19/04/2024

Πρωταθλητής στο ρινγκ, νικητής στη ζωή

Άρθρο της Λέτας Γκαρέτσου

Σε τούτη τη ζωή μόνοι πορευόμαστε. Στεκόμαστε στα πόδια μας και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα. Ωριμότητα, εμπειρία, καθαρό μυαλό και φωτεινό πνεύμα τα στοιχεία εκείνα που θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους τις δύσκολες ώρες.  Από κει και πέρα τύχη και συγκυρίες θα παίξουν το ρόλο τους. 


Έτσι ακριβώς και στα μαχητικά αθλήματα. Η προπόνηση, η προετοιμασία, ο αγώνας. Είναι μια μικρογραφία της ζωής μας της ίδιας. Ο καθρέπτης της κοινωνίας μας. Η καθημερινότητα σε σμίκρυνση.

Η πορεία προς το βάθρο. Ακριβώς όπως η διαδρομή που χαράζει κανείς για να πετύχει στη ζωή. Κόποι, στερήσεις, επιμονή, υπομονή.
Μουσκεμένες μπλούζες στην προπόνηση, πρόσωπα κατακόκκινα, κορμιά κουρασμένα. Έτσι δεν είναι και στην καθημερινότητα σου ;  Θέτεις στόχους και δουλεύεις διαρκώς για να τους πετύχεις.

Για σένα είναι η επαγγελματική απογείωση, για τον άλλον η ευτυχισμένη οικογένεια. Όλα είναι στόχοι, όλα θέλουν δουλειά.  Τα μαχητικά αθλήματα σκληραγωγούν. Χτίζουν ψυχολογία νικητή. Μα ακόμα και στα άσχημα, εκείνη την ώρα της ήττας που ο διαιτητής θα σηκώσει το χέρι του αντιπάλου, έχεις μάθει να στέκεσαι με αξιοπρέπεια να λες «δεν πειράζει» και να συνεχίζεις. Την επόμενη μέρα στο γυμναστήριο βάζεις νέους στόχους και με πάθος δουλεύεις για αυτούς.

Κάθε αγώνας είναι και μια μάχη στη ζωή. Με ψυχή και επιμονή θα έρθει η νίκη. Τίποτα δε χαρίζεται και τίποτα δεν είναι εύκολο. Τα παιδιά των μαχητικών αθλημάτων μαθαίνουν να μην τα παρατάνε, να επιβιώνουν στα δύσκολα.

Είναι σπουδαίο πράγμα μέσα από την προπόνηση να γίνεσαι καλύτερος. Ομαδικό πνεύμα, μα συγχρόνως το προσόν να τα βγάζεις πέρα μόνος. Όταν προπονείσαι είσαι με την ομάδα. Μα στο ρινγκ θα παλέψεις μόνος. Εσύ εναντίον του αντιπάλου. Εσύ εναντίον του εαυτού σου.

Ο πρωταθλητισμός είσαι εσύ, που παλεύεις στη ζωή. Είναι όλα τα πρωινά ξυπνήματα που απεχθάνεσαι. Είναι οι αγώνες που δίνεις στο γραφείο για μια προαγωγή. Οι χαρές, οι λύπες, η οικογένεια.

Ο πρωταθλητισμός στα μαχητικά αθλήματα είναι τα πάντα όλα! Οι καρδιές ενώνονται, τα μυαλά έρχονται πιο κοντά. Ο πρωταθλητισμός είναι οι δοκιμασίες που καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Είναι οι μέρες οι δύσκολες, οι νύχτες οι μελαγχολικές. Είσαι εσύ!
Στο ρινγκ δεν έχεις περιθώρια για λάθη.

Ο Ράνταλ Τεξ Κομπ είχε πει :«Αν κάνεις ένα λάθος στο τένις είναι 15-0 αν το κάνεις στην πυγμαχία ‘’it’s your ass’’». Όπως στον αγώνα έτσι και στην καθημερινότητα. Πολλές φορές τα λάθη δεν χωράνε. Κάποιες λάθος επιλογές, μπορούν να καταστρέψουν καριέρες, οικογένειες, ζωές. Αντίστοιχα στο ρινγκ μια λάθος επιλογή ίσως φέρει ένα νοκ αουτ.

Αν έχεις βιώσει την ζωή του πρωταθλητισμού τότε θα ξέρεις, ότι στα δύσκολα είσαι πιο ώριμος να τα βγάλεις πέρα. Θα ξέρεις πάντα να μάχεσαι με ψυχή μαχητή. Να μην το βάζεις κάτω. Πάντα θα πολεμάς με πάθος, όπως τότε που στην κερκίδα ήταν οι γονείς σου και ήθελες να τους αφιερώσεις τη νίκη.
Ο άνθρωπος που έχει υπάρξει αγωνιστικά αθλητής στα μαχητικά αθλήματα έχει μια κουλτούρα διαφορετική.

Μια ταπεινότητα και μια προσήλωση σε ότι και αν κάνει. Ξέρει να αντιμετωπίζει καταστάσεις με ανθρωπιά. Ξέρει να ανταγωνίζεται μα ξέρει να λέει μπράβο σε κάποιον που το αξίζει.  Ο πρωταθλητισμός σε μαθαίνει να εκτιμάς, να σέβεσαι, να αγαπάς και να τιμάς. Είναι όμορφο τα όσα συμβαίνουν μέσα στο ρινγκ να  σε βοηθούν να επιβιώνεις στη ζωή.

Όταν ήσουν πιτσιρίκι και οι γονείς σου σε πίεζαν κάποιες μέρες να μην χάσεις προπόνηση, εσύ θύμωνες. Τώρα τους ευγνωμονείς διότι έχεις γίνει πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος. Οι μέρες του πρωταθλητισμού έρχονται κάποια στιγμή στο τέλος. Όμως τα όσα μένουν στην ψυχή, στο μυαλό και στο πνεύμα δεν φεύγουν ποτέ.

Όσοι έχουν υπάρξει αθλητές, για πάντα θα θέτουν υψηλούς στόχους, θα σκύβουν το κεφάλι και θα παλεύουν για να τα καταφέρουν. Ακόμα και αν ο δρόμος είναι ανηφορικός και ζόρικος. Έχουν μάθει να παλεύουν και να δίνουν το είναι τους σε κάθε περίσταση.  Στην αρχή ήταν η προπόνηση, μετά ο αγώνας.  Τώρα είναι η ζωή η ίδια, με τα ωραία, τα άσχημα, τα εύκολα και τα δύσκολα…