20/04/2024

Χρήστος Πρωτονοτάριος: Ο ασκούμενος πρέπει να αυξάνει την αντίληψη του για τους κίνδυνους που υπάρχουν

Ένας από τους πιο έμπειρους εκπαιδευτές της χώρας και κόουτς του Εκπαιδευτικού Οργανισμού αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας είναι ο Χρήστος Πρωτονοτάριος.


Με πολυετή πείρα στις πολεμικές τέχνες ίδρυσε το 2009 την εταιρία, διδάσκοντας την αυτοάμυνα μέσω του Krav Maga και του Tactical Blade System. Πλέον έχει επεκταθεί με παραρτήματα σε όλη την Αττική. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Η σχολή κοντεύει μία δεκαετία ύπαρξης. Όταν ξεκινούσατε αυτή την προσπάθεια το 2009 περιμένατε τόσο μεγάλη ανταπόκριση και ποιος ήταν ο πρωταρχικός στόχος;

«Όταν ξεκινούσα την προσπάθεια τον Σεπτέμβριο του 2009 είχα ήδη 15 έτη προπόνησης και εντατικής εκπαίδευσης στο ενεργητικό μου τόσο σε παραδοσιακές πολεμικές τέχνες(karate,ninjutsu,wing chun,kung fu,muay thai) όσο και σε συστήματα αυτοάμυνας (Krav Maga, Haganah) καθώς και πανελλήνιους αγώνες στο καράτε(kumite) και στο sanda(chinese kick boxing).

Τα αναφέρω τα παραπάνω καθώς παρά το μικρό της ηλικίας μου, το 2009 που ήμουν 27 ετών, η αναλογία των 15 συνεχόμενων ετών στις πολεμικές τέχνες μου έδινε την αυτοπεποίθηση ότι η ανταπόκριση θα ήταν μεγάλη.

Βέβαια παρά τον πρωταρχικό μου στόχο (30 εγγραφές τον πρώτο μήνα)δεν περίμενα ότι την πρώτη ημέρα λειτουργίας της εταιρείας θα είχα κοντά στις 30 εγγραφές (χωρίς κανέναν προσωπικό μου γνωστό) χωρίς καν να υπάρχει επίσημο site την τρέχουσα περίοδο.

Για να απαντήσω στην ερώτηση ο πρωταρχικός στόχος του ενός μήνα υπερκαλύφθηκε την πρώτη κιόλας ημέρα.Τα υπόλοιπα είναι ιστορία μέχρι και σήμερα».

Μετράτε πολλά χρόνια εμπειρίας στις πολεμικές τέχνες. Με την εμπειρία σας θεωρείται πως οι πρακτικές σε μία σχολή μπορούν να σώσουν ζωές στον δρόμο;

«Από την εμπειρία μου των 24+ ετών πλέον έχω την γνώμη ότι τα πάντα μπορούν να σου δώσουν τα εφόδια για να σώσεις την ζωή σου στον δρόμο.Όταν λέω τα πάντα εννοώ τα πάντα.

Από ένα βιβλίο που θα διαβάσεις,από μία πληροφορία που θα πάρεις σε μία βόλτα,από ένα συμβάν που θα ακούσεις στην τηλεόραση μπορείς να πάρεις πληροφορίες που θα σου φανούν χρήσιμες για να σου σώσουν την ζωή.

Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε χώρους πολεμικών τεχνών που σε μαθαίνουν να αμύνεσαι και να προστατεύεις τον εαυτό σου φυσικά μόνο βοήθεια σου προσφέρει όλη αυτή η εκπαίδευση.

Το πόσο ο καθένας όμως έχει την αντίληψη να κατανοήσει την ουσία και το νόημα των τεχνικών ή του στυλ που εξασκεί είναι μία άλλη συζήτηση.

Το νόημα είναι να λειτουργεί το μυαλό του ασκούμενου ασταμάτητα και να αυξάνει την αντίληψή του για τους πραγματικούς κινδύνους που υπάρχουν εκτός τατάμι. Το σίγουρο είναι ότι από όλα μπορούμε να μάθουμε πράγματα και να εξελιχτούμε».

Το Krav Maga το ξεκίνησαν οι Ισραηλινοί. Πλέον θεωρείται πως υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία των δασκάλων στην Ελλάδα να το διδάξουν σωστά;

«Το Krav Maga και το όνομα και η αρχική τεχνοτροπία του συστήματος είναι Ισραηλίτικη. Οι Ισραηλινοί έδωσαν μία γενναία δόση ρεαλισμού στο όρο “αυτοάμυνα” καθώς και στην προπονητική της.

Είναι πρωτοπόροι στον τομέα αυτόν καθώς το Krav Maga έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο με διάφορες ομοσπονδίες και οργανισμούς να ισχυρίζονται ότι κατέχουν την πρωτιά σε γνησιότητας,αρχηγία και ύλης του γνήσιου Krav Maga.

Η εταιρεία μου κατέχοντας όλα τα νόμιμα παραστατικά για να υφίσταται,απέχει από ομοσπονδίες καθώς ο μοναδικός πλέον υπεύθυνος για τα διπλώματα και τις εκπαιδεύσεις του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Αυτοάμυνας & Αυτοπροστασίας είναι ο εαυτός μου.

Υπάρχει συνεχή εξέλιξη στο σύστημα αυτοάμυνας που διδάσκω και στο Tactical Blade System(Επιχειρησιακή Χρήση & Αυτοάμυνα Μαχαιριού) και σε όλη την εκπαιδευτική ομάδα που είναι η ραχοκοκαλιά,η εικόνα και το μέλλον της εταιρείας».

Ποια θεωρείται ότι είναι το πλεονεκτήματα του συστήματος σε σχέση με τα μαχητικά σπορ τύπου μποξ, kickboxing, ΜΜΑ;

«Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όπως έχουν οι άνθρωποι έτσι ακριβώς έχουν και οι πολεμικές τέχνες,μαχητικά αθλήματα και τα συστήματα αυτοάμυνας.Οι πολεμικές τέχνες έχουν δημιουργηθεί σε παλαιότερες εποχές με σκοπό την εξόντωση του αντιπάλου στο πεδίο της μάχης είτε χρησιμοποιώντας τα όπλα της εκάστοτε εποχής είτε με γυμνά χέρια.

Τα μαχητικά αθλήματα μας γυρνούν πίσω στον χρόνο τα οποία δημιουργήθηκαν για διαφορετικούς λόγους από τις πολεμικές τέχνες και η μεγάλη διαφορά τους έγκειται στους κανονισμούς και τους περιορισμούς την ώρα της μάχης καθώς και την ύπαρξη διαιτητή.

Τέλος τα συστήματα αυτοάμυνας αποτελούν μία σύγχρονη εκδοχή των πολεμικών τεχνών καλύπτοντας διάφορους τομείς τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και στον πολιτικό.

Η προσωπική μου άποψη από την πολύχρονη εμπειρία μου σε ρεαλιστικές καταστάσεις είναι ότι όλα τα πράγματα εξαρτώνται από το ίδιο το άτομο.Περισσότερη σημασία έχει το άτομο να έχει ανοιχτό μυαλό και καθαρή καρδιά για να μπορέσει να αντιληφθεί και να απορροφήσει την ουσία από οποιαδήποτε πολεμική τέχνη,από οποιοδήποτε άθλημα ή σύστημα αυτοάμυνας.Στο τέλος όλα έχουν έναν κοινό παρανομαστή και το κυριότερο ρόλο τον παίζει το ίδιο το άτομο».

Οργανώνεται και πολλά σεμινάρια. Μπορούν να βοηθήσουν τα σώματα ασφαλείας ώστε να καταρτιστούν για δύσκολες συνθήκες;

«Δεν χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ την λέξη σεμινάριο γιατί ούτε με εκφράζει ούτε θεωρώ ότι είναι κάτι ουσιώδες.Προτιμώ να διεξάγω εκπαιδεύσεις και κυρίως εντατικές για να υπάρχει νόημα στις ώρες και τα χρήματα που θα ξοδέψει ο ασκούμενος καθώς ένα σεμινάριο λίγων ωρών το μοναδικό που αποφέρει είναι κάποια χρηματικά οφέλη και ίσως μία γνωριμία με τον εκάστοτε εισηγητή του σεμιναρίου χωρίς να δημιουργείται μία ολοκληρωμένη άποψη για την τεχνοτροπία που διδάσκει.

Οπότε όσον αφορά τις εντατικές εκπαιδεύσεις που αφορούν τα σώματα ασφαλείας φυσικά και μπορούν να βοηθηθούν τόσο στην εκπαίδευση χρήσης όπλων όπως είναι η πτυσσόμενη ράβδος(Tactical Baton) και η χρήση πιστολιού(Israeli Combat Shooting) όσο και στην άοπλη αυτοάμυνα εναντίον όπλων(μαχαίρι – πιστόλι – γκλοπ).

Επίσης ο τομέας Επιβολής Νόμου(Law Enforcement) καλύπτει μία μεγάλη γκάμα από αμυντικές τακτικές ειδικά για τα σώματα ασφαλείας και τεχνικές που αφορούν κλειδώματα,ανατροπές και χειροπέδηση για αστυνομική χρήση».

Που μπορούμε να σας βρούμε και να ξεκινήσουμε μία προπόνηση μαζί σας;

«Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην οδό Πόντου 10 στον Κορυδαλλό και παράλληλα υπάρχουν παραρτήματα στις περιοχές του Βύρωνα,Κουκάκι και της Νίκαιας όσων αφορά την περιοχή της Αττικής και εκτός η εταιρεία αντιπροσωπεύεται από μέλος της εκπαιδευτικής μας ομάδας στην Πάτρα.

Λεπτομέρειες και πληροφορίες για τα τμήματα και τις ώρες λειτουργίας μπορείτε να ενημερώνεστε από το επίσημο site της εταιρείας www.chprotonotarios.com από το facebook στην σελίδα: Protonotarios – Self Defense & Self Protection Educational Organization».