23/04/2024

Πως ξεχωρίζεις μια κακή σχολή πολεμικών τεχνών

Αν και σήμερα, μας φαίνεται, ότι υπάρχει μια σχολή πολεμικών τεχνών ή μαχητικών αθλημάτων σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, δυστυχώς δεν είναι όλες αυτές το ίδιο «καλές» και δεν λειτουργούν με τα ίδια πρότυπα κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσει κάποιος όταν είναι άπειρος. Ο Mark Mullen στο jujitsutimes δίνει 5 σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι η σχολή σας είναι «τοξική» ή απλά κακή. 


1) Εκπαιδευτές χωρίς τα κατάλληλα προσόντα. 

Ο Εκπαιδευτής δεν χρειάζονται να είναι παγκόσμιος πρωταθλητής για να είναι καλός δάσκαλος, αλλά έχω δει ασπροζωνάδες να διδάσκουν τάξεις γιατί το κάναν στο τζάμπα.  Η σχολή μπορεί να είναι μικρή ή να ξεκινάει μόλις και να μην έχει ένα βάθος εκπαιδευτών αλλά οι μαθητές που είναι αρχάριοι οι ίδιοι δεν πρέπει να είναι υπεύθυνοι να διδάξουν άλλους αρχάριους. 

Πως να διαλέξεις σχολή πολεμικών τεχνών για το παιδί σου

Η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, όταν οι μαθηές διδάσκονται τεχνικές που μπορεί να επιφέρουν τραυματισμούς. Έχω δει μαθητές να επενδύνουν χρόνια από σκληρή προσπάθεια για να προπονηθούν κάω από αυτοαποκαλούμενους «Masters» και τελικά δεν έχουν πραγματικές ικανότητες να δείξουν. 

2) Βρώμικες εγκαταστάσεις
Άδεια μπουκάλια στο χώρο προπόνησης, άσχημες μυρωδιές που δείχνουν ότι τα πατώματα ή τα τατάμι δεν έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί, τουαλέτες και αποδυτήρια που μοιάζουν λες και δεν έχει ρίξει νερό κανείς για μέρες; Είσαι σε μια επιχείρηση που το αφεντικό δεν νοιάζεται γι’ αυτή. 
Όταν σκεφτόμαστε για μεταδοτικές ασθένειες του δέρματος, δεν πρέπει να αποδεχόμαστε λερωμένα τατάμι στη σχολή. Ένα μπουκάλι χλωρίνη και μια σφουγγαρίστα δεν κοστίζουν τόσο πολύ… 

3) Αντιεπαγγελματική συμπεριφορά
Έχω δεί εκπαιδευτές να περνάνε περισσότερη ώρα στο κινητό τους παρά να προσέχουν τους μαθητές στο μάθημα. Οι οποίοι αξίζουν την αμέριστη προσοχή τους. Τι μήνυμα περνάει αυτό; Έλλειψη σεβασμού για τις προσπάθειες τους και τα χρήματά τους. Οι εκπαιδευτές που ξοδεύουν πιο πολύ χρόνο να κακολογούν άλλες σχολές και εκπαιδευτές παρά να βελτιώνονται οι ίδιοι. 

4) Έλλειψη ηγέτη

Απλά επειδή ο εκπαιδευτής έχει επιτυχίες σε διοργανώσεις δεν σημαίνει ότι είναι σωστός ηγέτης. Πολλές φορές ο αρχιεκπαιδευτής δεν πατάει καν το πόδι του στη σχολή και τα μαθήματα τα διδάσκουν άλλοι. Έχω δει σε γυμναστήριο τις αποφάσεις να της πέρνει η κοπέλα του ιδιοκτήτη που δεν έχει κάνει ούτε μια προπόνηση στη ζωή της. 

ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ Η ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ

5) Cult mentality από τον ιδιοκτήτη 
Αυτό είναι δυστυχώς πολύ συχνό. Δεν ανοίγουν όλοι μια σχολή πολεμικών τεχνών επειδή τους αρέσει πραγματικά να διδάσκουν ή να βοηθούν τους μαθητές τους. Κάποιοι το κάνουν γιατί θέλουν το όνομά τους στην ταμπέλα. Κάποοι θέλουν να νοιώσουν σημαντικοί και να τους λένε οι τριγύρω τους πόσο σπουδαίοι είναι. Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν τους εαυτούς τους πιο μεγάλους από τις πολεμικές τέχνες και συχνά θα μειώνουν άλλου εκπαιδευτές και σχολές και θα αποκλείουν από τους μαθητές τους να προπονηθούν κάπου αλλού. Το σχολείο τους είναι το καλύτερο και αν δεν το ξέρουν τότε δεν αξίζουν να το μάθουν.» 

subscribe-to-our-youtube-channel