16/04/2024

Φεύγουν από την SAS και γίνονται σωματοφύλακες

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο μας έρχεται σήμερα από τo VICE του Καναδά, καθώς ο Mark «Billy» Billingham, που αποχώρησε από τις Βρετανικές ειδικές δυνάμεις, έγινε σωματοφύλακας υψηλών προσώπων, έχοντας παρακαταθήκη την σκληρή εκπαίδευση που πέρασε. Διαβάστε το άρθρο αναλυτικά:

Ο Mark «Billy» Billingham πέρασε 27 χρόνια με τη SAS. Πολέμησε στο Ιράκ και του απονεμήθηκε το μετάλλιο ανδρείας της βασίλισσας, αφού κατάφερε να πιάσει έναν ελεύθερο σκοπευτή του IRA χρησιμοποιώντας τον εαυτό του ως δόλωμα. Του απονεμήθηκε επίσης και το μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ενώ αυτή την περίοδο παίρνει μέρος στο σόου επιβίωσης του Channel 4 με τίτλο SAS:WhoDaresWins. Πριν όμως πάρει μέρος στην εκπομπή, ήταν σωματοφύλακας τηςAngelina Jolie, του Brad Pitt, του Tom Cruise, της Kate Moss, του Russell Crowel και τουClint Eastwood.

VICE: Γεια σου, Billy. Πώς άρχισες να δουλεύεις ως σωματοφύλακας διασημοτήτων;
Mark «Billy» Billingham: Ήταν μια φυσική εξέλιξη. Πριν καν φύγω από το σώμα, με κάλεσαν να βοηθήσω με τη φύλαξη μερικών διασήμων και ο πρώτος που φύλαξα ήταν οTomCruise. Ένας φίλος μου με πρότεινε και άρχισε από εκεί.

Γιατί τόσο πολλά μέλη της SAS πάνε προς αυτήν τη δουλειά όταν φεύγουν από το σώμα;
Πάει λίγο από στόμα σε στόμα. Οι διάσημοι θέλουν την καλύτερη προστασία και οι SASπαρέχουν ακριβώς αυτό. Έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με σωματοφύλακες από τηSAS, οπότε θέλουν να συνεχίσουν να έχουν αυτό το επίπεδο υπηρεσίας.

Πόσο δύσκολο είναι να μπεις στη SAS;
Να σου το πω έτσι: έκαναν αίτηση 280 άτομα και μπήκαν οι 7. Είναι η πιο δύσκολη σωματική και πνευματική δοκιμασία που μπορείς να φανταστείς. Πρέπει να είσαι σωματικά πολύ δυνατός, αλλά το πιο σημαντικό όλων είναι το μυαλό σου. Έχει να κάνει με το πώς σκέφτεσαι, πώς βλέπεις τα πράγματα, πώς τα αναλύεις, καθώς και με την ακεραιότητά σου.

Τι κάνει άτομα σαν κι εσένα τόσο καλούς σωματοφύλακες;
Το να είσαι σωματοφύλακας έχει να κάνει με το να φτιάχνεις πλάνο προκαταβολικά, όχι με το να έχεις καλούς κοιλιακούς. Έχει να κάνει με το να ξέρεις πώς να ξεφύγεις, να έχεις εναλλακτικά σχέδια, με το πώς διαβάζεις μια κατάσταση. Εμείς πρέπει να παραμένουμε ήρεμοι σε καταστάσεις υψηλής πίεσης και να αποφεύγουμε τις συμπλοκές. Παραμένουμε ήρεμοι όταν όλοι οι άλλοι τα χάνουν.
Υπήρξαν διασημότητες με τόσο απαίσια συμπεριφορά που ευχήθηκες να ήσουν σε κάποια εμπόλεμη ζώνη αντί να χρειάζεται να έχεις να κάνεις μαζί τους;
Μέχρι στιγμής ήταν όλοι πολύ καλοί.

Και η Kate Moss πώς ήταν;
Ήταν η Kate Moss. Ήταν διαφορετική. Ήταν επαγγελματίας, καλή σε αυτό που έκανε. Δεν τη γνώρισα και πολύ καλά γιατί συνέβαιναν πολλά όταν ήμουν γύρω της. Είχα πολλή δουλειά με τους παπαράτσι – μας ακολουθούσαν διαρκώς και παντού. Αλλά με σεβόταν και πάντα έκανε ό,τι της ζητούσα, οπότε δουλεύαμε μια χαρά μαζί.

Ο Brad και η Angelina με κοιτούσαν περιμένοντας μια λύση. Η απάντηση; Φύγαμε με το αμάξι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, φύγαμε και από την πόλη και ακύρωσαν το πάρτι το οποίο θα οργάνωναν.

Ποια άτομα τα οποία έχεις φροντίσει ήταν τα πλέον συμπαθητικά;
Έχω περάσει πολύ χρόνο με τον Brad και την Angelina, οπότε θα ήμουν θετικά προδιατεθειμένος προς αυτούς.

Πώς είναι σαν άτομα;
Πολύ επαγγελματίες, με φοβερό κίνητρο και απίστευτη ενέργεια, περισσότερη ακόμα κι από εμένα. Ήταν πολύ καλοί στο να οργανώνουν τη ζωή τους, πάντα έβρισκαν χρόνο για τα παιδιά τους αλλά και για τις φιλανθρωπικές τους δράσεις. Για να είμαι ειλικρινής, η πίεση κάτω από την οποία ζουν, το να είναι διαρκώς εμφανίσιμοι, το να είναι σωστοί γιατί όλοι ψάχνουν την κακή τους πλευρά γιατί αυτή πουλάει, ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν όλο αυτό είναι απίστευτος.

Διαλέγεις με ποιες διασημότητες θέλεις να δουλέψεις; Ή είναι περισσότερο το ότι είσαι ο πιο σκληρός τύπος, άρα φροντίζεις τους πιο διάσημους;
Όχι, όχι, πρέπει να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για το κατάλληλο διάσημο πρόσωπο. Ο Brad και την Angelina μου εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους και τα μυστικά τους, ακόμα και τι μέγεθος ρούχων φορούν. Οπότε, αν θες να δουλέψεις με κάποιον, πρέπει να ταιριάζετε.

Θυμάσαι τη χειρότερη στιγμή που πέρασες με μια διασημότητα; Φαντάζομαι οι περισσότερες στιγμές είναι αρκετά αδιάφορες, αλλά θυμάσαι κάποια στιγμή που ανησύχησες πραγματικά;
Ασφαλώς. Όπως το είπες, τις περισσότερες φορές απλώς ανησυχείς αν τυχόν χυθεί καφές σε ένα φόρεμα. Αλλά θυμάμαι μια φορά με την Angelina και τον Brad σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Toronto – ήμουν στο αμάξι μαζί τους, όταν ο οδηγός άρχισε να φρικάρει λόγω του κόσμου. Ήταν χαοτικό, υπήρχε κόσμος που προσπαθούσε να ανοίξει με το ζόρι τις πόρτες, μπλοκάροντας τον δρόμο. Προσπαθούσαν να με βγάλουν με το ζόρι από το αμάξι. Ο Brad και η Angelina με κοιτούσαν περιμένοντας μια λύση. Η απάντηση; Φύγαμε με το αμάξι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, φύγαμε και από την πόλη και ακύρωσαν το πάρτι το οποίο θα οργάνωναν. Ήμασταν τυχεροί που δεν πατήσαμε κανέναν.

Πρέπει να ασκείς και κάποια βέτο όταν τα πράγματα ξεφεύγουν;
Το συμβόλαιό μου λέει πως πρέπει να προστατέψω τον πελάτη με οποιοδήποτε κόστος. Αν τους συμβουλέψω πως μια κατάσταση δεν είναι ασφαλής, τότε συνήθως θα το σεβαστούν. Μπορούν βέβαια αν θέλουν να με αγνοήσουν, αλλά έχω σταθεί τυχερός με τους πελάτες μου. Πάντα ακούν αυτό που θα τους πω.

Κάτι τελευταίο. Ποια είναι η πιο σκληρή διασημότητα που έχεις φροντίσει;
Ο Sean Penn. Είναι υπέροχος τύπος –θαυμάσιος άνθρωπος– αλλά, φίλε, μπορεί να φροντίσει πολύ καλά τον εαυτό του.