολεμικές τέχνες είναι ένα ταξίδι της κυριαρχίας του εαυτού σας, όχι των άλλων και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα στο Combat Hapkido

Για περισσότερες πληροφορίες στο www.combattraining.gr

Χριστοδούλου Μιχαήλ Master Black Belt (6 Dan) – Ikaria Fighters                        Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Combat Hapkido