26/04/2024

Δέσποινα Κουτσουναμεντου: «Oι πολεμικές τέχνες σε μαθαίνουν να σέβεσαι τον συνάνθρωπο σου»

Tα σπουδαία οφέλη των πολεμικών τεχνών τονίζει η υπεύθυνος των τμημάτων Ikaria Fighters

Η συνεργάτιδα του Μιχαήλ Χριστοδούλου στους Ikaria Fighters μιλάει για τα οφέλη των πολεμικών τεχνών τόσο στις νεαρές ηλικίες όσο και στις γυναίκες.

Η Δέσποινα Κουτσουναμεντου έχει δεκαετή εμπειρία στον χώρο ενώ είναι η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη που κατέκτησε μαύρη ζώνη στο Combat Hapkido. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Δέσποινα έχεις αναλάβει πολλά από τμήματα μίας εκ των top σχολών στην Ελλάδα, των Ikaria Fighters. H δεκαετή πλέον εμπειρία σου στον χώρο πως κρίνει την πορεία των πολεμικών τεχνών στην χώρα. Είναι σε άνοδο τα τελευταία χρόνια;

«Η εμπειρία μου αυτά τα δέκα χρόνια είναι η καλύτερη που είχα, καθώς έμαθα πολλά από τον δάσκαλο μου Χριστοδούλου Μιχαήλ. Έτσι μπόρεσα και εγώ με την σειρά μου να διδάξω τους μαθητές μου την αυτοάμυνα και τις πολεμικές τέχνες  .

Και αυτό είναι που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη και υπερήφανη, ότι έχω όλες τις απαραίτητες γνώσεις και την εμπειρία να διδάξω άλλους άσχετα με τον φύλλο που έχουν ή την σωματική κατάσταση, δηλαδή όπως άνετα είμαι μπροστά σε ένα παιδί, έτσι άνετα είμαι και σε έναν ενήλικο άντρα.

Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη άνοδος στον χώρο των πολεμικών τεχνών, γιατί οι εποχές αλλάζουν συνεχεία και τίποτα δεν μένει το ίδιο. Οπότε όλοι μας και ιδίως οι γυναίκες θέλουν να μάθουν να αμύνονται όσο τον δυνατόν πιο αποτελεσματικά, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη και συνάμα επικίνδυνη κατάσταση, βέβαια αυτό θέλει πολύ δουλειά και δεν πετυχαίνεται με μερικά μαθήματα.

Έχει κουράσει, πολλές ώρες προπόνησης και εκπαίδευσης. Ας είμαστε ρεαλιστές, από την στιγμή που θέλεις να μάθεις να προστατεύεις την ζωή σου ή της οικογένεια σου, πρέπει να μάθεις να κάνεις υποχωρήσεις και να εργαστείς επάνω στο εαυτό σου τόσο το  πνεύμα, όσο και το σώμα σου».

Κατέχεις μαύρη ζώνη στο Combat Hapkido και η πρώτη που το κατάφερες στην Ευρώπη. Αυτή θεωρείς πως ήταν η πιο σημαντική επιτυχία στην καριέρα σου ως αθλήτρια; Η κορυφαία στιγμή σου;

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη για αυτή την επιτυχία μου, ως την πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη. Γιατί δούλεψα πολύ σκληρά για να τα καταφέρω, πόσο μάλλον που η επιτροπή αποτελούνταν από τον Γερμανό Τεχνικό Υπεύθυνο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, τον Ιταλό Πρόεδρο της, τον Έλληνα Πρόεδρο και τους δυο Κορεάτες όπου ο ένας από αυτούς ήταν ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και ο άλλος ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της. Βεβαία τα κατάφερα όλα αυτά με την βοήθεια του δάσκαλου Χριστοδούλου Μιχαήλ, πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλες επιτυχίες όσο προπονούμε».

Η αυτοάμυνα στις γυναίκες είναι κάτι απαραίτητο στις μέρες μας. Βλέπεις στα τμήματα σου ενδιαφέρον από τις γυναίκες, ή υπάρχει ακόμα αυτή η παλαιά πεποίθηση πως τα μαχητικά σπορ αφορούν κυρίως τους άνδρες;

«Η αυτοάμυνα για τις γυναίκες σίγουρα είναι απαραίτητη, ωστόσο όσο πέρνα ο καιρός βλέπω ότι οι γυναίκες από μικρή ηλικία ενδιαφέρονται περισσότερο να ασχοληθούν με τις Πολεμικές Τέχνες, την Αυτοάμυνα και γενικώς τα μαχητικά αθλήματα και όχι τόσο οι άνδρες».

Συνεργάζεσαι με έναν πολύ έμπειρο δάσκαλο όπως ο Μιχαήλ Χριστοδούλου. Ποιο είναι το μυστικό μίας σωστής συνεργασίας που έχει ως αντίκτυπο την σχολή και την καλή εικόνα που δείχνει προς τα έξω;

«Δεν υπάρχουν μυστικά, παρά μονό όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που μας μαθαίνουν οι πολεμικές τέχνες, από την στιγμή που θα αφοσιωθείς σε αυτές. Τα οποία είναι ο σεβασμός προς τον δάσκαλο, όπως και ο σεβασμός που πρέπει να έχουμε προς τον συνάνθρωπο μας.

Η εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουμε προς τον δάσκαλο, όπως και η εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουμε στους συνανθρώπους μας που πραγματικά νοιάζονται για εμάς, όπως οι γονείς μας. Η υπομονή που πρέπει να έχουμε προς τον δάσκαλο και τον τρόπο διδασκαλίας του, όπως και η υπομονή που πρέπει να έχουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Να μην είμαστε παρορμητικοί, γιατί γενικως θα πρέπει να βλέπουμε τα διάφορα θέματα που μας απασχολούν με μια βαθιά /προσεκτική ματιά και όχι επιφανειακή, ώστε να μην πάρουμε λάθος αποφάσεις. Η αφοσίωση που πρέπει να έχουμε στον δάσκαλο μας, καθώς γνωρίζει τι πρέπει να γίνει και ποτέ πρέπει να γίνει. Γιατί και αυτός θέλει να πετύχουμε σε αυτό που κάνουμε, οπότε δεν πρέπει να αμφιβάλουμε με τις αποφάσεις του, όσο και περίεργες μπορεί να μας φάνουν την δεδομένη στιγμή.

Έτσι και στην ζωή θα συναντήσουμε ανθρώπους που στην εργασία τους επάνω είναι ειδικοί και για αυτό δεν θα πρέπει να τους αμφισβητήσουμε, γιατί θα γνωρίζουν κάποιες πτυχές που δεν έχουμε την διορατικότητα να δούμε. Βέβαια πάντα όταν πρόκειται για το καλό το δικό μας και του κοινωνικού συμφέροντος».

Ένα μήνυμα γιατί να έρθει ένα νέο παιδί και να προπονηθεί μαζί σας;

«Σε εμάς σίγουρα θα μάθει να σέβεται τους συνάνθρωπους του, να αγαπάει αυτό που θα κάνει, αλλά πάντα με την βοήθεια των γονιών του!

Γιατί οι γονείς είναι κύριοι εμπνευστές των παιδιών τους, η ήρωες τους!!  Τα παιδιά βλέπουν πρώτα τους γονείς καθώς μεγαλώνουν και μετά τους έχουν ως μετρό σύγκριση στο περίγυρο τους. Αν οι γονείς είναι δυναμικοί και έχουν αξιοπρέπεια και σεβασμό στους συνανθρώπους τους, θα μάθουν και τα παιδιά να κάνουν το ίδιο.

Εμείς ως εκπαιδευτές, προπονητές και δάσκαλοι μπορούμε να συνεργαστούμε με τους γονείς, αρκεί να το θέλουν. Να έρθουν να μας μιλήσουν για τυχόν προβλήματα που έχουν και σίγουρα μαζί θα μπορέσουμε να τα λύσουμε».