28/03/2024

Ο Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ ξεκίνησε το Καράτε και το μπαλέτο για να σταματήσουν να τον δέρνουν στο σχολείο

Ο Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ γεννήθηκε στο Βέλγιο στις 18 Οκτωβρίου του 1960. Το πραγματικό του επίθετο ήταν Βαν Βάρεμπεργκ, αλλά το άλλαξε σε Βαν Νταμ όταν έφτασε στο Λος Άντζελες το 1981. Ήταν ένα μικρόσωμο, αδύναμο αγόρι, ντροπαλό και λιγομίλητο.
Τα μεγαλύτερα αγόρια τον κορόιδευαν και γινόταν συχνά θύμα σχολικού εκφοβισμού. Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ σε νεαρή ηλικία Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ σε νεαρή ηλικία Σε ηλικία 11 ετών, ακολούθησε τη συμβουλή του πατέρα του και ξεκίνησε μαθήματα πολεμικών τεχνών για να μάθει να αμύνεται.
Εντυπωσιάστηκε από το καράτε και τον καθηγητή του, Κλοντ Γκετς, αλλά δυστυχώς το αδύναμο σώμα του δεν τον βοηθούσε να εξελιχθεί. Τότε ξεκίνησε εντατική γυμναστική, αποφασισμένος να δυναμώσει και να διακριθεί. Γυμναζόταν καθημερινά και μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο έφηβος Βαν Νταμ κέρδισε μία θέση στην εθνική ομάδα καράτε του Βελγίου.
Ο Βαν Νταμ ήθελε να αποκτήσει πιο σφαιρική γνώση για το σώμα και τις ικανότητές του και ξεκίνησε μαθήματα μπαλέτου. Το κλασικό μπαλέτο δεν ταιριάζει στην εικόνα του σκληροτράχηλου σταρ, αλλά ο Βαν Νταμ ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του ότι το μπαλέτο ήταν το πιο δύσκολο άθλημα που δοκίμασε ποτέ. «Το μπαλέτο είναι τέχνη, αλλά είναι κι ένα εξαιρετικά δύσκολο άθλημα.
Όποιος αντέξει μία ώρα προπόνησης στο μπαλέτο, μπορεί να αντέξει τα πάντα». Οι μπαλαρίνες αποκαλούσαν τον Βαν Νταμ «μπαλόνι», επειδή μπορούσε να πηδήξει πιο ψηλά από οποιονδήποτε άλλο.