29/03/2024

Ο μαγικός κόσμος των μαχητικών αθλημάτων

Γράφει η Νικολέτα Γκαρέτσου

Εισπνοή, εκπνοή. Αριστερό, δεξί. Τα χέρια χαλαρά, τα βήματα σταθερά. Το βλέμμα καρφωμένο στον καθρέπτη ή στον φανταστικό αντίπαλο. Σκιαμαχείς.


Η σκιαμαχία αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα βασικότερα στοιχεία στην προπόνηση του πυγμάχου, του κικ-μποξερ και εν γένει των αθλητών μαχητικών σπορ. Όπως οι ρίψεις για τον παλαιστή ή τα κάτα για τον καρατέκα.

Κάθε στυλ πολεμικής τέχνης έχει τις ιδιαιτερότητες της και της δυσκολίες της. Κάθε σχολή έχει το δικό της ύφος και κάθε προπονητής τη δική του νοοτροπία. Το σίγουρο όμως είναι πως ο κόσμος των μαχητικών αθλημάτων προσφέρει συναισθήματα απερίγραπτα. Μαθαίνει τον αθλητή να πειθαρχεί, να θέτει στόχους μα πάνω από όλα να σέβεται τον αντίπαλο, τον συναθλητή και κυρίως τον εαυτό του.

Η ενασχόληση με μια πολεμική τέχνη, ανοίγει πόρτες για άλλους πνευματικούς ορίζοντες. Γυμνάζει το κορμί, σκληραγωγεί και χτίζει χαρακτήρα. Για εκείνους που απλά θέλουν μια άριστη φυσική κατάσταση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους εκγύμνασης. Για τους άλλους δε, τους πιο τολμηρούς που έστω για μια φορά θέλουν να πατήσουν στο ρινγκ η στην παλαίστρα και να παίξουν έναν αγώνα. Εκείνους που θέλουν να ξεπεράσουν φοβίες και ανασφάλειες και να μπουν να παλέψουν, τότε σίγουρα είναι μια πρόκληση ένα τέτοιο σπορ.

Ο χώρος των πολεμικών τεχνών είναι ένας κόσμος μαγικός. Αν κάποιος δεν έχει δοκιμάσει να ασχοληθεί για ένα διάστημα της ζωής του, αδικεί τον εαυτό του. Η γνωριμία και η ενασχόληση αργότερα με τα μαχητικά σπορ βοηθάει στην ψυχική ισορροπία.

Το γιν και το γιανγκ. Δυο δυνάμεις φαινομενικά αντίθετες οι οποίες όμως αλληλοσυμπληρώνονται και είναι αλληλεξαρτώμενες στο φυσικό κόσμο.

Η Ελλάδα δυστυχώς είναι μια χώρα στην οποία επικρατεί η προκατάληψη ότι οι πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά σπορ είναι κάτι το βίαιο και το σκληρό που φτιάχνει βάρβαρους ανθρώπους. Μέγα λάθος! Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ιερό δώρο να μάθουν στα παιδιά τους ένα είδος πολεμικής τέχνης. Η ζωή τους θα γίνει πιο φωτεινή.

Ψυχοθεραπεία, αυτοσυγκέντρωση και σεβασμός στο έπακρον είναι λίγα από αυτά τα εφόδια που απλόχερα χαρίζει ο κόσμος αυτών των ιδιαίτερων αθλημάτων.