26/04/2024

Πως το Καποέιρα δείχνει τον δρόμο για τις άλλες πολεμικές τέχνες

Το Καποέιρα είναι η παραδοσιακή Βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη που απαριθμεί πάρα πολλούς φανς ανά τον κόσμο. Ακροβατικά, προσποιήσεις, χρήση του εδάφους και πολλά χτυπήματα.Ο μάστερ του είδους στην Ελλάδα, ο instructor Muralha από το Minotavros Team μιλάει αποκλειστικά στο Fightsports.gr για το αγαπημένο του στυλ αλλά και πως αυτό μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες πολεμικές τέχνες. Αναλυτικά η συνέντευξη:


Ασχολείστε με ένα στυλ που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα, ωστόσο είναι ένα από τα αγαπημένα στυλ σε όλο τον κόσμο το Καποέιρα. Τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα στυλ και γιατί κάποιος να το επιλέξει;

Η capoeira είναι ένας συνδυασμός γυμναστικής , μουσικής, χορού, πολεμικής τέχνης. Λόγω αυτού του μοναδικού συνδυασμού ξεχωρίζει από τα άλλα στυλ και για αυτό το επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι για την καθημερινή τους προπόνηση.

Στην σχολή σας διδάσκετε και άλλα στυλ όπως το μποξ αλλά φτάνετε μέχρι και στην γιόγκα. Θεωρείται πως ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να τα συνδυάσει όλα αυτά ή θεωρείται πως θα ήταν καλύτερο να επιλέξει έναν τρόπο εκγύμνασης;

Αυτό είναι προσωπικό θέμα του καθενός. Δική μου άποψη είναι πώς η μία τέχνη βοηθάει την άλλη να εξελιχθεί αρκεί να έχει κατακτηθεί κάποιο βασικό επίπεδο σε μία πολεμική τέχνη.

Οι επιδείξεις Καποέιρα είναι συχνές στην Ελλάδα; Τον θεωρείται έναν καλό τρόπο αυτοάμυνας;

Πλέον είναι αρκετά συχνές αφού πια η capoeira μετράει 14 χρόνια στην Ελλάδα. Όσον αφορά στο θέμα της αυτοάμυνας είναι μία τέχνη που θέλει αρκετό χρόνο για να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κανείς ως τέτοια. Η εμπειρία μου πάντως μου τόσα χρόνια στις πολεμικές τέχνες μου έχει διδάξει πως ο βασικότερος παράγοντας στην αυτοάμυνα είναι η ψυχολογία.

Υπάρχει ενδιαφέρον από τους Έλληνες για το Καποέιρα και γιατί κάποιος να επιλέξει την σχολή σας;

Πάντα ένιωθα ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς τη Βραζιλιάνικη κουλτούρα και συνεπώς και προς την capoeira. Αυτό φαίνεται και στο γεγονός ότι πια μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους για να τα διδάξουμε αυτή τη μορφή έκφρασης. Τόσο οι ενήλικες όσο και οι μικροί μας φίλοι έχουν τη δυνατότητα σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον μέσω της capoeira να γνωρίσουν τον εαυτό τους, τις δυνατότητες τους και να εξελίξουν την τεχνική τους μέσω του παιχνιδιού και των οδηγιών του δασκάλου. Μία δοκιμή θα σας πείσει.