26/04/2024

Τι είναι το Arnis – Eskrima – Kali και πως θα γίνεις εξπερ

Οι Φιλιπινέζικες πολεμικές τέχνες δεν είναι τόσο διαδεδομένες στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό έχουν εξέχουσα θέση γι’αυτούς που ασχολούνται με το είδος. To Fightsports.gr σήμερα κάνει έρευνα για Αrnis-Εskrima- Kali με τον εξειδικευμένο εκπρόσωπο Μιχάλη Κοσσυβάκη που είναι μάστερ του είδους και σου δείχνει τον τρόπο πως και που μπορείς να μάθεις κάτι τόσο ψαγμένο. Πάμε να δούμε αναλυτικά την συνέντευξη και τι ακριβώς είναι οι Φιλιπινέζικες πολεμικές τέχνες.

Τι είναι οι Φιλιπινέζικες πολεμικές τέχνες;

«Eίναι μια Φιλιππινέζικη τεχνοτροπία μάχης, γνωστή ευρύτερα με τους όρους Arnis – Kali – Eskrima.
Στις Φιλιππίνες, τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, από το ’70 τις έχουν εντάξει επίσημα στο πρόγραμμα σπουδών των γυμνασίων και κολεγίων, ενώ είναι υποχρεωτική η εκπαίδευσή σε αυτές από τις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Ακαδημίες.

Είναι μια τεχνοτροπία, που έγινε γνωστή για την μεγάλη εξειδίκευσή της στην οπλομαχία. 
Παραδοσιακά ο ασκούμενος διδασκόταν πρώτα την χρήση των όπλων και μετά την άοπλη μάχη. 
Η βασική διαφορά με τις άλλες πολεμικές τέχνες που ασχολούνται με τα όπλα, (Kendo, Kenjutsu, Iaido, Okinawa Kobudo, Ευρωπαϊκή ξιφασκία κλπ) είναι ότι ο ΦΠΤ διδάσκουν την χρήση όπλων που είναι πρακτικά στη σύγχρονη εποχή, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το μαχαίρι.

Στο άοπλο κομμάτι των Φιλιππινέζικων πολεμικών τεχνών, υπάρχουν κυρίως

Μano Mano = O γενικότερος όρος της άοπλης μάχης
Sikaran = Ειδικός όρος για την χρήση στην μάχη των ποδιών
Dumog = Ειδικός όρος για τον Φιλιππινέζικο τρόπο πάλης
Panantukan = Φιλιππινέζικη “βρώμικη” πυγμαχία.

Στον ένοπλο τομέα, συναντάμε κυρίως (αναφορά σε παραδοσιακά* και σύγχρονα)

Impact Weapons

Baston / Οlici =  κοντό ραβδί|
Βangow ή Sibat* = μακρύ ραβδί ή κοντάρι με λόγχη
Dulo Dulo = ραβδί παλάμης (σαν το γνωστό palm stick – Kubotan κλπ)
Τameng* = Ασπίδα

Edged Weapons

Daga – Λεπίδα ή μαχαίρι
Balisong = Mαχαίρι πεταλούδα
Karambit = Αγκιστρωτή λεπίδα – μαχαίρι
Εspada = Σπαθί 
Sibat* = Ακόντιο

Flexible Weapons

Latigo = Μαστίγιο
Lubit = Σχοινί
Sarong = Παραδοσιακό περίβλημα μέσης (Κυρίως)
Cadena / Tanikala = Αλυσίδα 
Tabak-Toyok = Δύο ξύλα ενωμένα μεταξύ τους με σχοινί (Όπως τα γνωστά Nunchaku)

Επίσης σε κάθε κατηγορία, υπάρχουν τα λεγόμενα Ιmprovised (αυτοσχέδια) Weapons».

Ποιο είναι το στυλ που διδάσκεται και τι πλεονεκτήματα έχει σε σχέση με τις δυτικές πολεμικές τέχνες;

«Το πρόγραμμα εκπαίδευσης που κυρίως διδάσκω ονομάζεται FCS GREECE. Αρχικά είναι ένα στυλ που γι’ αυτό, η μεγαλύτερη σημασία και η βασική προτεραιότητα είναι η αυτοάμυνα.Μια μέθοδος που προσανατολίζεται και επικεντρώνεται στην ανάγκη της εξειδίκευσης με πρωταρχικό σκοπό και στόχο την επιβίωση, μέσα από οποιεσδήποτε συνθήκες μάχης, ένοπλης ή άοπλης.

Οι επιρροές από διαφορετικές τεχνοτροπίες και στυλ ΦΠΤ, οι σύγχρονες αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην αυτοάμυνα σήμερα, ο καινοτόμος σχεδιασμός και η δομή των προγραμμάτων μας που είναι δοκιμασμένα στον χρόνο και δομημένα με πολύ υψηλά πρότυπα, η πρωτοπορία μας σε πάρα πολλά πεδία… αλλά περισσότερο η πολύχρονη εκπαιδευτική εμπειρία μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, βοήθησε το FCS Greece Program να εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο, που να ξεχωρίζει απ’ όλα τα υπάρχοντα στυλ Φιλιππινέζικων Πολεμικών Τεχνών στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά η επιδίωξή μας παραμένει πάντα πιστή στο ερώτημα “Πως μπορώ να το βελτιώσω;”

Τα ειδικά χαρακτηριστικά του FCS Greece, σε σχέση με τις άλλες Πολεμικές τέχνες είναι:

Α. Το ότι «όλη» η κινησιολογία του – αμυντική και επιθετική, είναι βασισμένη κυρίως στην μάχιμη χρήση και εφαρμογή των λεπίδων.

Β. Η μηχανική του σώματος σε όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης, παραμένει ίδια και στην άοπλη αλλά και στην ένοπλη μάχη, επιτρέποντας την άμεση αντίδραση, χωρίς απολύτως καμία καθυστέρηση και χάσιμο χρόνο στην επιλογή της κατάλληλης αμυντικής ή επιθετικής ενέργειας.

Γ. Μέσα από εκτεταμένη έρευνα, παρατήρηση και πρακτική εφαρμογή στην εξάσκηση και στη μάχη, παράλληλα με την εμπειρία μας στο τμήμα Tactical, έχουμε εξελίξει μια εξαιρετικά αποτελεσματική και επιτυχή εκπαιδευτική μέθοδο.

Σεβόμαστε όλες τις πολεμικές τέχνες, παραμένουμε ανοιχτοί αποδέκτες σε κάθε τι που λειτουργεί, ανεξαρτήτως από πού προέρχεται, αλλά είμαστε εξειδικευμένοι στα διδακτικά αντικείμενά μας. Τα προσεγγίζουμε με την πρέπουσα σοβαρότητα, βαρύτητα και υπευθυνότητα, γνωρίζοντας καλά ότι ο δρόμος που έχουμε επιλέξει, είναι ένας πολύ δύσκολος και διαρκώς εξελισσόμενος τομέας που αξιώνει μεγάλη εμπειρία αλλά και εκτεταμένη εξειδίκευση που πρέπει συνεχώς να διευρύνεται και να επεκτείνεται».

Eskrima, Kali , arnis. Για κάποιους άγνωστες λέξεις. Μπορείτε περίπου να μας περιγράψετε τι σημαίνουν;

«Και οι τρεις αυτές λέξεις, παραπέμπουν στις Φιλιππινέζικες Πολεμικές τέχνες.Ετυμολογικά, Arnis,  προέρχεται από τον Ισπανικό όρο Arnés (Παραδοσιακή Ισπανική πανοπλία) και Ηarness αρχαϊκό Aγγλικό όρο για την πανοπλία, η οποία προέρχεται από τις ίδιες ρίζες.

Eskrima (επίσης την συναντάμε και ως Escrima) προέρχεται από την ισπανική λέξη για την ξιφασκία, Esgrima, στην ίδια κατηγορία την συναντάμε στη Γαλλική γλώσσα Escrime, και σχετίζεται επίσης, με τον αγγλικό όρο skirimish – αψιμαχία. Ο όρος Kali έχει πολλές θεωρίες για την καταγωγή του, τόσες που το άρθρο θα έφευγε από τη στόχευσή του, αν τις ανέφερα.Η πιο πιθανη, όπως αυτή παρουσιάζεται στο ίντερνετ, είναι από τον Φιλιπινέζικο όρο για τις λεπίδες και τα ξίφη Calis

Οι ασκούμενοι αυτών των τεχνών, ονομάζονται για τους άντρες Arnisador (πληθυντικός arnisadores) για τις γυναίκες Arnisadora (πληθυντικός arnisadoras) για το Arnis, και αντίστοιχα Eskrimador (αρσενικό, πληθυντικός eskrimadores) ή Eskrimadora (θηλυκό, πληθυντικός eskrimadoras) για το Eskrima και Kalista για το Kali».

Υπάρχουν πολλοί που αφορίζουν αυτές τις μεθόδους και έχουν τρία στυλ στο μυαλό τους Πυγμαχία κικ ΜΜΑ. Τι έχουν να αντιπαρατάξουν αυτές οι τεχνικές κι αν είναι όντως ρεαλιστικές στον δρόμο;

«Βαθιά πεποίθησή μου είναι πως, ΔΕΝ υπάρχει η απόλυτη πολεμική τέχνη ή το ολοκληρωτικά τέλειο μαχητικό στυλ. Και αυτό επειδή δεν υπάρχει ο απόλυτος τρόπος προσέγγισης που να καλύπτει και να ταιριάζει σε όλους, είτε ως ανάγκη, είτε ως επιλογή. Η τέχνη που για κάποιον είναι η καλύτερη (καλό θα ήταν βέβαια να έχει την απαραίτητη γνώση ώστε να επιχειρηματολογεί βάσιμα υπέρ του ισχυρισμού του) δεν σημαίνει ότι θα είναι και για κάποιον άλλο. Ολοι όσοι είμαστε στον χώρο των Πολεμικών τεχνών, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να αποδίδουμε τον απαραίτητο σεβασμό στην κάθε προσέγγιση για αυτό που είναι και για την αξία που έχει.

ΠΡΕΠΕΙ να φέρουμε εκτίμηση προς τον κάθε άνθρωπο για τη δουλειά που έχει κάνει στην προσέγγιση του και στην προσήλωση που έχει επιδείξει για να φτάσει σε όποιο σημείο βρίσκεται, σύμφωνα με την προτίμησή του.

Παρ’ όλα αυτά, και οι τρείς αναφορές σου είναι για Αθλήματα (πάρα πολύ καλά και τα τρια), ενώ μιλάμε για καθαρά πολεμική τέχνη.
   
Τα μαχητικά αθλήματα και η sport πλευρά των πολεμικών τεχνών, προσανατολίζονται και επικεντρώνονται στην αγωνιστική δραστηριότητα, διέπονται από κανονισμούς, έχουν ειδικό εξοπλισμό, συγκεκριμένη ένδυση και προστατευτικά και ακολουθούν (ορθώς) τυποποιημένες μορφές εκπαίδευσης που εντάσσονται στο πλαίσιο του αθλήματος που ακολουθούν.

Η σημαντικότερη όμως διαφορά, είναι ότι τα μαχητικά αθλήματα και η sport πλευρά των πολεμικών τεχνών, κινούνται ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Οι πολεμικές τέχνες, δημιουργήθηκαν και σχεδιάστηκαν για αληθινή μάχη, και με τον καιρό, εξελίχθηκαν και μετασχηματίστηκαν σε μεθόδους αυτοάμυνας. Αυτή η “αλλαγή” δεν τις μετατόπισε διόλου από την ουσία της έννοιάς τους.

Εκπαιδεύουν τον ασκούμενο, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, στην εξουδετέρωση ή τον περιορισμό του αντιπάλου. Ολες αυτές οι μορφές, διδάσκουν και το πώς θα βλάψουν τον αντίπαλο, σε σημείο μη αναστρέψιμης ζημιάς, μόνιμης ολικής ή μερικής ανικανότητας, ακόμα και την τελική εξόντωση του θύτη.

Ο άνθρωπος που εκπαιδεύεται στο πως να υπερασπιστεί τον εαυτό του, μαθαίνει να κρατά στο μυαλό του τον τελικό στόχο (τη σωματική του ακεραιότητα ή τη ζωή του!) Αν μπορεί να τρέξει μακριά, στη συνέχεια, να τρέξει μακριά!Ο αθλητής από την άλλη, προπονείται στο πώς να νικήσει τον αντίπαλο του, μέσα από συγκεκριμένα όρια και καθορισμένα πρότυπα.

Οι Φιλιππινέζικες Πολεμικές Τέχνες, αντιπαρατάσσουν την απόλυτη ταύτισή τους με τον ρεαλισμό στον δρόμο, και στην αποτελεσματικότητα τους στην άοπλη ή ένοπλη μάχη χωρίς κανόνες».

Το επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλό στο στυλ σας και τι χρειάζεται για να μάθει κάποιος τέτοιες τεχνικές;

Το αν και κατά πόσο είναι υψηλό, θα το κρίνει ο κάθε αναγνώστης παρακολουθώντας τις συνεχείς και πολυποίκιλες δράσεις μας, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Διεθνές επίπεδο.

Αυτό που δεν χωρά αμφισβήτηση, είναι το γεγονός πως το FCS GREECE είναι το πιο διαδεδομένο στυλ Φιλιππινέζικων Πολεμικών Τεχνών, απ’ όσα δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, με 20 ενεργές σχολές και 7 εστίες εκπαίδευσης στην Ελλάδα, (Κάτω Πατήσια, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Πειραιάς, Πασαλιμάνι, Ρόδος – Πόλη, Ρόδος – Κρεμαστή, Αλεξ/πολη, Βέροια, Θέρμη, Καλαμαριά, Κάτω Τούμπα, Κομοτηνή, Νεάπολη, Σέρρες, Τριανδρία, Χαριλάου, Γλυφάδα, Λούτσα, Γαλάτσι, Κυψέλη, Χαλκίδα, Αχαρναί, Περιστέρι, Μαρούσι, Αγιοι Ανάργυροι)) και πάνω από 10 σχολές στην Πολωνία και 1 στην Ουαλία ακολουθούν το πρόγραμμα του FCS GREECE στο μαχαίρι, από το 2010,

Επίσης είναι η μόνη Φιλιππινέζικη τεχνοτροπία, που διδάσκεται από Ελληνα Εκπαιδευτή σε διεθνή και παγκόσμια συνέδρια, σε Ευρώπη, Καναδά και ΗΠΑ. 

Να αναφέρω ότι σε λίγες ημέρες (17 Ιανουαρίου 2016) ξεκινά η 22η σχολή Εκπαιδευτών.

Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου, το πρώτο που χρειάζεται είναι η θέληση. Από εκεί και πέρα, μπορεί να απευθυνθεί σε μια από τις σχολές μέλη μας, ή να έρθει σε κάποιο ανοιχτό σεμινάριό μου. Πρέπει να σημειώσω, πως το FCS GREECE, λόγω της εκτεταμένης εκπαίδευσης (και εξειδίκευσης) στη χρήση των λεπίδων, απευθύνεται αυστηρά σε ασκούμενους άνω των 17 ετών».

Εσείς πως στραφήκατε σε αυτό;

«Ασχολούμαι ενεργά και αδιάκοπα με τις Πολεμικές τέχνες από το 1974. Πάνω από τα 4/5 της ζωής μου. Πέρα από το μαχητικό άθλημα του Kick Boxing που υπηρετώ από το 1979 – εποχή που ήρθε στη χώρα μας- ο προσανατολισμός μου στις πολεμικές τέχνες, ήταν πάντα η Αυτοάμυνα. 

Ανεξάρτητα από την επιλογή μου να ακολουθήσω την σύγχρονη μορφή τους, έχω συμμετάσχει σε πραγματικά εκατοντάδες σεμινάρια πάρα πολλών και διαφορετικών στυλ και τεχνοτροπιών, παραδοσιακών και μη.

Αυτό που απουσίαζε έντονα, ήταν η ρεαλιστική προσέγγιση στην οπλομαχία. Ολες οι τέχνες, και αυτό σε προχωρημένα επίπεδα, επιδίδονταν-αι σε μια επιδερμική μάθηση, δίδοντας ελάχιστο βάρος στην εκπαίδευση, ας πούμε αντιμετώπισης μαχαιριού και δίδασκαν/σκουν κάποιες τεχνικές, ενάντια σε επιθέσεις που εκείνες θεωρούν οικείες & πιθανές να συμβούν.

Το 1991 που έκανα το πρώτο μου κατά ένα τρόπο, ειδικευμένο σεμινάριο στο ραβδί, και δυο χρόνια αργότερα με τη συμμετοχή μου σε σεμινάριο Kali, αντιλήφθηκα πως σε αυτή η τεχνοτροπία, γίνεται ακριβώς το αντίθετο.
Δλδ ο μαθητής ξεκινά από την αρχή, την εκπαίδευση στα όπλα και η γνώση που παρέχεται δίνει μεγάλο βάρος και στην μάθηση της χρήσης του όπλου με κάθε τρόπο, παράλληλα με τις μεθόδους αντιμετώπισής του.

Από εκεί και μετά, στράφηκα στοχευμένα στην λήψη εξειδικευμένης γνώσης, συμμετέχοντας σε δεκάδες σεμινάρια σε Ευρώπη και Αμερική πάνω στις Φιλιππινέζικες Πολεμικές τέχνες, και σε άλλες μεθόδους για μαχαίρι και ραβδί. 11 χρόνια μετά, το 2004, ξεκίνησα να διδάσκω τις Φιλιππινέζικες Πολεμικές Τέχνες ανοιχτά.

Η πεποίθησή μου, για τον ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων, αυξήθηκε κατακόρυφα, από το 1994 που άρχισα να διδάσκω επιχειρησιακές ομάδες Αστυνομίας και ειδικές μονάδες στρατού, σε αρκετά κράτη.

Σήμερα πέρα από τα αμιγώς FMA events, μιλώντας για τον εαυτό μου, με καλούν σε διεθνή εκπαιδευτικά camp και παγκόσμια συνέδρια πολεμικών τεχνών να διδάξω (ως επί το πλείστον μαχαίρι) γιατί ακριβώς έχουν κατανοήσει πως η εξειδίκευση που παρέχεται στα συγκεκριμένα αντικείμενα, έχει περισσότερο, πολυποίκιλο και μεγαλύτερο βάθος, σε σχέση με τις άλλες τεχνοτροπίες. Οι ανοιχτοί άνθρωποι των πολεμικών τεχνών, χρειάζονται αυτή την έξτρα γνώση για να κάνουν καλύτερα τα στυλ τους, εμπλουτίζοντας ή και επαναπροσδιορίζοντας τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους, και για να αποκτήσουν πιο ολοκληρωμένη αντίληψη….».

Για όσες και όσους θέλουν πληροφορίες για το FCS GREECE

Tηλ Κεντρικής σχολής: 211.21.36.521
Moblile: 6976.142.172
website: http://www.fcsgreece.net
youtube: http://www.youtube.com/FCSGR

Official fb page: http://www.facebook.com/FCSGREECE
Θέλω να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία να παρουσιάσω ευρύτερα τη δουλειά μας, και να επικοινωνήσω με τον κάθε ενδιαφερόμενο, να ευχηθώ τόσο σε ένα όσο και στους αναγνώστες σας ΚΑΛΗ και δημιουργική νέα χρονιά, και να σας συγχαρώ για την συνεχή πληροφόρηση που προσφέρετε στο πολυκοίκιλο κοινό των Πολεμικών Τεχνών.

Χρόνια πολλά.