28/03/2024

Συζητήσεις με τον Imi: Η εξωτερική και η εσωτερική αυτοπεποίθηση ως ψυχικά χαρακτηριστικά

"Κrav Maga", το περιοδικό της "Israeli Krav Maga Association", Φεβρουάριος 1989 Imi Lichtenfed (Sde-Or), ο πατέρας του ισραηλινού krav maga και πρόεδρος της Ένωσης.

Παρά το γεγονός ότι μια βίαιη σύγκρουση εκφράζεται με ένα βίαιο τρόπο που απαιτεί ικανότητες από τον αμυνόμενο, εκτός από την δυνατότητα και τις φυσικές ικανότητες, η ψυχική ικανότητα είναι αυτό που θα δώσει στον αμυνόμενο την ποιότητα της φυσικής άμυνας. Ο αμυνόμενος πρέπει να έχει προσωπικές αρετές όπως αυτοπεποίθηση, θάρρος, καθαρό κεφάλι, αυτοέλεγχο, ικανότητα συγκέντρωσης και ούτω καθεξής. Χωρίς αυτές τις προσωπικές ικανότητες ο αμυνόμενος μπορεί να πανικοβληθεί ή να «παγώσει» (χωρίς να αντιδράσει) και σε αυτή την περίπτωση η συμπεριφορά του δεν θα είναι αποτελεσματική για να δώσει την κατάλληλη απάντηση όταν χρειάζεται. Αυτά τα γνωρίσματα μαθαίνονται και αναπτύσσονται μέσω της εκπαίδευσης krav maga.

Η αυτοπεποίθηση, για παράδειγμα, είναι μια διανοητική ικανότητα που αναπτύσσεται πολύ εύκολα από τον ασκούμενο, είναι σημαντικό να υπάρχει επίγνωση αυτού, έτσι κάποιος μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνες καταστάσεις που είναι διαφορετικές από εκείνες στο τατάμι ή μια κατάσταση όπου το συναίσθημα είναι άνετο, όπως στη γειτονιά του, και ούτω καθεξής. Το άτομο αυτό μπορεί να είναι πρωταθλητής σε τουρνουά, αλλά σε δρόμους και άγνωστους χώρους η αυτοπεποίθηση μπορεί να χαθεί. Αυτό συμβαίνει βέβαια αν η εκπαίδευσή του δεν περιλαμβάνει διαφορετικές και ασυνήθιστες καταστάσεις όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Η σωστή συμπεριφορά, για παράδειγμα, περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερη διακριτικότητα και συγκεκριμένες συμπεριφορές αποφυγής ή πρόληψης της σύγκρουσης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να υπηρετήσει τον κύριο σκοπό που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του krav maga, δηλαδή να μην χτυπήσει και να μην πληγωθεί.

Αυτό είναι φυσικά μια πνευματική πράξη, που προέρχεται από τις ψυχικές αρετές, ορισμένες από τις οποίες αναφέρθηκαν νωρίτερα. Φυσικά είναι σημαντικό να διακρίνουμε μεταξύ της εσωτερικής αυτοπεποίθησης, όπως η αυτοεκτίμηση, το κουράγιο, το καθαρό μυαλό, η ψυχική ηρεμία και ούτω καθεξής, και την  εξωτερική αυτοπεποίθηση. Πρόθεσή μου ήταν να εκπέμψω την εσωτερική αυτοπεποίθηση προς τα έξω, δηλαδή προς το βίαιο πρόσωπο και σε μια κατάσταση πριν από τη σωματική πάλη, καθώς και σε ένα παιχνίδι μπλόφας όπου υπάρχει αυτοπεποίθηση και ούτω καθεξής.

Μπορεί να είστε πρόσωπο με εξωτερική εμπιστοσύνη χωρίς εσωτερική εμπιστοσύνη και χωρίς οποιαδήποτε [ακατάληπτη] μάχη οποιουδήποτε είδους, και ως αποτέλεσμα εξωτερικής εμπιστοσύνης, θα αποφευχθεί η φυσική διαμάχη.   Η εξωτερική εμπιστοσύνη εκφράζεται κυρίως σε αυτά τα πράγματα όπως περιγράφεται:

Το άτομο πρέπει να σταθεί ήρεμο και χαλαρό, αυτό προκαλεί ήδη σεβασμό από την πλευρά της βίαιης πλευράς.
Μιλήστε ήσυχα και ευγενικά (μην βλασφημείτε και μην προσβάλλετε), έτσι ο βίαιος άνθρωπος δεν θα αναστατωθεί και δεν θα θυμώσει, αυτό μπορεί επίσης να τον χαλαρώσει.
Το άτομο θα εκπέμψει δύναμη και αυτοπεποίθηση, έτσι ώστε αντί να λαμβάνει (όπως αναμένεται από τη βίαιη πλευρά) ευαισθησία και φόβο που μπορεί να ενθαρρύνει το βίαιο άτομο να εισέλθει σε μια σύγκρουση, ο βίαιος άνθρωπος θα αντιληφθεί την ψυχική ηρεμία που χαρακτηρίζει γενικά τους εκπαιδευμένους ανθρώπους, που είναι σίγουροι για τις ικανότητές τους.
Αυτή η ικανότητα προέρχεται από τη εκμάθηση και την κατάρτιση στο krav maga, που ασχολούνται με τις σωματικές και ψυχικές πτυχές.

Διαβάστε περισσότερα: kravmagapro.gr